Сепаратисткият конфликт в Украйна се изостря

Руски издания: Загинали или ранени са близо 150 украински военни
23 дек 2016 09:52, Елка Василева
71
Сепаратисткият конфликт в Украйна се изостря
Снимка: архив, Reuters

При несполучливи опити да пробият отбраната на сепаратистите в Източна Украйна край град Дебалцево са загинали или ранени общо около 150 украински военни. Това заявява Игор Плотницки, лидер на самопровъзгласилата се Луганска народна република (ЛНР), цитиран от руския вестник "Росийская газета".

"Поредният опит за блицкриг се провали. Близо 150 украински военнослужещи платиха с живота и здравето си за авантюризма на (президента Петро) Порошенко", се казва в изявление на Плотницки.

Според него от 18 декември, когато се изостри военната обстановка по Дебалцевското направление, украински подразделения са предприели над 20 атаки с артилерия и тежка бронирана техника, забранени от Минските споразумения.

"Цялата отговорност за ескалацията на кръвопролитието в Донбас носи лично Порошенко", подчертава сепаратисткият водач. Според него след постигането на трайно примирие ще бъдат пресметнати щетите, нанесени от украинските силови структури, и срещу Киев ще бъде внесен съответен иск. "А лицата, виновни във военни престъпления и престъпления против човечността", ще бъдат съдени "с цялата строгост на международно признатите норми и закони".

Украинската армия междувременно продължава атаките край Дебалцево. Според Андрей Марочко, говорител на Народната милиция на ЛНР, за денонощие силите на Киев са обстреляли 15 пъти нейни позиции, включително с тежка артилерия, добавя "Росийская газета".

Данните за тежки боеве край Дебалцево са потвърдени от щаба на киевската антитерористична операция и от наблюдателската мисия на ОССЕ. Украинските власти съобщиха за петима загинали от тяхна страна и за 25 - от страната на ЛНР и ДНР - Донецката народна република, посочва "Новая газета".

Двайсет и два месеца след подписването на Минския план за мирно уреждане страните в конфликта подновиха мащабните бойни действия с тежки оръжия, констатира вестникът.

Представители на сепаратистите в Луганск и съседен Донецк с тревога отбелязват, че Москва губи някогашния си интерес към преговорите и самите спорни територии.

"Високопоставените военни съветници и цивилните наставници са прехвърлени на сирийското направление, а тук при нас е безнадеждна сивота", обяснява за изданието източник от ДНР. По думите му липсата на ясна перспектива "дезориентира служителите от средното ниво", а "шефовете се занимават с подмолни борби помежду си за паричните потоци".

Ситуацията се изостря на фона на социално-икономическо бедствие в градовете от Донбас и пълна безизходица в мирните преговори - за година не е решен нито един от ключовите въпроси, пише "Новая газета". Упадъкът в региона, започнал заедно с войната, се засилва заради икономическата блокада, затягана все повече от украинските власти.

Единствен партньор, всъщност неофициален донор на Донбас, е Русия, съответно трудностите в руската икономика автоматично се отразяват на резервите на ДНР и ЛНР. Работещи в бюджетния сектор от няколко града в Донецка област например разказват, че бюджетът на ДНР е орязан и не им са изплащани пари от ноември, допълва "Новая газета".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
10
 
1
 
! Отговори
Тарас Шевченко преди 7 години
Мачкай терорягите! Напред украинчета, изметете тия *** от страната си!
45
13
 
3
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 7 години
НАТО ТРЯБВА ДА ВЪОРЪЖИ УКРАЙНА С МОДЕРНО ОРЪЖИЕ ЗА ДА МОЖЕ УКРАЙНА ДА СЕ БОРИ УСПЕШНО СРЕЩУ ПРОРУСКИТЕ СЕПАРАТИСТИ И РУСКИТЕ ВОЕННИ БЕЗ ОПОЗНАВАТЕЛНИ ЗНАЦИ !
44
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Слава на Украйна! Слава на героите! Кагебиста *** (***) вън от Украйна!
43
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Смърт за всички терористи,защо им викате сепаратисти те са терористи.щом една организация е на бунт срещу държавата те са Терористична организация точка.Крим е на Украйна и това да го знаете има си подписани международни договори и е признат от ООН
42
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Загинали или ранени са близо 150 украински военни. Защо?Защо тъпитe укро-жидо-бандеровски военни командири хвърлиха подчинените си на обозначените минни полета? За да предизвикат информационен интерес към "кръвожадните сепаратисти".
41
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как така сам Путин с не е помел 15000 бандеровци Излагате се нещо рашките нещо нулите са малко Интересно на нова година като гръмне пиратка сигурно ще ви се види ядрена бомба
40
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ако цъфнат 10-20 исилци ще гледаме как и украйнци и рашки оставят кафява пътека
39
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мачкай прорускаата терористична измеет и я връщай при недоразвитото кремъслко джуудже в дървени костюми да я награждава посмъртно. Амин!
38
6
 
2
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 7 години
не вдевам , между другото. в момента в който там е толко зян че и котките бягат, изненадващо некви мегаподразделения атакували доблестните защитници, които , въпреки че не им били давали пари , убили поне 30 АТ , 10 ц3по и поне 2000 имперски щурмоваци. и въпреки че не им давали пари споделили че даже и да дойдат хан соло и чубака, ей така, без да им дават пари ще ги направят на бахур. за опълчението ли иде реч или за заплатите им , в крайна сметка?и ако да,откога платениците са опълченци
37
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хунтата си е хунта квото и да прави на фашизъм го избива - конфликт в Украйна се изостря - няма конфликт има хунта.
36
5
 
2
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 7 години
До реалностастрелков май го обстреляха неговите собствени хора с хипербаричен след като решил да мине през блокпост без да се обяснява. бабай го еваха чеченците щото се опитал да им даде тон за песен, оказа се че в москау го търсят за документални измами и изчезна. остана само нащо монче дето предаваше "от сирия" бидейки в квартирата си в москвабад. но на нас и толко ни е много :)
35
7
 
13
 
! Отговори
Кики преди 7 години
Тактиката на Порошенко е глупава. Той не търси мир, а подържане на напрежението. Така Той се надява, че санкциите срещу Русия ще се запазят, и под натиска на САЩ и Европа ще се върне Крим.Каква елементарна логика, досущ като на поддръжниците му в днес.бг!!!
34
7
 
6
 
! Отговори
реалноста преди 7 години
Моторолата е в гроба Гиви в панделата Шекера и той нещо го таковаха Стрелков в девета глуха наемниците си заминаха отдавна Путека си прави ПИАР в Сирия в Донецк няма ток и вода с години Дните на новоруско зимбабве са преброени
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До читател 22Абе ти не само ,че нямаш мозък ами си се и дрогирал с двойна доза. Недей така бе, пред коледа е може да се възнесеш и да я пропуснеш.
32
8
 
18
 
! Отговори
ззз преди 7 години
Украйна автоматично изгуби всякакви морални права и искания в момента в който на 5.май.2014 изби зверски над 200 човека в профсъюсния дом в Одеса. Над 160 от труповете са били зверски изтезавани преди да бъдат убити. Изобщо такова варварско клане е било, каквото не е виждала Европа от десетилетия.Но за това някак си е неудобно да се говори в Европата и политиците и медийте тактично го пропускат.А става дума за изклани предимно беззащитни момичета и маладежи, ама нали не са от "нашите" аре ....
31
8
 
14
 
! Отговори
9К51 преди 7 години
Ало Меркел, Оланд защо мълчите като риби ? Ако опълченците бяха атакували щяхте да вдигнете врява до бога .... лошото е, че страдат мирните жители на Донецк и околностите, Путин натиска опълченците да мируват иначе конфликта отдавна да беше решен ... на 18, 19 дек. без малко да стане белята, опълченската артилерия е изтеглена на 70 км. от линията на фронта и докато пристигнат "Гвоздиките" и "Акациите" защитниците на Донецк видяха голям зор
30
22
 
7
 
! Отговори
укра преди 7 години
Още малко им остава на беззъбите руски терористи да вилнеят из украинската земя.Няма ватарин наемник в Украина с по малко от 5 присъди.
29
20
 
8
 
! Отговори
читател 22 преди 7 години
До АнонименСъюзник на националсоциалистите в Германия по време на войната е СССР! Хитлер и Сталин си поделяха света! Дори СССР е подканял Царство България да побърза да влезе в съюз с Германия!...Нали агресивен СССР нападна Финландия,Латвия,Литва и България!... Ей, руска муцуно, чети, можеш, можеш глупава кратуно!
28
7
 
28
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
Украйна е една съчинена държава, която практически не е животоспособна. Няма нищо, което да я обедини и превратаджиите се опитват да наложат ред, който горе-долу половината население не приема. Е как да има държава така?
27
12
 
6
 
! Отговори
Помнете датата преди 7 години
22 януари... Явно в момента има двустранна медийна тъма по въпрос, но ако Вовчо се излъже и влезе в Украйна, то това ще е началото на края. Тогава Ерчо ще си помисли, че и той е способен на величие и ще навлезе дълбоко в северна Сирия и Ирак с предлог подобен на историята в Донбас. И тогава както историята повелява двамата психопати ще се скарат и вече няма да са дружки (референция Сталин и Хитлер, какви мили дружки са били преди старта на идиотията)...