Пхенян има средствата да достигне Гуам – ракетата летя 3700 км

Западен печат: Натискът върху КНДР не води до решение на кризата
15 сеп 2017 09:42, Елка Василева
212
Пхенян има средствата да достигне Гуам – ракетата летя 3700 км
Снимка: архив, Reuters

Водеща тема за чуждите издания е поредното ракетно изпитание, извършено през изминалата нощ от Северна Корея. Ракетата прелетя на 3700 километра и достигна максимална височина от 770 километра. Това е най-дългият полет на севернокорейска ракета досега, отбелязват медиите.

Според първите оценки на южнокорейската армия и на американското тихоокеанско командване ракетата е била със среден обсег. Това е отговорът, който Пхенян даде на новите санкции, наложени му от Съвета за сигурност на ООН в понеделник, пише в. "Монд".

В отговор на санкциите Пхенян вчера заплаши, че ще потопи Япония, ще "изпепели" САЩ и призова за разпускане на Съвета за сигурност, който нарече "инструмент на дявола", обединение според него на корумпирани страни, изпълняващи заповедите на САЩ.

Още по темата

Ден след тези словесни заплахи Пхенян пристъпи към действие, подчертава френският вестник. Американското тихоокеанско командване съобщи, че ракетата не е застрашила Гуам, но той се намира на 3400 километра от Пхенян, а ракетата прелетя 3700 километра. Това показва, че севернокорейският режим вече разполага със средства да достигне Гуам.

Според южнокорейската армия Пхенян освен това се е опитал да усъвършенства етапа на завръщане в атмосферата на ракетите, необходим за създаването на междуконтинентални ракети с ядрен заряд. Новото ракетно изпитание, извършено малко след налагането на нови санкции на Пхенян, показва, че натискът върху Северна Корея не води до решение на кризата, отбелязва "Монд".

Ако някой се пита дали новите санкции на ООН могат да спрат ракетните и ядрените опити на Северна Корея, отговорът вече е ясен - не могат, пише и италианският в. "Кориере дела сера".

Той припомня, че Пхенян извърши един ядрен опит и пет ракетни изпитания само за последните три седмици. Според базирания в Сеул руски анализатор Андрей Ленков севернокорейците са решени да се сдобият с междуконтитентална балистична ракета с ядрена бойна глава, която да може да порази САЩ. Санкциите няма да спрат Пхенян и той ще продължи с плановете си, без да приема диалог. Чак когато постигне намерението си и го докаже на света, Северна Корея може да реши да седне на масата за преговори, смята анализаторът.

"Кориере дела сера" отбелязва, че новото ракетно изпитание бе извършено малко след като Белият дом обяви, че президентът на САЩ Доналд Тръмп ще посети Япония, Южна Корея и Китай през ноември.

Нова провокация на Северна Корея, този път - още по-добре режисирана. Ракетата бе изстреляна от района на Пхенян и на международното летище, точно когато самолет на севернокорейската национална компания (Koryo Air) излиташе за Пекин, пише италианският в. "Република".

Севернокорейската криза се задълбочава, обобщава в. "Ню Йорк таймс". Ракетното изпитание изглежда даде отговор на въпроса как севернокорейският лидер ще възприеме новите санкции на Съвета за сигурност на ООН, дали като на заплаха за управлението си, или като причина да продължи ядрената и ракетната си програми.

Новото изпитание, както изглежда, придвижи Северна Корея една стъпка по-близо до това да покаже на света, че може да постави ядрена бойна глава на ракета, която да прелети хиляди километри. Това е петнадесетият ракетен тест на Пхенян за тази година и първият, след като Северна Корея изпита най-мощната си ядрена бомба досега, допълва в. "Ню Йорк таймс".

След изстрелването на поредната ракета Вашингтон очаква действия от страна на Русия и Китай - най-големите петролни доставчици на севернокорейския режим и страните, които са в най-добра позиция да упражнят натиск върху Пхенян. Експерти по китайските въпроси обаче не очакват някакви радикални стъпки от страна на Китай, пише британският в. "Гардиън".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
2
 
1
 
! Отговори
Блага вест преди 6 години
Таз година Коледата ще дойде по- ранхуТръм Велики скоро ще сготви ПрасчоАмин!
155
3
 
2
 
! Отговори
Аман бе преди 6 години
Стига сте показвали това усмихнато прасе, че се настройвам садистично.
154
1
 
3
 
! Отговори
"-" преди 6 години
Кроасанчето Ким полага доста усилия да създаде ракета (носител) с радиус на действие до 5 000 км.Ако успее, това ще означава, че си е подсигурил "петата точка" от всякакви американски форми на "дуПекрация"!В такъв случай, нито корейското "Кроасанче", нито американския клоун ще използват ядрено или дори конвенциолно оръжие един срещу друг!Е, риториката ще си остане, но то си е грехота да не потролиш противника си!))))))))
153
2
 
6
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До Г У РБЕТЧИЯА не е лошо и да ти напомня как Айнщайн отговаря на въпроса, каква ще е Третата Световна Война, и с какво оръжие ще се води-"Не знам с какво оръжие ще се води Третата, но Четвъртата, ако я има, ще се води с лъкове и копия..."
152
0
 
6
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До ГУРБEТЧИЯ За "Курск" истината е друга.Тя е казана във ФРЕНСКИЯ документален филм "Курск-субмарина в грязной воде".За това, че Сащ могат да унищожат брусия-също е точно толкова вярно, колкото е вярно, че Русия също може да унищожи Сащ, и то-с технологиите от преди 30-40 години, които напоследък Путин постепенно подменя с най-нови.Още преди 40 години се знаеше, че и двете страни са готови, и ако почне едната да стреля, "последната ракета ще падне 15 минути,след като на земята изчезне живота"
151
3
 
0
 
! Отговори
Големите преди 6 години
До Големите лъжиЧервениБетони като този се правят на 2 и половина, ами имат ядрени играчки от СеСеСеРе и ракети от Чайна. Ама сега им треперят партенките да не стане нещо до тях, виж *** е др. бира, така де кога човешкия живот е струвал нещо в Расията?
150
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ГУРБEТЧИЯХайде стига с тези глупости за Курск и сваления от турците самолет, че олеквате бе, Гурбети!Знаете, но като ги нишете тези глупандурщини, си вЕрвате и изпадате в самоволна еякулация.Курс - на учение, самолета - бомбардировач - в гръб и без предупреждение. И двата случая не са в бойни условия. Що не свалят сега самолети?
149
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МНОГО МУ Е ТРУДНО НА ТРЪМП, ГОЛЯМ ЗОР:ОТПРЕД УРАГАНИТЕ ГО НАПЪВАТ, ОТЗАД РАКЕТИТЕ НА КИМ.
148
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия и Китай се забавляват с унижението на Тръмп.И никакво намерение нямат да му помагат.
147
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спираш ядрената си програма и те последва съдбата на Садам и Кадафи, имаш бомби в готови за стрелба ракети и наблюдаваш смешниците как се ерчат.
146
3
 
12
 
! Отговори
Историк преди 6 години
И Ким-овете и Аятоласите един ден ще са значими ядрени държави и всички ще трябва да се съобразяват с тях. От чисто историческа гледна точка това ще установи известно равновесие в света отнемайки зловредното за човечеството абсолютно превъзходство на една държава.
145
3
 
17
 
! Отговори
Неизбежно и логично преди 6 години
Време е една империя базирана на страх и сила да си отиде. Всяко нещо си има начало и край. Дали краят ще бъде поставен от Ким или от някой Аятолах е ... въпрос на време.
144
1
 
17
 
! Отговори
Вова и Си преди 6 години
Ако до момента все още ракетите на Ким не могат да стигат до континенталната територия на САЩ, то много скоро ... ще могат.Обещаваме!
143
3
 
21
 
! Отговори
Големите лъжи преди 6 години
Ким е психопат. Севернокорейците всички до един са заблудени и ***. Те живеят в землянки и пещери и ровят земята за да се хранят с корени. Държавата им е слаба и неразвита. Армията им няма какво да яде. Оръжията са им ръждясали и допотопни ... и т.н.Добре де, откъде и с какво взеха, че направиха балистични ракети и ядрени бомби, че и извършиха 15 теста от началото на тази година в това число и с водородна бомба? Явно добре си служат с подострени камъни и колове, докато рупат корени.
142
1
 
16
 
! Отговори
Накратко ... преди 6 години
"Вашингтон очаква действия от страна на Русия и Китай."И настана ... дългото чакане. Си Дзипин и Путин едновременно го преместиха ... в другия крачол.
141
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съветвам Тръмп да се запаси с достатъчно вазелин или друг по-софистикиран лубрикант ... срамът ще става още по-голям, но поне болката ще може да се контролира.
140
3
 
17
 
! Отговори
Прости истини преди 6 години
Нито Китай, нито Русия ще предприемат каквото и да било срещу Ким. Те може и да не обичат много Ким, но със сигурност повече мразят САЩ и НАТО-вските им лакеи. А една хубава мисъл гласи, че "враговете на враговете ни са наши приятели". Ким знае този факт прекрасно и затова ще си царува в пълен комфорт, докато за Тръмп и Столтенберг остава опцията да си *** на воля знаейки, че никой не ги отразява.
139
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а бе, кво ми ги давате и пишете тия нещасни ***. плашат гаргите, русняците също. дрънкат оръжие и плашат най-вече окаяните си поданици. хората вървят напред, гледат в космоса, напредват в науката - тия *** на снимката и подобни в кремъл и техеран само се зъбат и рушат мира!
138
3
 
15
 
! Отговори
До замислен преди 6 години
Правилно си се замислил и това е добре, защото огромното стадо от блеещи и зомбирани от пропагандата овце мисленето им е непонятно като процес. А фактите говорят красноречиво, че тази страна вече 69 години се самоизхранва и се развива за разлика от нас и подобните на нас страни със силно ограничен суверенитет. Да не говорим, че си имат и балистични ракети и ядрени бомби и 8-милионна армия и университети и болници и т.н., все "достижения" които ние поетапно губим до достигане на пълната разруха.
137
2
 
11
 
! Отговори
SS преди 6 години
Е, а как така ракетите-прехващачи (чудесата на US-технологиите), изстреляни от Ю.Корея срещу ракетата на КНДР, паднаха (едната в морето, другата на територията на самата Ю.Корея)?Май някой се погрижил да покаже нагледно, че таа работа не става така... :)Що ми напомня това за 'падането' на едни хеликоптери, дето се опитваха да правят нещо в Техеран преди години...