Белгиец – умът на атентатите в Брюксел и Париж

Името на Атар споменават всички заловени досега джихадисти
11 яну 2017 11:44, Елка Василева
29
Белгиец – умът на атентатите в Брюксел и Париж
Снимка: архив, Reuters

Белгиецът от марокански произход Усама Атар, познат и с партизанското си име Абу Ахмад, е най-вероятният ръководител на атентатите в Брюксел и Париж. Това потвърждават последните данни от разследването, цитирани от медии в Белгия и Франция.

Днес белгийската парламентарна комисия за разследването на атентатите в Брюксел ще се запознае с нов доклад за ролята на Атар. Отбелязва се, че той изглежда е джихадистът, направлявал терористите от район на границата между Сирия и Ирак.

Следствието е установило, че името на Атар се споменава в показанията на всички заловени досега живи джихадисти, свързани с двата атентата. Според разследващите Атар е свързан "общо взето с всички атентати в Европа" в последните месеци.

Известно е, че Атар е бил братовчед на двамата братя, взривили се на летището и в метрото в Брюксел на 22 март миналата година. Според разследващите той се занимава с набирането на терористи, с осигуряването на фалшиви паспорти и пари, с изпращането им от Сирия към Европа. Атар е обявен за издирване.

През ноември медии съобщиха, че министерството на външните работи на Белгия е извоювало през 2012 г. освобождаването на Атар от затвор в Ирак. През 2005 г. Атар бил осъден на доживотен затвор в Ирак на първа инстанция, а след намесата на белгийското МВнР присъдата му била намалена на 10 години. След като семейството му започнало кампания в Белгия за връщането му в Европа, министерството официално поискало екстрадиция. Белгийските власти дали обещание Атар да не получава повече паспорт и да бъде поставен под наблюдение.

Няколко белгийски депутати подели кампания за връщането на Атар, оправдана със заболяването му от рак. Същевременно представители на Червения кръст, посетили затворника, предупредили, че той страда само от язва. Накрая Атар пристигнал в Белгия през 2012 г., а месеци по-късно се върнал в Сирия, където поел водеща роля в редиците на "Ислямска държава".

Белгийските медии съобщават днес, че се събират дарения за откриване на бирария и културен клуб на многообразието под апартамента на семейство Абдеслам в квартал "Моленбек" в Брюксел. Двама братя от семейството - Салах и Мохамед - участваха в атентатите в Париж през ноември 2015 година. Мохамед се самовзриви, а Салах е единственият оцелял от групата, нападнала френската столица.

Предстои навръх годишнината от последвалия атентат в Брюксел клубът на многообразието да отвори врати. Предвижда се там да се предлага алкохол и да бъдат организирани различни дебати.

На този фон полицаи от квартала миналата седмица масово отказаха да работят и едновременно излязоха в болнични. Те настояха за повече екипи в района, добил световна слава на "свърталище на джихадисти". В резултат бе постигнато решение на място в следващите месеци да бъдат изпратени допълнително двайсетина току-що завършили полицейската академия служители.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само забележете как специалния полицаи на снимката си е сложил маската. Седмина джихадисти могат да го ощипят по бледото белгийско дупи и даже няма да види откъде му е дошло.Толерантни европейски ***, като ви се мре, моля умирайте сами. Не ни влачете с вас към мултикултурното халифатксо пъкло.
17
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 17Абсолютно прав си.За всички, които четете това:1. Изкарайте си разрешително за огнестрено оръжие и закупете такова, не е невъзможно, просто се иска малко усилие и желание.2. Запишете се на някакъв боен спорт - бокс, кикбокс, каквото и да е.3. Дръжте си очите отворени, защото брадите са навсякъде, и нямам предвид хипстърите.4. НАЙ-ВАЖНОТО - пазете семействата си и ако е възможно направете така, че и те да имат някаква култура в горните стъпки.Помнете, тия идват за нас.
16
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Белгиец"... Ама разбира се.Нека обясня на всичките хентелектуалцйе, дето ми се пънете тука. Манталитета не се определя от гражданството, а от етническо-религиозните морални порядки и традиции, в които е възпитан съответният индивид. Върху един ислямистки екскремент можеш да лепнеш какъвто искаш етикет, но той си остава същия ***, който са създали от него родителите му. Един паспорт не може да даде ценности на изповядващите средновековен лунен култ на смъртта.
15
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Май белгийските служби са по-зле и от нашите
14
5
 
10
 
! Отговори
Късопаметников преди 7 години
Забравяме 70-80-94 г. Пика на атентатите е 1979 г.Забравяме ИРА,ЕТА,италианските"грандове"Беслан, Норд Ост,Cercanías,Пан Ам,Оклахома и хомейнистите.Забравяме Брейвик.Забравяме интересите, преразпределението на богатствата и загиването на една империя-US.Забравяме,че грамотни атентати се организират от грамотни тайни служби.Забравяме,че на 9/11 най-великата "демокрация" уби 3000 свои граждани, за свой бизнес интереси. И когато соца е мъртъв иде ред да прекараме "приятелите" от ЕС.ЗАПОМНЕТЕ!
13
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Горното демонстрира общата неадекватност, откровения цинизъм и двуличие на т.н. европа. Собствените ви народи ще ви отмъстят, скоро.
12
3
 
22
 
! Отговори
Някой преди 7 години
Само не разбирам как така определихте този Усама Атар или така както се казва за белгиец? Кое му е белгийското? Името ли? Произхода ли? Кое?
11
1
 
10
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Броя на убитите от ислямистите в Белгия гони броя на докладите !
10
0
 
28
 
! Отговори
Дедо ви преди 7 години
Пичове, не се нервете ! Има директива от "некои си", ЕС да бъде съсипан. Да се разбутат силните държави /основно Германия/. И не Русия стои зад това...Както се вижда - всичко върви по план, "некой" вече напусна потъващия...
9
1
 
13
 
! Отговори
коко преди 7 години
Храни куче да те лае.
8
2
 
29
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 7 години
... партизанското му име е....Откога има партизани в Белгия? - че нещо не загрявам
7
3
 
39
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Мда.....кристално чист белгиец...с коран под мишницата....молитвено килимче...и пластични експлозиви в долапа!
6
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Предстои навръх годишнината от последвалия атентат в Брюксел клубът на многообразието да отвори врати. Предвижда се там да се предлага алкохол и да бъдат организирани различни дебати.===Не ми се вярва какви щуротии чета в контекста на новини за терористични атентати. Тръгваме от атентати, стигаме до алкохол и дебати. И дарения. Тоя свят съвсем се е изкривил, това не е нормално, и скоро ще се случи нещо.
5
2
 
35
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 7 години
Какво истинско белгийско име- Усама Атар!Ей, вие от тази медия, не казвайте , че този е белгиец, бе!Правете разлика от белгиец и гражданин с белгийски паспорт!Това като оня ман.галски *** дето бутна немкинята по стълбите в Берлин...и че бил Българин.
4
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Белгийците са в ситуацияум царува, ум терористи лови.
3
2
 
38
 
! Отговори
онбашията преди 7 години
"министерството на външните работи на Белгия е извоювало през 2012 г. освобождаването на Атар от затвор в Ирак"ХАХАХАХХАХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХХАХХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХХАХАХАХХАХАХАХХАХАЛЛЛЛАЛ да са им атентатите
2
1
 
39
 
! Отговори
Прецакани са преди 7 години
Само в Брюксел има повече талибани и диваци отколкото в цяла Източна Европа. Спукана им е работата на западняците. Вкараха си огромен автогол. Предполагам, че с помощта на "приятелите ни" от Щатите.
1
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бунтовник ли е той или сирийски инженер-интелектуалец бягащ от войната?