Тръмп и Путин си обещаха сътрудничество и "уважение"

Западни издания за първия разговор по телефона между тях
Обновена: 15 ное 2016 09:37 | 15 ное 2016 09:30, Елка Василева
13
Тръмп и Путин си обещаха сътрудничество и "уважение"
Доналд Тръмп. Снимка: Reuters

В първия разговор по телефона между новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп и руския президент Владимир Путин снощи двамата обещаха да изградят нови отношения между страните, основаващи се на взаимното уважение и определиха сегашното състояние на двустранните отношения като незадоволително, пише британският в. "Телеграф".

Още в първото си интервю след изборите Тръмп заяви, че ще оттегли американската подкрепа за бунтовниците в Сирия и вместо това ще се фокусира върху унищожаването на Ислямска държава, което може да доведе до дипломатическа криза между Вашингтон и Лондон, припомня британското издание.

Макар че Путин старателно поддържаше неутралитет по време на президентските избори в САЩ, руските държавни медии очевидно подкрепяха Тръмп, отбелязва в. "Ню Йорк таймс".

Голяма част от краткото изявление на Кремъл за телефонния разговор повтаряше предишните изявления на Путин за плановете му за отношенията с Вашингтон - включително "завръщане към прагматично, взаимноизгодно сътрудничество", отбелязва вестникът.

Руският президент открито подкрепя идеята, че светът трябва да се върне към времето, когато две свръхсили като цяло носеха отговорност за глобалната сигурност и стабилност, пише в. "Ню Йорк таймс".

Изданието обаче отбелязва, че някои аналитици смятат Тръмп за непредсказуем и допускат, че традиционната склонност на Републиканската партия да представя Русия като страховита заплаха все още може да се прояви.

Възгледите на Тръмп за Путин го противопоставят открито на мнозина експерти по отбраната от Републиканската партия, които са настроени конфронтационно, пише и в. "Вашингтон пост". Те одобряват решението на новоизбрания президент да повиши разходите за отбрана, но са настроени подозрително към Москва и порицават действията на Русия в Източна Европа, Украйна и Сирия.

Предложението за сътрудничество може да доведе до противопоставяне и между Тръмп и Пентагона, смята изданието, посочвайки, че много военни и цивилни лидери на министерството на отбраната на САЩ са против сътрудничеството с Русия, особено в Сирия.

Отношенията на Тръмп с Русия може да се окажат едни от най-сложните за поддържане, въпреки че според новоизбрания президент сближаването с Русия ще попречи на установяването на тесни връзки между Москва и Пекин, подчертава "Вашингтон пост".

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
6
 
2
 
! Отговори
Striker преди 7 години
На 150% съм убеден, че докато стъпи в длъжност, Тръмп ще има абсолютно същото отношение към джуджето от Кремлин, каквото има Обама сега. Бас ловя.:)
7
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп към ПутинВлад: Нали, Крим ваш, Кишинев ваш, София ваша, Вашингтон ваш ! Какво искаш повече ?Путин: Да махнеш санкциите, че търговията ми с "Виолончела" не върви !
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Най-накрая надежда за нормалност в този свят. Но е безмислено да се обясняват тези неща на либерастите."Същите памперси плюят здраво, когато Борисов говори с Путин или Ердоган! С една дума - памперси!
5
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Доналд посъветвал джуджето как и къде да си вложи милиардите.
4
2
 
21
 
! Отговори
Нед преди 7 години
Вие освен Ню Йорк таймс който е вестник на либералите , някой друг да цитирате?Вестника вече е на опозиционерите , какво очаквате да пише освен глупости?Ако спрат конфликтите в които САЩ активно се замесва , ще лъснат всички далавери които са въртяли до сега.Нали знаете на какво е способна оръжейната индустрия за милиарди там ,готови са на всичко без значение от цената за постигане на целите си.
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Казанова 4Каквото ти "името", такова ти поведението, такъв ти и "коментара"!!!! Да се чудиш и маеш откъде се пръкна това арогантно, неграмотно и напълно елементарно поколение!?!
2
20
 
4
 
! Отговори
Казанова преди 7 години
Тепърва предстои да видим колко пъти Тръмп ще "уважи" Путин.
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А мост над Беринговия проток кога?