САЩ ритат стола на Ким – без петрол, без пари...

Щатите искат чрез ООН смазващи санкции за Пхенян
105
САЩ ритат стола на Ким – без петрол, без пари...
Снимка: Reuters

САЩ искат Съветът за сигурност на ООН да наложи петролно ембарго на Северна Корея, забрана за износ на текстилни изделия оттам и за наемане на севернокорейски работници зад граница, както и замразяване на авоарите на лидера й Ким Чен Ун, а също и забрана той да пътува в чужбина. Това предвижда представената от САЩ проекторезолюция в съвета, твърди Ройтерс.

Още по темата

Американската представителка в съвета Ники Хейли иска 15-те страни членки да гласуват по налагането на тези санкции в понеделник, 11 септември, в отговор на шестия и най-мощен досега ядрен опит, извършен от Пхенян.

Руският представител Василий Небензя обаче каза, че вот в понеделник е "малко преждевременен". Той изрази съмнение, че съветът може да съгласува и приеме резолюцията за една седмица.

Засега не е ясно дали предложеният от САЩ документ има подкрепата на Китай, който е най-близкият партньор на Северна Корея, който доставя и почти целия й необходим петрол. Китай и Русия са двете от петте постоянни страни членки на Съвета за сигурност с право на вето.

Вчера президентът на САЩ Доналд Тръмп има телефонен разговор с китайския лидер Си Цзинпин, но не стана ясно дали двамата са разговаряли за нови санкции срещу Пхенян, които биха били най-тежките, налагани досега. След разговора Тръмп каза само, че военни действия срещу Северна Корея не са първият избор на САЩ, "но нека да видим какво ще се случи".

Москва и Пекин остро осъдиха последния ядрен опит на КНДР, като същевременно изразиха позиция, че севернокорейският възел може да бъде разрешен единствено с мирни средства, чрез диалог и преговори, и призоваха и Вашингтон, и Пхенян към сдържаност.

С последните наложени от Съвета за сигурност санкции на 5 август на Северна Корея бе забранено да изнася въглища, желязо, олово и морски храни - все важни продукти, произвеждани от нея, на които тя разчита за валута.

Новата проекторезолюция на САЩ, подкрепяна и от Великобритания и Франция, предвижда освен петрол, да бъде забранен вносът в Северна Корея на кондензат, рафинирани петролни продукти и течен природен газ.

Финансовият министър на САЩ Стивън Мнучин съобщи пред журналисти снощи, че ако ООН не наложи нови санкции срещу Северна Корея заради ядрените й опити, той вече разполага с подготвен указ на президента Доналд Тръмп за прекратяване на търговията между САЩ и страните, търгуващи с Пхенян.

Остава само указът да бъде поднесен на президента за подпис, добави той. Указът "ще ме упълномощи да прекратя търговията и да наложа санкции на всеки, който търгува със Северна Корея. Президентът ще реши кога е подходящото време, давайки известно време на ООН да се задейства", подчерта Мнучин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно ми е защо тук много хора искат Китай ,Индия, Бразилия,Корея....все "emerging economies" да са световните сили? Че те по- малко зло ли ще сторят на света ако имат властта и силата на САЩ? Според мен щатите са по- малкото зло. Замислете се малко, ако САЩ не мътеше водите на арабелите, колко щяхте да сте зависими от петролът им. Да не говорим че тогава пък хептен щяха да ни се качват по главите...
65
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще му ритат столчето... ми ако предсмъртно пусне някой ядрен кимчек
64
7
 
3
 
! Отговори
demograph преди 6 години
Мълчаливата им подкрепа на Кимчо ще вкара на Китай и Русия такъв дебел термоядрен, че ще реват за Тръмп след време.
63
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Китай и Русия са двете от петте постоянни страни членки на Съвета за сигурност с право на вето. ==== Рита сащ с гол гъ* по мъд*те :D
62
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ДуньоСвърши времето в което сащ правеха ембаргота вече само могат да лаят.
61
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Беззъбото псе сащ вече не може да ритне нищо ако можеше щеше да е ритнало много одавна а само се петлежи. Да не очаква помощ от Китай китаеца ще му го подаде в устата с усмивка
60
6
 
2
 
! Отговори
ким чен грух преди 6 години
прасето е тръгнал с големи крачки към колбасарския цех
59
1
 
7
 
! Отговори
Дуньо преди 6 години
Колко пари се правят по време на ембарго,че просто не е истина...
58
15
 
16
 
! Отговори
Пример за ЕС държава преди 6 години
ДОЛУ ФАЩ!!!ДОЛУ ООН!!!КИМ ЧЕН УН Е ВЕЛИК!!!
57
16
 
11
 
! Отговори
Някои преди 6 години
В България е пълно с долни,мазни,*** и мързаливи кумунисти затова сме на това пиложение.Няма по истински пример от двете Корей за разликите от кумонизъм и нормална демократична държава.Само *** не го виждат и пак говорят помий дано се одавят в тях.
56
7
 
10
 
! Отговори
uh преди 6 години
OOН се финансира от САЩ и се базира в Ню Йорк и естествно няма да спазва устава на организацията ,а там пише ,че трябва да се има тЪрпение към другите страни и да се работи взаимно за мир в света .
55
1
 
16
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
КНДР е дефакто провинция на Китай. Натискът на САЩ върху КНДР е изпитание за Китай. Това би бил добър повод САЩ да преразгледат търговията си с Китай. Най-големия клиент на Китай е САЩ.
54
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Българинаюжна корея вече се е демократизирала и сащ отдавна имат бази там. дали ще са 100 км на север едва ли има значение
53
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дреме му на румените бузки на Ким,че щели да го оставят без пари.Те без това неговите поданици ядат трева и пари не им трябват.Той за себе си има
52
17
 
4
 
! Отговори
Отврат преди 6 години
Това пък е глупост със замразяване на авоарите на Кимчето. Не за друго, а защото и без тях той не желае да прави визити в чужбина. Така че, сега Пхенян е тръгнал напред, и не могат да го спрат. Жалко за Тръмпарката. Жалко за Путин. Просто не могат, ако Кимчето реши, ще ги размаже. Да вземат тези двамата да се стегнат, иначе как ще му отговорят?
51
12
 
19
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Русия и китай няма да позволят с корея да падне и да се демократизира, за да не се настанят там 20 американски бази и ракети. Сащ са наритани в бл изток и се чудят къде да запалят война, остава само африка, но пък там са китай... Светът им утесня и правят грешки, вместо да си седнат на за ика
50
1
 
6
 
! Отговори
Mr STARBUCKS преди 6 години
Стува ми се,че коментирате Америка,без да ме питате.
49
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 76 Анонименвзима 40, ако мие нужника на Вожда и то за цяла година.
48
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БКП Централа Нали днес БКП се ГЕРБ зовете ???
47
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Той столът на ФАЩ си го ритнаха самите те . Затова сега клекнали ,отлагат фалита с още 293 месеца . Белким стане чудо и спретнат някаква войно ,някъде . Тя демократурата така си я кара ,от война на война ...