Мащабно: 2 млн. южнокорейци искат оставка на президентката си

Хората настояват за това шести пореден уикенд
Обновена: 4 дек 2016 08:06 | 3 дек 2016 21:47, Веселина Йорданова
10
Мащабно: 2 млн. южнокорейци искат оставка на президентката си
Снимка: БТА

В демонстрациите с искане за оставката на замесената в скандал президентка на Южна Корея Пак Гън-хе днес участваха 2,3 милиона души, включително около 1,7 милиона в Сеул, заявиха организаторите на протестите, цитирани от ТАСС.

По наши изчисления като цяло по улиците са излезли 2,3 милиона души, недоволни от режима на Пак Гън-хе, се посочва в съобщението, разпространено от профсъюзите. По данни на организаторите и полицията не е имало никакви инциденти.

За шести пореден уикенд южнокорейците настояват за оставката на държавния си глава.

Днес протестиращите се доближиха на стотина - двеста метра от сградата на президентството - Синия дом. Те призоваха Пак Гън-хе незабавно да напусне президентския пост, като отхвърлиха третото й по ред публично извинение и настояха парламентът да реши кога и как тя да се оттегли.

Отделна демонстрация днес е имало и пред парламента. Около 20 000 души поискаха от управляващата партия "Сенури" резолюция за импийчмънт на президентката, отбелязва ТАСС.

Опозиционните партии в Южна Корея внесоха снощи за разглеждане в парламента проекторезолюция за отстраняване на президентката Пак Гън-хе от поста й. Гласуването по въпроса ще се състои на 9 декември.
Резолюцията, в която държавният глава е обвинен, че е нарушил конституцията, злоупотребявайки с власт, се подкрепя от 171 депутати, включващи представителите на опозицията и независимите.

В четвъртък управляващата партия се обяви за оставка на президентката през април 2017 г., а опозицията настоява тя да се оттегли незабавно. За да стане това обаче опозицията се нуждае от подкрепата на 200 от общо 300 депутати в Националното събрание.

Пак Гън-хе е обвинена, че е допуснала близката й приятелка Чхуе Сун-сил да се меси в държавните дела, като й е дала достъп до официални държавни документи, макар че тя не заема никакъв официален пост.

Миналия месец южнокорейската прокуратура огласи неокончателните резултати от разследването по делото за Чхуе Сун-сил и двама бивши сътрудници на президентската администрация. Предявени са им обвинения в корупция, рекет и злоупотреба със служебни пълномощия.

Става дума за непотвърдени досега твърдения за оказван натиск върху редица компании да отчисляват десетки милиони долари във фондове, контролирани от Чхуе Сун-сил. Следователите смятат, че президентката Пак Гън-хе най-малкото е знаела за ставащото. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: Южна КореяПак Гън-хе
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
краят на американската марионетка
7
6
 
1
 
! Отговори
Bai Ganio преди 7 години
Bai Vi Ganq da vi go kaje: i da protestirat faiida YOK! Da si sipa az edna domusharka prez tva vreme...oppaaa. Ta takiva mi ti raboti stavaha i u nas i plochata deto se vyrti e edna i syshta. Koito si ima pak shte si ima koito si nqma....ami pak shte si nqmA. Haide lqgaite da nanqte che sedmicata idi a kraq na borchovete na bat vi boko se ne vidi, a trqa gi vryshtate shtete neshtete!!!
6
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен"Аз оставам с впечатлението, че в Южна Корея действа един доста авторитарен режим, прав ли съм?"Глупости, нищо авторитарно няма в това да управлява внучката на диктатор. В Южна Корея. Виж ако същото нещо е в Северна Корея тогава е авторитарна диктатура!
5
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Капитализмът: най-висшата форма на корупцията!
4
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз оставам с впечатлението, че в Южна Корея действа един доста авторитарен режим, прав ли съм?
3
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мащабно ГЛУПОСТИ 5 млн. българи искаха на прецедента оставката и КВО пак ще избира "правителство" служебно от хретини АМАН ве !!!
2
4
 
24
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 7 години
В България 3,5 милиона гласуваха на референдум , а от това нищо не произтича !
1
6
 
13
 
! Отговори
Така се прави преди 7 години
а не като бай Гандьо, който е велик само във форумите.