От ФБР до Сирия: Как преводачка се омъжи за джихадист?

Пролука в US службите – как техен служител става толкова близък с ИД
2 май 2017 21:45,
41
От ФБР до Сирия: Как преводачка се омъжи за джихадист?
Снимка: кадър CNN

През 2014 г. преводач от ФБР с чисто досие заминава за Сирия, за да разследва ключова фигура от "Ислямска държава". Вместо това обаче тя се омъжва за него.

Освен това Даниела Грийн излъгала ФБР за това къде ще ходи и предупредила съпруга си, че срещу него се води разследване, сочат документи на съда, цитирани от CNN.

Сагата на Грийн разкрива огромна пролука в системата на ФБР - агенция, която е отдадена на "изкореняването" на привържениците на ИД в САЩ. 

Повдига и редица въпроси дали Грийн не е получила по-специално отношение от Министерството на правосъдието на САЩ. Срещу нея е повдигнато обвинение за дребно пресъпление, а прокурорите са пожелали присъдата й да бъде намалена, защото Грийн е съдействала на властите.

Кой обаче е мъжът, за когото Грийн се е омъжила?

Той е: Денис Къспърт, германски рапър, който бързо се превръща в човек, набиращ кадри за "Ислямска държава". Онлайн е имал стабилно влияние и е бил в обсега на службите за борба с тероризма на два континента.

В Германия, Къспърт се е подвизавал с името Десо Дог. В Сирия той е познат като Абу Талха ал Алмани. Възпял е Осама бин Ладен в песен, заплашил е доскорошния президент на САЩ Барак Обама с жест, символизиращ прерязване на гърлото. Появявал се е в редица видеа на ИД, включително и такова, в което държи отрязана глава.

Преди да замине за Сирия е прекарал известно време в Египет и Либия. А набожен станал малко по-рано, когато едва не загинал в автомобилна катастрофа.

През 2010 г. напуснал музикалната сцена, на която не е бил особено успешен. Грубите си рап рими заменя за религиозни ислямски напеви.

Броени седмици, след като Грийн се омъжва за него, 38-годишната преводачка е осъзнала грешката си. Излетяла е обратно за САЩ, където е била арестувана веднага след като слиза от самолета и се съгласява да сътрудничи с властите. Пледира виновна за даване на грешни показания, засягащи международен тероризъм и е осъдена на 2 години във федерален затвор. Освободена е миналото лято.

От американското министерство на правосъдието казват, че размерът на присъдата е нормален и е подобен на други такива случаи. Пример обаче не са посочили, пише CNN.

Коя е Даниела Грийн?

Родена е в бивша Чехословакия и израства в Германия. Млада се жени за американски войник и се мести в САЩ. Отива в колеж в Оклахома, завършва и история. Заради перфектния си немски език Даниела започва работа във ФБР през 2011 г.

Заради естеството на работата си получава достъп до информация "топ секретно".

Именно така започва работата си по случая на Денис Къспърт. Въпреки че в документите той е посочен просто като "субект", източници от разследването твърдят, че именно той е човекът, разследван от Грийн.

По информация на Пентагона той е бил убит през октомври 2015 г. при въздушни удари край Ракка. На 3 август 2016 г. те опровергават предишното си изявление. На 4 август Даниела Грийн е освободена от затвора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
34
 
! Отговори
Учителя преди 7 години
Ценносната система на русофилите, джихадистите и комунистите, респективно руснаците е непобедима. Тя създава бетонни глави готови да се жертват за "батюшката" без да мислят...
22
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 29Явно твоята вече го е правила .
21
6
 
46
 
! Отговори
байхейс преди 7 години
още едно унижение за "великата" Америка без морални ценности и патриотизъм войникът е безполезенскоро всички ще осъзнаят колко слаба и деморализирана Американската армия всъшност е
20
1
 
33
 
! Отговори
Дик Дак преди 7 години
До Джеймс БондАко ти отмаам какалашката барболаците ще ти изскочат като на жаба кекерица,Чучи!Как може човек да е дотолкова посредствен намира обяснение само при теб.Ако за глупости даваха награда пръв ти щеше да я отнесеш!
19
1
 
41
 
! Отговори
Хм преди 7 години
До Анонимендо 26 Явно ще се наложи уточнение за ***.ло.умни со.ро.си!Джихадизмът и борбата с него са замислени от едни "хора" с малки шапчици за собствена изгода!Често им казват и Богоизбрани.
18
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Хм МОСКВА НАЛИ
17
1
 
48
 
! Отговори
Хм преди 7 години
Е има и по-просто обяснение-и джихадистите,и тия дето се "борят" с тях се командват от едно и също място....
16
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До УоууКато Лили Иванова на по-млади години! :)))))))))))))))))
15
2
 
42
 
! Отговори
breh da mu se преди 7 години
Напишете и дали му е родила чаа вета
14
4
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като й е пръснал брутално 4-5 пъти задния кюнец без нейното съгласие и е пищяла като прищипан макак на джанка, бързо е разбрала как боли от любовта...
13
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Жената от природата е така направена, че и със звяр да си легне пак цела си остава.Р.Ралин
12
11
 
50
 
! Отговори
Менко на 48 вдовец преди 7 години
Жена ли е , Сери и на гроба всичко дават за голям муй, даже зъбите ще си извадят за да го лапнат. Кухи ***.
11
5
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Във една фалшива държава...естествено е да има и фалшиви хора...
10
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
US - N1 мечта на емигрантатова пази света от N-та световна война
9
1
 
48
 
! Отговори
Уоуу преди 7 години
За тази може да спретнат един сериал от рода 12 мига от пролетта , минала през 3-4 континента , че с войници ,че с ФБР-то , с тероряги , лягала си с всички - само не се знае с каква цел , дали заради инфото или заради секса
8
3
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Страното е че приемаме една страна САЩ,да създава терористи и убиици и да се измъква безнаказанно,явно добре са ни промили мозъкаа.
7
3
 
72
 
! Отговори
Така преди 7 години
ИД е творение на САЩ,това и децата го знаят и при поредния контакт е станала работата......
6
1
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
САЩ нали подпомагат "умерената" опозиция, да не би да са финансирали сватбата им, заедно с фойерверките?! Какво е било менюто, едва ли свинско, но пък боеприпаси е имало в излишък.
5
6
 
54
 
! Отговори
Мавърският конник преди 7 години
Чехкините са по лесни и от рускини и украинки. Така чеее
4
2
 
41
 
! Отговори
Мазен докер преди 7 години
Ох на дядяяяя