Привържениците на Ердоган намаляха, но все още водят

При преброени 95.5% от бюлетините: 51.62% са посочили "да"
Обновена: 16 апр 2017 20:25 | 16 апр 2017 20:25, Веселина Йорданова
120
Привържениците на Ердоган намаляха, но все още водят
Снимка: БТА

51,62% от турските избиратели са гласували с "да" на днешния референдум в Турция, според преброени 95,50 процента от бюлетините, съобщи турската телевизия телевизия НТВ.

Още по темата
48,38 процента от избирателите са гласували с "не", според частичните резултати. 

 
Според последните данни 51,05 от избирателите в най-големия турски град Истанбул са гласували с "не" на всенародното допитване.
 
В столицата Анкара изборът на 50,56 процента от избирателите също е "не", посочва БТА.
 
Избирателната активност в днешния референдум за въвеждане на президентска система на управление е била около 86 процента, информира телевизия Хабертюрк, цитирана от Ройтерс.
 
Резултатът от референдума ще бъде решаващ за отношенията между Турция и Европейския съюз.
 
Турция, която е членка на НАТО, сви притока на имигранти основно от Сирия и Ирак в ЕС, но Ердоган каза, че може да преразгледа това споразумение след гласуването.
 
Около 55 млн. турци имаха право на глас в 167 хил. избирателни секции.
 
Опонентите на Ердоган казват, че президентска република би означавала повече авторитарност в страна, където след проваления преврат през юли 2016 г. бяха затворени около 47 хил. души, а 120 хил. бяха уволнени.
 
Пакетът от 18 поправки в конституцията ще премахне поста премиер и ще даде на президента право да изготвя проектобюджата, да обявява извънредно положение, както и да издава укази за контрол на министерства без парламентарно одобрение, припомня Ройтерс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Жалко, превратът трябваше да успее. Ако беше, сега всичко щеше да е различно.
75
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Т.нар. "патриоти" не са нищо повече от ненормални шовинисти, които лаят лозунги за саможертва в името на Родината. Но, някак, ако може, другите да се жертват, а те някак да аплодират саможертвата им.
74
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Трябва ли да спечели с някаква преднина и т.н или ако спечели и с 1% пак печели ? Какъв е закона там ?"Дори да води 50.5 на 49.5 референдума за 18 те промени в конституцията минава с Евет.
73
4
 
7
 
! Отговори
До дедо мраз преди 7 години
Достатъчно е да видиш репортажите от днес на Шикера на Нова... как "отразяват" резултата от офиса на най-голямата опозиционна партия... а по бтв другия шикер в Турция говореше от името на прокюрдската партия в Турция ... Това наутралност ли е?
72
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва ли да спечели с някаква преднина и т.н или ако спечели и с 1% пак печели ? Какъв е закона там ?
71
4
 
10
 
! Отговори
Ей тва е ... преди 7 години
държава/нация разпарчосана на 2! Да му е честито на Ердушман паша!
70
1
 
5
 
! Отговори
Дедо Мраз преди 7 години
До схемиАйде като си казал "А" кажи и "Б". Как точно са се "месили" и какъв точно "хейт" се е излял?
69
10
 
7
 
! Отговори
схеми преди 7 години
Ако най-големите частни телевизии в Турция отразяваха парламентарните избори в Бг, както Бтв и Нова го правеше последните месеци с референдува в Турция ... мога да ви кажа, че ДОСТ ще ше да е трета политическа сила в парламента. От сутрешните блокове до късните новини ... невероятен хейт, невероятно месене в референдума и лъжи се изля от двете най-големи медии в България.
68
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имам чувството, че от коментаторите българи тук...коментират и правят изводи за Турция без да са стъпили и един път в държавата...изводи направени от алфа тв, скат, снн, фокс:-):-):-)
67
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не говори добре за една нация, че шепа евреи са избили около 80 милиона от нея по всякакви начини, преди да се замисли, че има нещо гнило.И после убедено да каже, че всъщност всичко е окей.
66
3
 
6
 
! Отговори
До 73 преди 7 години
html във видеото на коментара на посланика на ащ в ирак и турция може да чуеш, как казва че Турция е 18-та иконимика в света. После може да видиш страните които са в Г20. Това са 20те най развити страни в света ... ко да ти обеснявам щом не си си направил елементарен труд да прочетеш как стоят нещата, а коментираш без да знаеш.
65
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Обожавам декларации от типа на "въпросът е затворен". В 99% от случаите въпросът така се извърта, че на декларатора свят му се извива.
64
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 71 Ха,ха, Ердоган бил масово харесван от турския народ! Чак масово не е,след като го подкрепят51,7%от излезлите да гласуват.
63
10
 
6
 
! Отговори
You Tube преди 7 години
В Черноморския Регион Ердоган води с 70%.Поздрав с черноморска - карадениз музика:watch?v=mwv3YRHe1SEЧестито на Турция!
62
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
72% от турците в България са казали "не". Вече съжалявам, че не са няколко милиона. Може пък да ни пратят още след референдума.
61
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 71Е колко да е масово 50 на 50 са процентите. Обичат го не грамотните по селата. В големите градове и по крайбрежието на Средиземно море губи
60
5
 
5
 
! Отговори
IC XC преди 7 години
До до 64 от славянинСтига с тия евреи ве, шепа евреи не могат да управляват целия свят, истинските управляващи искат да си измият ръцете с тях, и каквото да стане евреите са виновни. Евреите не са чак толкова голям фактор за каквито ги мислите....
59
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 55 Кой ти казал ,че Турция е 18 икономика в света,те излъгал.
58
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Резултатите са като на президентските избори, в най-лошия случай се очакваха тези резултати:-)
57
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз не знам Рокфелер и Ротшилд да са вкарвали американците в концлагери из Орегон :DНо при руснаците явно се е получило и те грам не са се усетили, даже още си обичат Дядя Сталин, авторът на Рокфелеровото дело в Русия, нъл' тъй?