Заплахите срещу журналисти нарастват в цял свят

Могерини: Свободата на печата е в основата на демокрацията
29
Заплахите срещу журналисти нарастват в цял свят
Снимка: БТА

ЕС осъжда нарастващия брой заплахи и нарушения срещу журналисти. Това се посочва в изявление на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини по повод днешния Международен ден на свободата на печата.

Свободният печат е от жизненоважно значение за работещите демокрации. Отбелязваме днешния ден при много тежки за журналистиката обстоятелства. Посегателствата срещу свободата на изразяване и свободата на печата се увеличават в целия свят, отчита Могерини.
 
Свободните, разнообразни и независими медии са задължителни за насърчаването и защитата на демокрацията по света. Свободата на печата и свободата на изразяване стоят в основата на демокрацията, допринасят за приобщаващо и устойчиво общество и могат да спомогнат за намаляване на напрежението и за прекратяване на конфликтите, посочва тя.
 
Подкрепата за независима, качествена и етична журналистика е от основно значение. С улесняването на свободния поток на качествена и подкрепена с факти информация по теми, представляващи интерес за обществото, с изпълнението на ролята на обществен надзорник, независимите медии представляват основата на демокрацията и лост, чрез който правителствата носят отговорност за действията си. ЕС се грижи зачитането на свободата на изразяване да присъства във всички политики и програми за развитие.
 
ЕС финансира конкретни проекти във външни за Общността държави, които повишават качеството на журналистиката, достъпа до обществена информация и свободата на изразяване. От 2015 г. ЕС е подкрепил най-малко 45 изложени на опасност правозащитници, които работят за популяризиране на свободата на изразяване.
 
ЕС осъжда нарастващия брой заплахи и нарушения срещу журналисти и служители в медиите (офлайн и онлайн). От всички държави се очаква да изпълняват поетите от тях на световно равнище задължения за защита на свободата на изразяване и за закрила на журналистите, като създадат благоприятна законова среда и преследват всички посегателства срещу журналисти.
 
В своите двустранни контакти с трети държави и на многостранни и регионални форуми ЕС непрекъснато се обявява против всяко законодателство или политически натиск, които ограничават свободата на изразяване, и взема конкретни мерки за предотвратяване на нападенията срещу журналисти и блогъри, както и за действия за отговор в случай на подобни посегателства, се посочва в изявлението на Могерини. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Гост преди 6 години
Дали за това има толкова много фейк нюз и анализи, поради заплахите???
13
0
 
3
 
! Отговори
Виктор Анин преди 6 години
А ние сме на 129 място по свобода на медиите ...
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И нас Батко Буби обича журналистите, у нас Батко Буби знае, свободата на словото е основата на демокрацията. Иза да не гладуват журналистите е купил БТВ и НОВА изцяло. Там гладен и беден журналист няма но няма журналистика. Послушковци, кой от кой по-страхливи да не загубят тлъстите заплати. ИСъщото е и с БНТ. И свободата на словото се лее ли лее, но само и само да не обиди Батко. Батко краде от 15 години, изнася с квото падне, Българина все по-беден, но Батко все по-богат. Но свободно богат.
11
1
 
8
 
! Отговори
ля ля преди 6 години
то пък едни жърналисти - продавачи
10
1
 
10
 
! Отговори
Hans преди 6 години
хохохо на тази снимка си личи третиот пол на магарето:)
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Самата тя го казва ,,истинска и етична !,, А сега каква е !? ЖЪЛТА та мирише !
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тая от ден на ден все повече заприличва на рептил
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тука само кметове и източващи еврофондове ли пишат? Каква е тази омраза към журналистите? В бананови държави като България, никой друг не разваля статуквото и не бута далаверките в последните 25 години освен тях. Ако не са те, прокуратурата, полицията и съда спят и нищо не излиза наяве. Тарикатите, измамниците и корумпираните чиновници трябва да ги е страх да не бъдат разобличени и далаверите им да излязат на бял свят, а не журналистите от тях. На прокуратурата ли да разчитаме само?
6
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А тая вyлва защо не се загрижи за правата на жените в съюзниците на ЕС Саудитска Араия където изобщо не ги заплашват, ами направо им режат главите публично със сабя на площада или на стадиона ако например ги хванат да шофират. Но Саудитска Арабие в съюзник на ЕС!
5
2
 
13
 
! Отговори
проктолог преди 6 години
Могерини: Свободата на печата да лъже колкото си иска, е в основата на демокрацията
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко от вас знаят, че Могерини е учила в Суадитска Арабия, колко от вас знаят, че е омъжена за арабин, и колко от вас си мислят същото като мен....
3
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Брекзит показа че, медиите са в основата на манипулацията, а не на демокрацията.
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако съм от гилдията на журналята това значи ли, че мога да си правя каквито си искам престъпления защото по принцип трябва да сме свободни?
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кажи му журналист и не го обиждай повече! Продажни, жалки БГ журналисти! Вечно зад нечии инетерес, щото нищо друго не могат да правят освен интриги. Нямат грам съвест, срам, страх от това да им се върне. Важното е да има нещо срахОтно, невероятно, ако може по кърваво и кримЕнално. Ей за това НЕ гледам ТВ, НЕ слушам радио. Имало еди кво си в храната приготвена от еди кой си.... Кажи му името *** ОУ! Имало ментета! Аре кажи имена! Кво.....рИклама било! Срам и позор! Защитават си задничетата ...