Кристо се отказа от проект в знак на протест срещу Тръмп

Ще хвъри силите си в Абу Даби, ще прави "Мастаба"
50
Кристо се отказа от проект в знак на протест срещу Тръмп
Снимка: Reuters, архив

Българският творец Кристо обяви, че се отказва от проекта си "Над реката", който планираше да осъществи в американския щат Колорадо, предаде БТА като цитира Асошиейтед прес.

Кристо предвиждаше да разстеле над участъци от река Арканзас полупрозрачна тъкан в района между градовете Канън сити и Салида. Намеренията му се сблъскаха със силна опозиция и доведоха до дълга съдебна битка. Планираше се инсталирането на платното да стане за две години, а инсталацията да може да се разгледа едва за две седмици от посетителите. Според опоненти на проекта той би могъл да нанесе вреда на дивата природа, на реката и на местното население.

Кристо и съпругата му Жан-Клод, която почина през 2009 г., бяха предложили проекта още през 1996 г.

В съобщение в сайта на проекта "Над реката" на Кристо се казва, че творецът не искал да чака повече, за да го осъществи. Той предпочитал да се откаже от него и да се посвети на друг проект в Абу Даби, наречен "Мастаба".

"Вече не искам да чакам резултата", пише 81-годишният творец и припомня, че проектът му е коствал 20 години планиране и 5 години съдебни битки.

В статия, публикувана вчера във в. "Ню Йорк таймс" Кристо казва, че е взел решението като протест срещу президента Доналд Тръмп.

Проектът "Над реката" трябваше да се осъществи на земи, собственост на федералното правителство и Кристо, каза пред изданието, че не иска да има взимане - даване с администрацията на Тръмп.

"Използвам собствени пари и собствени планове, защото искам да съм свободен. А тук сега федералното правителство е земевладелец. Те притежават земята и аз не мога да направя проект, който да извлече изгоди от този земевладелец", каза Кристо пред нюйоркското издание.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
1
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 7 години
Добре че избяга от България, ако беше останал щеше доста европари да налапа за проекти.
37
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Светлин Русев е дарование и чудесен художник, тоя дето даже името му не е българско е конюнктурен пакетажник и псевдо творец.Ще ходи в Абу Данеби, щото там никой не разбира от изкуство но камиларите ще го засипят с петродолари.Същият продавач на съвест като Стефчо Ц /К/анев.
36
8
 
2
 
! Отговори
бато преди 7 години
Кристо, голем си!
35
1
 
8
 
! Отговори
ivailo1403 преди 7 години
Дреме ми за Ристо и безполезното му "изкуство".
34
11
 
3
 
! Отговори
Пустиняк преди 7 години
Браво на Кристо. а четейки коментарите отдолу става напълно ясно защо човекът от години избягва да има вземане-даване с племето на територията бг. За зла негова съдба обаче, името му прославя Бг-то повече от всяко друго име на земята в момента. Не е Стоичков, колкото и да им се иска на ганьовистите. Само като си представи човек, че е учил със Светлин Русев, и ако беше останал щеше да стане безличен рисувач, който племето да може да псува ежедневно. Сега е далече, и ганьовистите го плюят из нета
33
2
 
13
 
! Отговори
1 преди 7 години
Добре де на тоя пък Тръмп какво му направи ?Аз също протестирам срещу Тръмп. Довечера ще изпия една бира в знак на протест !След това ще легна да сеспя в знак на протест.
32
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп си го премести в другия крачол
31
0
 
14
 
! Отговори
Аз преди 7 години
пред Кристо предпочитам Криско-поне не се срамува ,че е българин
30
0
 
15
 
! Отговори
666 преди 7 години
До АнонименОчевидно не го е отказал Тръмп,а съда....пък и творец???...колко да е творец-колкото някой тапицер ,но в по-големи мащаби:)))
29
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пука му на някой за този ***.
28
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какъв Кристо? Христо, ама май го е срам от Българското име.
27
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
***. Онази кифла Чиконе също. Патриотите в Тексас са я отрязали
26
0
 
22
 
! Отговори
До 28 преди 7 години
Тоя не е за лечение а за всесъжжение. Добре че си показа истинското лице. То е и показателно не живее в България, не милее за България, не му пука за България. Този го асоциирам с цига-нина ритнал жена в Берлин - лика прилика са.
25
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Nobody cares.
24
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Офф тоя още ли е жив бе. *** тъпата мумия.И кво? Иска много талибани да си направят халифат и да гърмят бомби.Никой няма да ходи на работа навсякъде ще гори нещо,ще има много отпадъци.Няма да има ток,вода,интернет. Тва ли иска?Ненормaлник.
23
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Къв творец е тоя нещасник ?. Опъва платно, увива сгради и т.н. Да му е..м искуството..
22
0
 
19
 
! Отговори
Видяхме го тоя преди 7 години
Видяхме го тоя "културен" "изкуствовед" - долна ***. Добре, че не си в България, добре, че не живееш в България. Ти си просто един предател по душа тяло и дух. Заври си картините в мястото което е център на цялото ти същество - няма да казвам кое - че е срамно.
21
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този е за сериозно лечение. Пет пари не давам за безмисления му проект.
20
0
 
25
 
! Отговори
T преди 7 години
Срещу Обама и Хилъри не протестира, нали?! Значи подкрепя всичките им войни и разруха, които направиха. Съсипаха милиони човешки съдби, но всички си мълчаха, а сега отвориха едни усти.
19
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
да дойде тук да санира със свои средства няколко панелки - по-практично ще е от покриване на река, никой няма да го съди, а и той има опит с опковането на сгради... пък ние ще се съгласим че това е изкуство.