Щетите от вируса WannaCry превишиха $1 млрд.

Били са заразени към 300 000 компютри в 150 страни
25 май 2017 12:15, Елка Василева
3
Щетите от вируса WannaCry превишиха $1 млрд.
Снимка: архив, Reuters

Неотдавнашната масова кибератака на компютри с операционна система Windows чрез използване на вируса WannaCry е причинила щети, чиито размер надхвърля 1 милиард долара. Това съобщи информационната служба McClatchy, позовавайки се на американски експерти, предаде ТАСС.

По думите на експертите в резултат на започналата на 12 май кибератака за по-малко от седмица са били заразени към 300 000 компютри в най-малко 150 страни.

Американските специалисти не изключват аналогични действия на хакери и в бъдеще.

Още по темата

"Предполагаемите щети, нанесени от WannaCry само през първите четири дни, са превишили 1 милиард долара, като се отчита мащабното спиране на производството в големи организации по целия свят", отбеляза ръководителят на компанията KnowBe4 Стю Шауърман.

В анализа си той е включил загубата на данни, понижението на производителността, прекъсването на работата на организациите, съдебните експертизи, накърняването на репутацията и други фактори.

Групата хакери, укриваща се под псевдонима Shadow Brokers, още миналата година представи софтуера, използван за хакерската атака. Софтуерът, както съобщиха хакерите, е разработен от Агенцията за национална безопасност на САЩ. След това в него, според специалистите, са направени редица подобрения, след което се появява и WannaCry.

На 12 май с помощта на вирус хакери атакуваха компютри по целия свят. За отключване на заразен компютър нападателите поискаха да им бъдат прехвърлени 600 долара във виртуалната валута биткойн, заплашвайки в противен случай напълно да изтрият данните от твърдия диск. Най-голям брой хакерски атаки бяха регистрирани в Русия.

По данни на американските експерти нападателите са получили общо 302 плащания в размер на около 116 500 долара.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: щетиWannaCry
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
загубите са от пропуснати ползи за Microsoft ли?Щото хората пак не си подменят OS...
1
0
 
2
 
! Отговори
:/)0 преди 6 години
Е добре,защо го изтрихте коментара ми,обясних ви всико,да не хитреете нещо