Папата: Европа да се върне към корените си!

"Континентът преживява решаващ момент от историята си"
9 яну 2017 22:20, Елка Василева
68
Папата: Европа да се върне към корените си!
Папа Франциск. Снимка: Reuters

Папа Франциск призова Европа да преоткрие истинската си идентичност във времена, в които континентът се справя с последиците от бежански вълни, излизането на Великобритания от ЕС и "гибелното умопомрачение" на религиозното насилие, предаде Асошиейтед прес.

Франциск посвети ежегодната си външнополитическа реч на подпомагането на мира в епоха на масова миграция, икономическа стагнация и войнствен екстремизъм по света.

Той похвали няколко европейски страни за това, че са приели бежанци, и призова и други да последват примера им, като същевременно се борят с бедността и други социални проблеми, които могат да разпалят религиозен фундаментализъм.

В речта си пред посланиците, акредитирани към Светия престол, Франциск призова Европа да преоткрие основополагащите си идеали с оглед на 60-тата годишнина от подписването на Договора от Рим, едно от главните споразумения, довели до създаването на ЕС.

"Европа като цяло преживява решаващ момент от историята си, в който е призвана да преоткрие истинската си идентичност", каза Франциск. "Това означава да се върне към корените си, за да е в състояние сама да формира облика на бъдещето си."

Светият отец призова за изграждане на нов европейски хуманизъм, чрез който да се осъвремени идеята за европейската общност. "В отговор на сегашните разделителни линии става още по-належащо да се осъвремени идеята за Европа, за да може от нея да се роди нов хуманизъм, основан на качества като интеграция, диалог и креативност, направили Стария континент велик", заяви Франциск.

Той отново се обяви срещу насилието в името на бог, наричайки го "гибелно умопомрачение" и плод на "духовна нищета", произтичаща често пъти от бедността.

Главата на Римокатолическата църква прикани религиозните водачи да проповядват Божието послание за любов и мир, а политическите ръководители - да осигурят икономически възможности за младите хора.

Правителствата според него трябва да закрилят своите граждани, но и "да направят така, че да не съществуват условия, които могат да се превърнат в хранителна среда за разпространение на различни форми на фундаментализъм".

По отношение на огнищата на конфликти по света Франциск призова за сериозни преговори за спиране на войната в Сирия, заяви, че севернокорейските ракетни изпитания дестабилизират целия регион, че "има риск от нова надпревара в ядреното въоръжаване" и призова за доверие, диалог и "смели жестове" в хода на политическите разговори във Венецуела.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още по темата: Европапапа Франциск
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
0
 
! Отговори
Я, па Я преди 7 години
До Анонимен 56СССР е еврейска държава. Цялото управително тяло на ком. партията се състой от евреи. Без изключение включително и Сталин, Йосив (чисто еврейско), Висарионович (еврейско), Джугашвили (евреиски син) какво да се каже повече. Точно за това Хитлер е смятал Русия за основен враг. И за това са гонили и унищожавали църквата и то православието. Другото е, че руснаци и българи са основните унищожители на великия хазарски хаганат , а това не се забравя.90% от евреите са с хазарски произход
48
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И с Русия нещата не са толкова еднозначни. Сталин е с попско образование ;-).Но да речем това може да се изтъкува, че царя(императора) е обединил в едно функциите на църквата и държавата за период на свръхусилие - депресията на 30-те на 20 век последвана от Втората Световна. Сталин на практика идва на власт около 29-та, натирва Троцки. Хитлер си е направо класика - 33-а, дъното. Ленин малко преди депресията на 20-те и т.н.
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Я, па Я 54Дори и днес това е така, отнася се и за САЩ. Само погледнете как го посрещнаха в Конгреса когато бе на посещение. Или пък къде се скри Нуриега, когато Буш искаше да го премахне от Панама, заради неразбирателство в съвместния им бизнес по това време, дрогата :-).Хънтингтън слага религията като ключов фактор в определянето на цивилизацията. Та как източно-православните държави ще просперират в предимно католическия ЕС ???Да не отварям темата за религията и икономиката.
46
0
 
2
 
! Отговори
Я, па Я преди 7 години
Българските царе са правили няколко опита да направят БГ католическа но все без успех. Причината е, че нашите държавни традиции не са допускали никой да командва царя и, че над царя е само бог. А както знаете на запад всички владетели са били подчинени на папата и не са могли да пикаят без разрешението на папата. За българските владетели това е било недопустимо.
45
0
 
0
 
! Отговори
Я, па Я преди 7 години
Сега Румънския патриарх е като сръбския. Архиепископ с титла патриарх. Само БПЦ и Руската са останали със старите български традиции патриарха да си гледа религията и да не се меси на царската и светската влас, камоли да диктува политиката. Българите на практика лишават Гръцкия вселенски патриарх от тоталната му власт и въвеждат собственият си език като църковен. в резултат Вселенския патриарх остава с най малкото паство в православния свят и без никаква власт. Е за това не ни признават ...
44
0
 
0
 
! Отговори
Я, па Я преди 7 години
Сърбите приемат Византийския вариант и техния патриарх се води подчинен на вселенския и с ранг на архиепископ само се нарича патриарх така е през цялото средновековие, та чак до закриването на Охридската-българска архиепископия през 1776 г. Румънците никога не са имали собствена църква. Те са били част БПЦ до 1776 г. от охридската архиепископия а после минават на подчинение на вселенския патриарх. До 1923 г. официален език в румънската църква е старобългарския.
43
0
 
0
 
! Отговори
ja ja преди 7 години
kogato sa bili prateni u4enicite na GOspod Isus Hristos im e 3aru4ano :da i3tupat i Praha ot no3ete si ot nevernite mesta deto sa stupvali. A kakvo pravi dusterqta na pastora s never..nicite.3astoto te prqko afi6irat, 4e sa r0.bi na satanata(imaj predvid is.la.m) kani gi...kato papata no qvno h0rata otdavna pol3vat vqrata 3a p0litika
42
0
 
0
 
! Отговори
Я, па Я преди 7 години
Вселенския патриарх е бил не само глава на църквата но и над императора. Във Византия глава на църквата е бил императора но патриарха е стоял между него и бога. Този вариант не възприет никъде другаде освен там. Средновековна България не признава това и отделя патриарха в самостоятелна институция. За царя, патриарха е бил на едно ниво с главнокомандуващия на войската. Тази схема е наложена в цялото православие където БГ е наложила православието. След погиването на БГ Русия възприема БГ стандарта
41
0
 
0
 
! Отговори
Я, па Я преди 7 години
Не превъзнасяйте православието, че и то не е цвете. Ако не беше това православие и исихасткото му течение турците едва ли щяха да ни завладеят през 14/15 век. И кое точно православие. Византийския вариант, руския, сръбския, румънския или българския. Знаете ли защо и до днес Вселенската патриаршия не признава нашият патриарх за равен. По принцип БГ патриарха трябва да е на второ място след вселенския но нито една друга православна църква не го признава. Някой знае ли защо? Ще ви кажа.
40
3
 
2
 
! Отговори
Честен човек преди 7 години
Папата: Европа да се върне към корените си!П.П.Да бъдат премахнати разните му Христос-овци и Моамед-овци.
39
0
 
11
 
! Отговори
Дедо ви преди 7 години
Папата е от Аржентина. Що не призове аржентинския народ да приеме 3-4 милиона араби и да ги хуманисва ??? Номерът е да бъде съсипана Германия, а после останалите са лесни...
38
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прав е папата да се върнем към ценностите от миналото като тези на хан Тервел на който исторически погледнато доста нации от Европа дължат съществуването си като такива а не като част от една друга маса и религия.
37
0
 
17
 
! Отговори
1 преди 7 години
Прав е папата. Унищожаването на семейството - градивната единица на всяко общество не води до нищо добро !
36
3
 
7
 
! Отговори
Цецо преди 7 години
И папата май изтрещя....
35
19
 
10
 
! Отговори
Katrin преди 7 години
Колкото да не им се иска на много хора идва време да оставим религиите в миналото за да вървим напред. Технологиите идват а ние не сме готови да ги усвоим. В 21 век още се занимаваме с попове,папи,тамяни,икони,вярваме на гадатели и астролози,пълна каша.
34
4
 
52
 
! Отговори
Циник до 46 преди 7 години
"Коренните европейци" станаха неудобни за едрия капитал, и индустрия - искат сносни заплати...социални придобивки...дълги отпуски..Докато във Виетнам шият маратонки адидас, пума , саломон за шепичка ориз...в Индия 6годишни деца тъкат килими по 9-10 часа на ден...в Китай деца-роби правят тухли...в Бангладеш с територия колкото българската 185 000 000 души се радват на каквато и да е работа.....изводите си ги направи сам! Смяна на населението! Умишлено , и целенасочено!
33
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До *** до 40Не знаех за тази книга, но без ни най-малко да я омалаважавам, и без нея не е трудно по други признаци да се сети човек. Просто трябва да се опитаме да мислим със собствените си глави, а не да виждаме само това, което ни обясняват, че виждаме. Всичко ново е добре забравеното старо.Явно сме на едно мнение, радвам се за което.
32
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако си спомняте историята с педофилията на кардиналите не би следва да ви учудва, че Уикиликс започна да вади кирливите ризи на педофилската мрежа за употреба на политиците от демократическата партия - пфу. В началото на 90, един "републиканец" беше вкаран в затвора заради осигуряване на деца за елита на "републиканската" партия. Спомням си адвоката заел се с делото бе направо потресен. А той е ветеран от войната във Виетнам и там е видял доста :-(.Така, че ако папата е честен знае какво следва
31
2
 
27
 
! Отговори
Циник до 40 преди 7 години
Ще ти отговоря така:В книгата на Томас П. Бърнет американски стратег "Новата карта на Пентагона" има една глава - Теория на 4те потока....и какво четем там?....трябва да се подсигури константен приток на имигранти за Европа - 4 - 5 милиона годишно, с цел създаване на нова раса с тъмна кога максимален коифициент на интелигентност 90 достатъчен да работи...недостатъчен да разбира какво и се случва!Книгата е от 2000г. и е била настолно четиво на Доналд Ръмсфелд..има я в амазона!
30
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Папата работи за талибаните, то е ясно.