Сирия - разделена на зони на влияние

Така я виждат преговарящите: Русия, Турция и Иран
28 дек 2016 22:15, Петя Славова
18
Сирия - разделена на зони на влияние
Снимка: Reuters

Споразумението за Сирия, по което работят Русия, Турция и Иран, предвижда Сирия неофициално да бъде разделена на зони на влияние, а президентът Башар Асад да остане на поста поне няколко години, заявиха източници, цитирани от Ройтерс.

Още по темата

Подобно споразумение би позволило регионална автономия в рамките на федерална структура под контрола на алауитската фракция, към която принадлежи Асад, пише БТА.

Сделката е в начален етап от своето разработване, може да претърпи промени и да е необходимо да бъде одобрена от Асад и бунтовниците, а в крайна сметка също от държавите от Залива и САЩ, казаха източниците.

"Има движение към компромис", заяви Андрей Кортунов, който ръководи близкия до руското външно министерство изследователски институт "Руски съвет за международни въпроси". По думите му "ще бъде трудно да се постигне окончателна сделка, но позициите се променят".

Според източниците разработваното споразумение предвижда ограничаване на правомощията на Асад. Русия и Турция са готови да му позволят да остане на власт до следващите президентски избори, след което да се оттегли в полза на не толкова поляризиращ алауитски кандидат.

Остава Иран да бъде убеден в това. Във всеки случай обаче се предвижда Асад в крайна сметка да си тръгне по запазващ репутацията начин, като получи гаранции за себе си и своето семейство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
bluesky1 преди 7 години
Подкрепяните от САЩ кюрди всъщност дори и сега контролират територии, които далеч надхвърлят техния ареал, което създава силно брожение срещу тях. Дори и в най-североизточната част на Сирия има големи популации от араби, асирийци и араби християни, които няма да приемат кюрдско господство над тях. Ето защо цяла Източна Сирия, след разгрома на ИДИЛ, ще остане неминуемо под контрола на Дамаск и Асад. Единственият проблем пред единството на страната ще бъдат кюрдите и парчето, контролирано от Турци
13
0
 
1
 
! Отговори
bluesky1 преди 7 години
Изнесеното в статията не кореспондира по никакъв начин с реалността... Няма никаква логика Асад и съюзниците му да се съгласяват на по-малко от това, което сега контролират. С превземането на Алепо нито един голям град не е под контрола на турско американските терористи, с изключение на Идлиб. Цяла Източна Сирия до иракската граница ще остане под контрола на Дамаск, вкл. Рака, защото на кюрдите никой няма да им позволи да контролират тази територия, а западните терористи нямат достъп до нея....
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой обича да му е най-голяма зоната?
11
1
 
7
 
! Отговори
наблюдател преди 7 години
България отдавна е разделена на зони на влияние.
10
0
 
0
 
! Отговори
Бачо Илия преди 7 години
До АнонименДе да беше само западната ни граница !
9
4
 
3
 
! Отговори
хахахааааа..... преди 7 години
До Анонимен 1Разбирам, Б.Борисов ще поостане още малко, след което турците ще си го приберат да си * БГ до края на живота си, а после БГ ще стане на три държави.
8
3
 
2
 
! Отговори
хахахааааа..... преди 7 години
До Анонимен 5Плевенлиев знаят как .....!
7
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ШЕ ТИ КАЖА ,БЕЕЕЕЕХАХАХАХАХАХАХААХАХАХАХАХАХХААААААААААА.......................
6
4
 
19
 
! Отговори
ШЕ ТИ КАЖА ,БЕЕЕЕЕ преди 7 години
...БЕЗ ДА СЪМ НАБЛЮДАТЕЛ:НА СВЕТА ВИНАГИ ИМА "СМЕТКИ ЗА УРЕЖДАНЕ"---ЗАТОВА , НЕ МОЖЕ БЕЗ ВОЙНИ!!ТИ ГЛЕДАЙ САМО ---ТУРЦИЯ И РУСИЯ , ДА НЕ РЕШАТ ДА СИ ПОДЕЛЯТ БЪЛГАРИЯ!!!/...ха,ха,хаааааааа-----ХЕМ ПО "БРАТСКИ".....ПО МОДЕЛА НА ДОГАН-ЕФЕНДИ.../
5
2
 
20
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Рано или късно войната в Сирия ще приключи. Въпроса е къде ще е следващата война?
4
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Асад ще има съдбата на Г.Димитров.Руснаците знаят как .....!
3
15
 
12
 
! Отговори
Асад е пътник! преди 7 години
НАСТЪПИ ЛИ МИР В СИРИЯ--РУСНАЦИТЕ ЩЕ ЖЕРТВАТ АСАД!ПРОСТО , НЕМА ДА ИМ Е НУЖЕН ПОВЕЧЕ!ЩЕ ИМ ТРЕБВА НОВА ФИГУРА ----ЗА ДА СЕ ЗАБРАВИ МИНАЛОТО!!!!
2
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каква ирония - Русия, Турция и Иран решават за Сирия. Никой не пита Сирия. На САЩ оставиха да решава за Ирак, Франция е изолирана.На изток от Ефрат - Иран (шиити) , северната част - на Турция, Западната част с Дамаск и Алепо - на Русия.Така си разпределиха сферите на влияние.
1
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ВЕЛИКИТЕ РЕШАВАТ. ТАКА Е БИЛО И ПРЕДИ 80 ГОДИНИ, КОГАТО СА ЧЕРТАЛИ С ЛИНИЙКА ПО КАРТАТА В ЛОНДОН И ПАРИЖ И ЗАТОВА ГРАНИЦИТЕ СА ПРАВИ ЛИНИИ. НИКОЙ НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВА, ЧЕ ЕДИН НАРОД СЕ РАЗДЕЛЯ НА ДВЕ.ТАКА СА ЧЕРТАЛИ И НАШАТА ЗАПАДНА ГРАНИЦА.