Няма белгийска връзка в атентата на "Шанз-Елизе"

Властите в Белгия задържаха петима за тероризъм
22 апр 2017 09:00, Александър Попов
2
Няма белгийска връзка в атентата на "Шанз-Елизе"
Снимка: Reuters

Мъжът, за когото Белгия вчера подаде на Франция сигнал за издирване, не е свързан с атентата от централния парижки булевард "Шанз-Елизе", обяви белгийската федерална прокуратура, цитирана от Франс прес и БТА.

Неин говорител уточни пред АФП, че заподозреният е издирван за наркотрафик.

Още по темата

Домът на мъжа в Антверпен е бил претърсен, но самият той не е бил вкъщи. При обиска било установено, че на своя компютър той е проверявал как да стигне до Париж с влак "Талис".

Тогава белгийските служби поискали от френските да проверят тези влакове.

Мъжът видял името му да бъде споменавано в социални мрежи във връзка с атентата в Париж снощи, при който бе убит един френски полицай. Тогава той отишъл в полицейски участък в Антверпен и представил надеждно алиби.

Белгийската федерална прокуратура изключи мъжът да е свързан с атентата на "Шанз-Елизе", чийто извършител бе ликвидиран.

Отговорност за атаката пое джихадистката групировка "Ислямска държава". Тя обяви за извършител на нападението Абу Юсеф ал Белгики (Белгиеца), въпреки че застреляният нападател е французин.

Цитираният говорител на белгийската федерална прокуратура спомена две възможни хипотези - такъв човек наистина съществува или ИД просто е видяла, че гореспоменатия жител на Антверпен е споменаван от медии, и е решила да използва да го представи като извършител на атаката.

Междувременно белгийските власти арестуваха петима души за тероризъм, предаде още Франс прес, като се позова на комюнике на федералната прокуратура.

Обиски са били проведени миналата нощ в района на Брюксел. Случаят не е свързан с атентатите от последните години в столиците на Белгия и Франция.

Подробности за задържаните не бяха дадени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: Парижтероризъматентат
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма белгийска връзка в атентата на "Шанз-Елизе"Не само белгийска, няма и връзка с ИД, връзката е руска.