Гърция, лято, калмари: От догодина – по-скъпо!

Вдигане на данъците в южната ни съседка ще вдигне цената на престоя ни
28 дек 2016 07:00,
54
Гърция, лято, калмари: От догодина – по-скъпо!
Снимка: Flickr

Почивката в Гърция ще ни излезе по-скъпо догодина. Причината е, че от 1 януари 2017 г. се вдигат акцизи и данъци, които ще повишат цените на редица стоки в южната ни съседка. Литър бензин поскъпва с 3 евроцента, а дизелът – с 8 евроцента. С десет евроцента се увеличава цената на природния газ, изчисляват местните издания.

С близо 25 на сто по-скъпо ще струва и кутия цигари, тъй като от 1 януари влиза в сила специалният данък върху потреблението на тютюневите изделия. Заради него килограм тютюн става 170 евро при досегашните 156,70 евро, отбелязва "Труд".

По-високият данък ще се отрази и на цената на кафето в Гърция. До 10 евроцента повече ще платите, ако си поръчате чаша от напитката в заведение.

Увеличава се и специалният данък за консумация на бира, а отпада намалението от 50% на данъка върху алкохолните напитки в южните гръцки острови като Сирос, Тасос, Андрос, Тинос.

Специална такса се въвежда за стационарните телефони. Тя ще е в размер на 5 на сто.

Засега няма промяна на цените на пакетите за почивка в Гърция както за Великден, така и за летния сезон, коментира за „Труд” Калин Драганов, член на Асоциацията на българския туроператори и туристически агенти. Тепърва ще се види как новите акции и данъци ще се отразят на цените в ресторантите, допълни той. В нашата агенция отчитаме двойно увеличение на българите, които вече са направили ранни резервации за почивка в Гърция, каза още Драганов.

Поскъпване на нощувките в хотелите ще има, но чак от януари 2018 г. Тогава ще влезе в сила данък от 1 евро за нощ за нощувки в тризвезден хотел, 2 евро в четиризвездните хотели и 3 евро в петзвездните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
4
 
! Отговори
Blagovest преди 7 години
Hubavite nesta sa skapi. :-)
43
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато искам да си направя истинска почивка ходя на Тасос. Тишина, спокойствие, чиста вода, разкошен 4* хотел в гората, качествена храна в изобилие - вярно малко по-скъпо, но си заслужава. Когато искам да кажа, че съм ходил на почивка използвам Приморско, Синеморец и околността. Винаги избирам определени хотели за нощувка и няколко места за хранене. Това ме спасява от главоболия и непредвидени ситуации. Винаги избирам по възможност най-чистия плаж в региона дори и да трябва да мина 100км за това
42
0
 
9
 
! Отговори
. преди 7 години
Точно сега, кабинета прие нова тарифа за таксите в туризма. Вписване в регистъра на туроператорите е вече 3500 лв. Категоризиране от 500 до 5000лв и т.н. в този дух.Гърците са мноого назад.Вече няма да си вземам стационарния телефон в Гърция и ще използвам мобилен телефон.Увеличението на цените на горивата и услугите изобщо не са в наша полза. За качеството на обслужването изобщо няма какво да говорим.Бг "хотелиерите", к'во прайм сега?Пак, като миналата година ли? Ами, добре...
41
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
гърците си живеят още в комунстическият рай
40
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Плебса не му пука. Нафта се сипва от туби в БГ-то, товарят се бурканите и после се разправя че бил в Гърция на море. Тая мода свърши вече, и като кажеш че си бил на море в Гърция никои не вика Уааааууууу. Познат който работеше там каза че е по зле от тука вече, първо ходят сите селяни с претенциите, после курорта го взели наще на концесия и съвсем ос.ра.ли работата, та това лято се махна. Лошото е че и ние и Гърците криеме доходи и затова пропадаме, ама все тая де отдавна взех апартамент в Виена
39
2
 
24
 
! Отговори
7 бр летовник Гръцко преди 7 години
Българския мастит хотелиер чака румънското и немско ПЕНСИОНЕР,което да му идва и яде аллинклузив манджата от общ казан Да не оставя 1лв извън хотела да не ходи по кръчми атракциони да не пазарува в магазини и крайморските заведения да не пие бира ракия,уиски,ром,коняк и да не хапва ни сафрид,ни лаврак ни калмари нищичко освен алинклузива.Балкантурист мутро хотелиера така дълго ще гледа през крив макарон платежоспособните Българи които той изгони за да си докара ефтини прошляци от Европа
38
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако щеш, запазвай местата и от декември. Отивам директно и си взимам на място, винаги има. Не помня по нашето Черноморие някога да съм запазвал места.За бацилите - явно си развил имунитет вече. Жив и здрав, ходи си на Созопол, щом те кефи.
37
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То на това поскъпване ли му се вика? Да се научат от Фъндъчка... 60% отгове моментално, какви са тия лигавщини?
36
5
 
12
 
! Отговори
:) преди 7 години
Това са пълни глупости. И миналите години пишехте такива "платени съобщения", а в Гърция е все по-евтино. Маляките са в криза (не като нашата, но все пак) и постепенно свалят цените.
35
8
 
10
 
! Отговори
ррррр стадото преди 7 години
Бързо да резервираме за гърция ,че после няма ,че после скъпо - Да ? Ама Не !Знаете ли колко хотели в гърция вече са собственост на "бедни"българи ?гърците целогодишно си правят ето такива скрити реклами по форуми,по медии вече подкрепяни и от наши .Как ще ми сравняваш Нашата Природа с гърция ?
34
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 30Хахахаха ти къв лъжец си...Грък ли си по произход.В созопол запазваме местата от Април... После само дупки остават. Над 20 човека минаваме през созопол лятото...Никой нищо не е хванал. Бахтиии смешника... Ти явно си ходиш пълен с бацили по рождение.
33
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Литър бензин поскъпва с 3 евроцента................ПРИ НАС ЗА МЕСЕЦ ПОСКЪПНА С 10 ЕВРОЦЕНТА И НЕ СЕ ХВАЛИМ КАТО ГЪРЦИТЕ.
32
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако ти запали бмв-то...На газ. Хранете ги гърците после чакайте..Да си вдигате стандарта.Стандарт се вдига ,когато се ползва ресурси на страната.
31
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз лично ходя в Гърция заради природата и климата, а не да ям и пия по кръчми, така че не ми се отразява. Правя, разбира си някой ресторант вечер, но без това не може. Няма страшно, братя
30
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Статия, думи, запетайки...
29
2
 
23
 
! Отговори
бмп преди 7 години
Че в Гърция,ако ще почиваш като бял човек,а не помъкнал дисагите е по-скъпо,няма какво да се лъжем.НО,въпреки това съотношението цена-качество е в полза на гърците и то в пъти,така че няма много място за спорове.А от материалчето разбрах.че Тасос спада към южните гръцки острови...Пък аз толкова години ходя там и да не знам.Е,ако са искали да кажат .че е на юг от България нещата са други!
28
7
 
31
 
! Отговори
Аз преди 7 години
Не ме интересува. Пак паля БМВ-ето и газ за Гърция. Там морето е 100 пъти по хубаво,чисто и невероятно от БГ мутренското, фекално, гадно море...
27
5
 
41
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
Нашето море беше много хубаво, но преди 30г. сега е клоака за социално слаби европейски ***. Въобще не може да се сравнява нито с Турция, нито с Гърция или Хърватия.
26
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
34, миналата година и аз бях на Созопол за няколко дни.Направо са умрели от глад. Август месец - навсякъде табели "Свободни стаи". Цените - примерно като в София + 10%. Персоналът - ученици и студенти. Навсякъде се търси персонал. Ноооооооооо морето е пълна тиня. От 6 човека, 5 хванахме инфекции някакви. Септември отидох в Гърция. Ако не ти се харчат пари и пазаруваш от магазина, всичко е ОК. Морето - сълза чисто. Плажът - също. Няма място за сравнение просто.
25
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Докато плажовете се отдават на концесия на мутри и подставени лица, българското Черноморие няма да се оправи. През август бяхме в Черноморец. Голяма стая с три легла, самостоятелна баня и други екстри за 30 лв нощувката. Разкоша градина с барбекю (не го ползвахме) и хазяйката всяка сутрин ни черпеше с кафе. Едва ли в Гърция ще ни предложат такива условия на тази цена. Обаче, детето получи инфекция от плажа. След това беше ходене на уролог, изследвания, антибиоти, сиропи, пак изследвания.