Ядрената програма – залог за Пхенян, че ще оцелее

Руски издания: Пекин пострада най-силно от ядрения опит
4 сеп 2017 09:30, Елка Василева
31
Ядрената програма – залог за Пхенян, че ще оцелее
Снимка: Reuters

Шестият и най-мощен до момента ядрен опит на Северна Корея, извършен в неделя "след две успешни изстрелвания на междуконтинентални балистични ракети (МБР), показва, че Пхенян плътно се е доближил до статута на ядрена сила", констатира "Комерсант". Действията на Пхенян бяха осъдени дори от Москва и от Пекин, смятан за главен покровител на КНДР, отбелязва вестникът.

Южнокорейският Генерален щаб пресметна, че мощността на заряда е била 100 килотона, а японските власти - 70 килотона. Ако оценките бъдат потвърдени, това ще означава, че възможностите на Пхенян качествено са нараснали спрямо предишните изпитания със заряди с максимум до 30 килотона. Бомбата, хвърлена над Нагасаки през 1945 г., със заряд от 21 килотона уби около 150 000 души.

От вчерашния ядрен опит най-силно пострада Пекин. Взривът напомни на света, че Китай (приканвал неведнъж Ким Чен Ун да спре ракетно-ядрените си изпитания) не може да контролира дори изцяло зависещата от него (за близо 90 на сто от хуманитарната помощ и стокообмена) Северна Корея.

Още по темата

"Китай няма да използва срещу КНДР истински ефикасни мерки за натиск, защото евентуалният хаос и революция в Северна Корея го плашат повече от възможността там да се появи боеспособна балистична ракета с ядрен заряд", казва Андрей Ланков, професор от южнокорейския университет в Кунмин. Затова Пхенян е спокоен за позицията на Пекин, колкото и негативна да изглежда китайската реакция, добавя експертът.

Режимът в Пхенян заяви, че е извършил термоядрен взрив като част от разработката на водородна бомба, която да бъде пренасяна от МБР.

Според аналитици пред севернокорейските специалисти е поставена задача да създадат МБР, способна да удари САЩ. Това може сериозно да промени структурата на американските алианси в региона, смята ориенталистът Василий Кашин. "Сдобие ли се КНДР с такава ракета в работно състояние, властите на САЩ може да бъдат изправени пред избор - да защитят Лос Анджелис или Сеул", казва той. "И всеки схваща какъв ще бъде този избор. Защото, опрат ли нещата до физическо оцеляване, всички хартийки за съюзнически ангажименти обикновено отиват в коша", допълва Кашин.

Малко е вероятно Северна Корея да е взривила собствена термоядрена (водородна) бомба. За целта би трябвало да синтезира тритий - радиоактивен изотоп на водорода, чието производство крайно трудно би останало скрито от външни погледи, пише "Лента", като се позовава на сеизмичните данни, потвърждаващи този извод. Китайският сеизмологичен център регистрира две земетресения с магнитуд съответно 6,3 и 4,6, напомня той. Най-вероятно Пхенян е изпробвал подсилена версия на обикновена ядрена бомба, смята "Лента".

Притежавайки мощен термоядрен заряд, Пхенян ще може успешно да възпира САЩ, убедени са наблюдатели на "Ведомости", цитиран от Би Би Си. Според военния експерт Владимир Хрустальов тестваното от КНДР устройство може да наподобява пълноценен термоядрен заряд. Досега е потвърдено наличието на такива бойни заряди само в страните с официален статут на ядрени сили - САЩ, Русия, Великобритания, Франция и Китай.

По думите на аналитика Павел Подвиг 100 килотона е доста голяма мощност, затова не е толкова важно дали става дума за термоядрен заряд. През 50-те години на миналия век САЩ са изпробвали дори по-мощни обикновени атомни заряди. А севернокорейската бомба е сравнима по мощност със зарядите на много от руските и американските ракети.

За да постигне целта си - реално да възпира САЩ, Пхенян едва ли има нужда от нови тестове, тъй като вече е демонстрирал какво може. Сега всички страни ще трябва да приемат, че севернокорейските заряди действат наистина, казва наблюдателят, но изразява надежда светът никога да не научи колко са ефикасни в истинска бойна обстановка.

В редакционен коментар "Ведомости" също цитира ориенталиста Кашин: "Ядрената програма е залог за Пхенян, че ще оцелее. Тя се гради върху колективния страх на севернокорейския елит - падне ли днешният режим, елитът там ще бъде не само политически, но вероятно и физически ликвидиран".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
3
 
! Отговори
МУУУУ преди 6 години
Корейският трън се оказа непоносимо забит в *** на говедарите от САЩ. Болката е нечовешка, безсилието тотално, и мученето се чува през два океана.
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По времето на комунистическия диктатор Тодор Живков нямахме тоалетна хартия и банани а след като САЩ ни донесоха свобода и демокрация имаме таолетна хартия и банани.
28
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чета и се учудвам колко много некомпетентни коментари има. Например, като спре купуването на китайски стоки в САЩ и Китай щял да зкъса. Тези стоки само сепроизвеждат в Китай, те са си на американски концерни които избягват плащането на високите ам. заплати.
27
3
 
15
 
! Отговори
bolbov преди 6 години
Сега е хубаво че имаме банани,но тези демократи дето ни ги осигуриха май първо ни ги вкарват отзад и после си ги купуваме за ядене.В случая и доставената тоалетна хартия влиза бързо в употребление .
26
1
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 24 преди 6 години
Крети, по грешка ти писах "+", макар, че отчасти си прав! Банани имаше в "представителните магазини", но за българина, свикнал със смешните цени на местните плодове, цените бяха кощунствени! Чудя се, защо само за банани говорите? Дали нямат някаква двойна употреба в демократичните среди? Защо не се тръшкате, че нямаше маNго, мангустани, питахайя, кокос, авокадо, батати, папайя, тамаринд, а и ананасът беше рядкост! Ти знаеш ли, защо някои страни в Мезоамерика ги наричаха "банановирепублики"?
25
0
 
5
 
! Отговори
до 24 преди 6 години
Пуснаха ли ви или избягахте от психоклиниката ? С иважение : Д- р Георгиев
24
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По времето на комунистическия диктатор Тодор Живков нямахме тоалетна хартия и банани а след като САЩ ни донесоха свобода и демокрация имаме таолетна хартия и банани.
23
9
 
14
 
! Отговори
МУУУУ преди 6 години
Корейският трън се оказа непоносимо забит в *** на САЩ. Болката е нечовешка и мученето се чува през два океана.
22
9
 
11
 
! Отговори
до 20 Китай е лесен преди 6 години
Смееееех, смех, смех. Ако не е Китай САЩ да са фалирали отдавна.
21
6
 
9
 
! Отговори
до 17 Който нож вади преди 6 години
Но. Ще бъде краят и на ФАЩ
20
9
 
8
 
! Отговори
Китай е лесен преди 6 години
САЩ като отрежат достъпа на китайски стоки до американския пазар и китайците сами ще подгонят Прасето.
19
3
 
6
 
! Отговори
КИТАЙ БЕ АНОНИМНИКО преди 6 години
стои зад УН, ако не си разбрал досега. И това е начинът да бутнат по-лесно САЩ от трона...
18
10
 
9
 
! Отговори
Друг анонимен преди 6 години
Прасето Ким е манна небесна за путино-питеците и тяхните нашенски последователи.Ясно е кой е покровителят на Ким и му бута фитилите, но в един момент злият дух може да излезе от бутилката и да се получи ефектът на бумеранга.
17
8
 
8
 
! Отговори
Който нож вади... преди 6 години
... от нож умира.Ядреното оръжие е залог, че Прасето няма да оцелее, защото в един момент ще се изкуши да го използва и това ще бъде краят му.
16
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ким депресира евроатлантиците. Явно е добър психолог.
15
1
 
16
 
! Отговори
редник преди 6 години
"Сдобие ли се КНДР с такава ракета в работно състояние, властите на САЩ може да бъдат изправени пред избор - да защитят Лос Анджелис или Сеул", казва той. "И всеки схваща какъв ще бъде този избор. Защото, опрат ли нещата до физическо оцеляване, всички хартийки за съюзнически ангажименти обикновено отиват в коша" Същите и нас " пазят " :)
14
2
 
6
 
! Отговори
съндърлъ мъндърлъ преди 6 години
Интересно, при следващ опит с балистична ракета (дори и без заряд) , ако стане грешка и ракетата падне върху японски град и убие - 10,20 или 100 човека.Какво става тогава ?Или недай си боже падне върху Гуам?
13
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Залог е защото единствено ядрено оръжие възпира агресора сащ. Имат пълно право да си разработват каквото си поискат в тяхната си държава.
12
5
 
17
 
! Отговори
САЩ вече закриха преди 6 години
До Нещата са простичкиКорейците трева пасяха и пак не се усмириха. Изглежда със санкции нищо не се постига. Путин е прав, че трябва да се води диалог и да се претоваря. Нещо, което Тръмп не прави. Тръмп вече закри китайските и индийски консулства в САЩ, под предлога, че така ще спре емиграцията от тези страни и ще осигури работа за местните американци. Какво му остава да направи повече? Няма полезен ход, ако не послуша Путин.
11
4
 
21
 
! Отговори
Въобще не е просто преди 6 години
корейците са преживели и глад и бомби и са надъхани повече от ИДИЛ. Нищо добро не чака ТРЪМП. Зад гърба му в САЩ ще му забият нож като му готвят импичмънт. Отпред КИТАЙ му играе номера като избутва УН да му се подиграва. И защо да му помага КИТАЙ. САЩ в стремежа си да победят СССР сключиха сделка с дявола. Над 2000 МЛРД $ държат китайците в американски ценни книжа. Ако спре китайските евтини стоки. ще до свалят с бунтове самите американци. А печалбите на коропрациите ще паднат. Няма изход