ЕС втвърдява курса към Великобритания

Какви ще са исканията по време на преговорите за Брекзит?
26 апр 2017 07:41, Александър Попов
10
ЕС втвърдява курса към Великобритания
Снимка: Reuters

Лидерите на страните членки на ЕС ще настояват Великобритания да предостави право за постоянно пребиваване на граждани на съюза, които са пристигнали в страната преди Брекзит през 2019 г. и които остават там още пет години. Това се казва в проект на план за преговорите за Брекзит, който европейските лидери ще одобрят на срещата си на върха този уикенд в Брюксел, предаде Ройтерс.

Планът е изложен в документ от девет страници. Очаква се съдържанието му да не претърпи значителни промени, преди лидерите на 27-те страни от ЕС да го подпишат по време на обяд в събота.

Във Великобритания има 3 милиона граждани на други страни членки на ЕС. Някои държави, като Полша, която има 800 000 граждани във Великобритания, се притесняват, че Тереза Мей може да поиска да договори гаранции, които да важат само за онези европейски граждани, които са пристигнали във Великобритания, преди тя да задейства член 50 от Лисабонския договор миналия март или дори преди референдума за Брекзит миналата година.

В проекта на документа, който се очаква да подпишат европейските лидери в събота, се казва, че всеки гражданин на страна членка, живеещ във Великобритания към момента на така наречения Ден на Брекзита (деня, в който страната официално ще напусне ЕС) ще трябва да има право да поиска постоянно пребиваване след пет години прекарани там.

Други европейски документи показват, че Брюксел иска Великобритания да гарантира също, че тези хора ще могат да доведат и роднините си и че дори след Брекзит ще могат да поискат нови социални помощи, като например евтини жилища.

В отговор на призиви от Франция и други страни в проекта се подчертава, че евентуално търговско споразумение с Великобритания, ако в неговия обхват бъде включен секторът на финансовите услуги, ще трябва да изисква британските банки, застрахователни компании и други фирми да се подчиняват на европейските регулации и надзор.

Лидерите ще поискат също Великобритания да плати не само десетки милиарди евро, за да покрие финансовите си ангажименти към ЕС, поети преди Брекзита, но и да плаща за покриване на европейските разходи до края на 2020 г., когато изтича 7-годишният европейски бюджетен план, за който Великобритания даде съгласието си през 2014 г.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
хм преди 6 години
Не ми се живее в страх от непрекъснат тероризъм!
9
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Драскащите тук са много зле. Англия излезе от ЕС така, че европейските закони вече не важат на Английска територия. Англия няма да изгони работници студентите а само бежанци и имигранти на социални помощи.
8
0
 
0
 
! Отговори
Дедо поп преди 6 години
До 5Отговарям ти чедо : щяхме да бъдем порицани и публично е......ни
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Do 5 Ti puk ako pravish interviu za rabota ot komentarite ili si mnogo zle ili lujesh ili si niamash zadachi v tvoiata firma.1 izrazi mnenie i tova e dobre,a ti kritika za negovoto mnenie.Az puk bih ti narital glavata,ako ne dadesh zaplatata.Eto i ti veche imash kritika
6
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
съд за британците, докато платят сметката за поетите ангажименти. да си търсят парите от Фараш -- нали щеше да пести от членство в ЕС?!? лигльовци
5
3
 
31
 
! Отговори
Питам преди 6 години
Англичаните трябва да се накажат жестоко за предателството, за да не ги последват и други.Я да си представим какво би станало, ако някога България е казала не искаме повече във Варшавския договор, какво биха направили с нас руснаците?Ако някой има идея да сподели.
4
7
 
5
 
! Отговори
до 1 преди 6 години
След такова просто предложение от теб, никога не бих те наел на работиш във фирмата ми. С чужди пари лесно се разпореждаш...
3
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ala posle bala ili balaa,ama ala..S edna duma NYAMA da izleze ot EU i se argumentiram,che sled izborite v uk 8 yuni posle balotaja vuv Frans i DE i Eu parlament,glasuvaneto ZA OSTAVANE ILI VUN SHTE TRYABVA DA NAPRAVIAT 27 TE STRANI I AKO EDNA NE SE SUGLASI,NIAMA UK KAK DA IZLYAZAT.NE E VUPROS SAMO NA UK,A NA VSICHKI EU STRANI I TEREZA MAY E NAYASNO S TOVA,DRUGOTO E TEATUR PO SHEKSPIR ILI IVAN VAZOV.
2
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЗА БЪЛГАРСКИТЕ РОМЕИ ЩЕ ВАЖИ ЛИ?
1
4
 
23
 
! Отговори
Предложение преди 6 години
Лондон просто да хвърли на масата един трилион и да си тръгва! Всички тия документи, хартийки, европейците да се оправят после.