Brexit, Тръмп, крайнодесни – завръщат ли се 30-те години на 20 век

Някога заплаха бе комунизмът, днес – радикалният ислям
23 ное 2016 18:42, Елка Василева
60
Brexit, Тръмп, крайнодесни – завръщат ли се 30-те години на 20 век
Снимка: архив, Reuters

Бъз Уиндрип, политически лидер демагог и невежа, се издига до президент на САЩ с обещание да върне величието на страната в разгара на депресията.

Романът "Това не може да се случи тук" на американския писател Синклер Луис, публикуван през 1935 г., се превърна в бестселър в продажбите по интернет след изненадващата победа на Доналд Тръмп в надпреварата за Белия дом. Текстът, преведен през 1937 г. на френски от Реймон Кьоно, наскоро беше преиздаден във Франция.

Успехът на тази сатирична книга, писана в разгара на надигащия се в Европа национализъм, свидетелства за нарастващия интерес към едно от най-смутните десетилетия на 20-ти век. Можем ли да правим паралел с нашата съвременност?

След победата на американския милиардер популист в САЩ, избора на британците в полза на Brexit-а и възхода на крайнодесни партии в Европа тези въпроси предизвикват разделение сред историците, пише Франс прес.

"Двете епохи не са еднакви, нещата никога не се повтарят напълно, но реакциите са същите", казва френският историк Паскал Бланшар, съавтор на очерка: "Тридесетте години се завръщат".

"Преминаваме през период на катаклизъм". Британецът Саймън Скама, преподавател в Колумбийския университет, не се колебае да сравни победата на Доналд Тръмп с издигането на Адолф Хитлер, дошъл на власт с избори.

След комунизма - ислямът

Без да стигат чак дотам, някои посочват приликите между двата периода.

Икономическата буря, която бе отприщена от кризата с високорисковите ипотечни заеми в САЩ през 2008 г., е като отглас на Голямата депресия от 1930 г., предизвикана от борсовия крах през 1929 г. Отчаяни, огорчени, гневни на финансовия и политически елит, бедните работници и безработните тогава се опасявали за бъдещето на децата си.

Евреите и чужденците били сочени с пръст, разпространила се носталгията по едно идеализирано минало, разрастващ се страх от врага вътре и извън границите. Някога заплаха бе комунизмът, днес - радикалният ислям.

Тридесетте години са белязани от разцвет на международната търговия, развитие на морския, въздушния транспорт и масовото производство, от филмите на Холивуд. По това време цари усещане, че времето ускорява ход, а пространството се свива.

Паскал Бланшар съзира в това трагично десетилетие "начало на глобализацията", породило културни и икономически страхове, близки до съвременните.

Според британския историк Антъни Бийвър обаче сравнението не издържа. "За паникьорите е твърде удобно да се поддадат на изкушението за лесни исторически паралели", отбелязва той в анализ.

Сънародникът му Иън Кършоу, известен с трудовете си за Адолф Хитлер, споделя, че изследванията му във връзка с публикация за Европа в периода между 1914 и 1949 г., го "карат да настръхва". Същото изпитва човек, като си помисли за Австрия, където крайнодесните може да спечелят президентските избори в началото на декември.
"Не смятам обаче, че ще се върнем към черния период на 30-те години, тъй като наред са повърхностните сходства, има големи разлики", отбелязва той пред АФП.

Ролята на Германия

Една от големите разлики е ролята на Германия, смятана днес за знаменосец на демократичните ценности по света и главна опора на Европейския съюз, обяснява британският историк.

Европейските демокрации, "макар и малко крехки, ако погледнем Унгария и Полша", нямат нищо общо с онези авторитарни държави, които бяха през 80-те години. Съотношението между бюджетите за отбрана и за социални помощи е напълно променено, подчерта той.

Ричард Оувъри, специалист по Втората световна война, разсъждава в същата посока. "Живеем в свят на стабилни държави, вече няма световни колониални империи, а Западът е по-богат от всякога", обяснява той.

"Няма трайно негодувание" като в Германия след Първата световна война, а "демокрацията се разви и укрепна навсякъде. Поради това сравненията с 30-те години ми се струват съвсем неуместни", допълва Оувъри.

Разпространението на ядрените оръжия промени начина на водене на война, а правителствата, поне за момента, избягват подводните камъни на протекционизма за разлика от това, което се случи в периода между двете световни войни.

Паскал Бланшар не предрича нова световна война, но предупреждава съвременниците си да не се предоверяват на ролята, която могат да изиграят международните институции в смутни времена.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
Ludko преди 7 години
Класовата борба се връща, свръхбогатите трябва да си платят за това, преди да стане късно.
28
1
 
0
 
! Отговори
ая преди 7 години
Завръщат се, като пародия, както е казал Маркс (не оня маркс :) ).Смешен дебелак начело на 4-тия райх, айде нема нужда.Вкараха си автогол американците, жалко. пс иначе за брексит - тук ЕС и неговите институции си вкараха автогол.
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
РЕЗОЛЮЦИЯТА НА ЕВРОСЪЮЗА СРЕЩУ ПРАВОСЛАВИЕТО Е ФАКТ!!!! ПРИРАВНИХА ГО С РАДИКАЛНАТА ИСЛЯМСКА РЕЛИГИЯ!!!!Малий, ми що тогава не са ни казали? Резолюцията е срещу две руски медии, РТ и Спутник Нюз, и няма нищо общо с никакви вероизповедания.
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До УжасБрюксел - Украйна -Бандера -избити евреи -УЖАС
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До проктолог Той фашизма е в Брюксел, откъдето подкрепят факелните шествия на наследниците на,,героите ,,на Украйна - Бандера и Шухевич избили над 800 000 х. евреи .Хиляди са снимките на изгорените ,изкланите евреи .Унищожените с техните ръце евреи в Литва ,Латвия ,Беларусь.И Волинската резня в добавка .И от Брюскел ръкопляскат .
24
1
 
0
 
! Отговори
Варечки преди 7 години
И шо ке работите бе другаре кога бешипету възстанови дружбата с братска Русия? Какво ке произвеждате, на кого ке го продавате, кой ке ви построи заводи?
23
7
 
3
 
! Отговори
проктолог преди 7 години
Фашизмът се завръща! Скоро в Брюксел и във Варшава ще започнат да правят факелни шествия и да горят книгите на Достоевски, Толстой и Пушкин!
22
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименЕрдоган може да загуби Цариград и Босфора при война на ЕС с Турция.Война между ЕС и Турция не може да се състои, по простата прочина, че Турция ще приключи с меките китки в рамките на часове, това едва ли може да се нарече война.
21
16
 
2
 
! Отговори
Ужас преди 7 години
Тръмп = Хитлер!
20
0
 
1
 
! Отговори
бай Стамат преди 7 години
имали пиянкииии
19
0
 
3
 
! Отговори
До 31 преди 7 години
По-вероятно да си напои този път камилата не на Дунав а на Майн.Този има толкова войска, колкото пидери има в БГ.
18
2
 
8
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Не е връщане назад, а крачка напред.Все пак да не забравяме, че всичко ново е добре забравено старо.
17
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато стане напечено и война, царете и демократите бягат като плъхове и комунистите спасяват България от унищожение както в 1944 г.
16
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
идва война
15
5
 
8
 
! Отговори
До 27 преди 7 години
Виж сега, ЕС 5 пари не дава каква религия имаш, ако нямаш религия още по-добре за тях. Тази резолюция е само и единствено срещу руснаците и гърците. БГ отдавна е захвърлила всякаква вяра, и как иначе, 1 вярващ на 100 в тази покварна територия. Питаш какво правим, каквото сме най-добри навеждаш главата колкото може мо ниско, вдигаш задницата и чакаш да отмине бурята, за всеки случай можеш и да научиш наизуст някоя сура, ако те срещне забраден социолог с пушкало да те препита.
14
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СТАВА СТРАШНО: РЕЗОЛЮЦИЯТА НА ЕВРОСЪЮЗА СРЕЩУ ПРАВОСЛАВИЕТО Е ФАКТ!!!! ПРИРАВНИХА ГО С РАДИКАЛНАТА ИСЛЯМСКА РЕЛИГИЯ!!!! НАРОДЕ, КАКВО ПРАВИМ???
13
1
 
7
 
! Отговори
истина преди 7 години
Резолюцията на ЕС срещу Православието е факт! Лъжци се оказаха всички дето отричаха и неглижирахаПубликувано на 23.11.2016 в България/СвятРезолюцията на Европейския парламент срещу православието е факт. Гласувана е днес. Въпреки неглижирането от *** коментатори у нас, и обявяването на предварителните информации за лъжи, накрая лъжци се оказаха самите те. В резолюцията то е изрично посочено като средство за руска пропаганда. Точният текст е следния:Recognises that Russia has been aggressively employing a wide range of tools and instruments, such as special foundations (
12
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оставете Тръмп и Путин, вижте какво става в Турция. Там е истинският Хитлер, оттам ще тръгнат войните.
11
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ахаа значи за туй си викам бре от къде се появиха тез руски новинарски канали хахаха Россия24 и нещо си там пак то не,че на всеки спътник си вървят но ме учудиха появяват се внезапно нямат спиране плюс грузинските
10
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Западната демокрация е най-голямата заплаха за народите.