Австрия не обръща гръб – продължава диалога с Кремъл

Канцлерът Курц не иска друг да монополизира отношенията с Русия
26 фев 2018 21:30, Елка Василева
32
Австрия не обръща гръб – продължава диалога с Кремъл
Себастиан Курц. Снимка: архив, Reuters

Австрийският федерален канцлер Себастиан Курц заминава за Русия. Той е бил в Москва и преди - през януари 2017 г. като министър на външните работи, когато Австрия председателстваше ОССЕ. Сега руската столица го чака на 28 февруари, пише Станислав Стремидловски от РЕГНУМ.

Както пишат руски издания, гостът ще има среща с държавния глава на Русия Владимир Путин. По думите на президентския прессекретар Дмитрий Песков двамата ще обсъдят "двустранните отношения, отношенията между Русия и ЕС, уреждането на украинския и на сирийския конфликт, ще засегнат темата за санкциите на ЕС срещу Русия и изпълнението на Минските споразумения".

Любопитно е, първо, че Курц ще посети Москва два месеца и половина, след като бе назначен за федерален канцлер - това все нещо говори за приоритетите на Виена. Второ, той ще разговаря не просто с президента Путин, а и с кандидата за президентския пост. С други думи, по този начин Курц отправя сигнал кого подкрепя в тази изборна кампания и го показва не толкова на останалите руски претенденти, колкото пред известни сили на Запад.

И естествено не става дума за внезапно пламнала "обич" към Москва. Европа се мени, започва да осъзнава, че американците си тръгват от Стария континент. Това поражда дискусии какъв курс трябва да изберат европейците за близките години и десетилетия.

Вашингтон на свой ред променя характера на антируските санкции. Докато през управлението на Барак Обама правителството акцентираше върху "участието" на Москва в гражданския конфликт в Украйна и "анексията" на Крим, днес американските конгресмени водят "стрелба по площи": заплашват руската политическа класа като цяло, отреждайки за европейците болезнен рикошет - пречат им да развиват бизнес с Русия.

Но както личи, Австрия не се е засягала твърде по повод "кримската история" от самото начало на украинската криза. Още в края на юни 2014 г. например, когато отношенията Москва-ЕС бяха нажежени, президентът на републиката Хайнц Фишер прие във Виена пристигналия на официално посещение Путин; тогава руският лидер се срещна и с представители на австрийските бизнес среди. А в слово на Мюнхенската конференция по сигурността Курц заяви, че по принцип Виена има готовност да участва в миротворческа мисия в Източна Украйна - докато например генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази "песимизъм" към перспективите за миротворческа мисия в разговор с руския външен министър Сергей Лавров.

Същевременно Австрия реши за себе си въпроса чий всъщност е Крим. В събота - 24 февруари, гостите на презентация във Виена бяха запознати с инвестиционния потенциал на република Крим и с икономическите възможности на предстоящия Ялтенски международен икономически форум от 19 до 21 април. Организатори са кримското правителство и фондацията, носеща името на форума; подкрепа им предостави администрацията на руския президент.

Според австрийски експерти канцлерът е убеден, че трябва "да остане в диалог с Кремъл" и "иска да използва срещата с Путин, за да обърне тенденцията в отношенията с Москва", защото "в Европа може да има мир само с Русия, а не срещу Русия". При което Виена - отбелязва австрийският либерален в. "Пресе" - може поне да разчита на двустранни дивиденти, тъй като "добрите дипломатически отношения за Австрия са икономически оправдани - двете страни от години правят бизнес във финансовата, строителната, туристическата и енергийната сфера".

Руският президент се очаква да посети Австрия през юни т. г., когато ще се отбележи 50-ата годишнина от подписването на газовите договори между Виена и Москва. На 1 юни 1968 г. австрийската енергийна компания ОМV сключи споразумение за доставки на природен газ със Съветския съюз. Така Австрия първа сред страните от Западна Европа се сдоби с договор за покупка на горива от СССР. Тъй като на 1 юли Виена ще оглави Съвета на ЕС, през юни ще има повод държавниците да поговорят и за санкциите, да решат как те постепенно да бъдат смекчени, за което настоява управляващата коалиция, включваща Австрийската народна партия (АНП) начело с Курц и националистическата Партия на свободата (ПС).

С оглед това, че през декември 2016 г. ПС официално подписа петгодишно "споразумение за взаимодействие и сътрудничество" с партията "Единна Русия", някои анализатори виждат в посещението на канцлера в Москва стремеж да не позволи на коалиционния си партньор да монополизира отношенията с Русия.

Възможно е обаче раздухването на тази тема и създаването на конфликтна ситуация в австрийското правителство да са в интерес не само на вътрешни, но и на външни сили, целящи да торпилират подобряването на австрийско-руските отношения. Тези дни например нападки срещу Партията на свободата отправи германският в. "Зюддойче цайтунг", който написа: "Лошата новина за Австрия е, че канцлерът Себастиан Курц от Народната партия още не е направил никакви стъпки, за да призове към разум своя коалиционен партньор". И този "правителствен хаос" щял да отприщи "разрушителни сили". Но всъщност Берлин, който от месеци не може да формира правителство и чиито партии често се разминават радикално в оценките за Русия, прави по този начин опит да позабави малко своя конкурент Виена, запътила се към подобряване на отношенията с Москва.

След Курц посещение в Москва се кани да направи през април и външната министърка на Австрия Карин Кнайсъл от ПС. И тази интензивност на преговорния процес показва, че в бъдеще се очертават известни пробивни решения. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Тигрица преди 6 години
Великие русские москали нито са старите руси, нито са с/к/лавени. От времето на погърчената полубългарка Софья Палеолог и унуката и Иван Грозния москалите преследват Греческий проект Москва Трети Рим, заради което помитат Украйна - земята на свободните коСа-ки, Кримското КНяжество и БЪЛГАРСКАТА ЕКЗАРХИЯ - българите губят над половината си земи и население, подложено после на ГЕНОЦИД и македонизация от Москва!
23
0
 
0
 
! Отговори
Тигрица преди 6 години
Склавени е името на траките преди 681г. Ромеите са елинизирани и латинизирани траки. Българите/ бургарите са свободни траки от другата страна на Дунав и балкански бегълци, напр пт опустошение от римляните Епир, и преди 681г са били в северното черноморие Украйна и Крим. По ДНК съвпадение по мъжка хромозома украинците (старите русини) са едни и същи с българите на 60%, а с казанските татари (волжски българи) - 31%, а с великие русские (москали) - 30%. Украинците са по близки на българите! !!
22
1
 
3
 
! Отговори
Пет преди 6 години
Една малка информация- Австрия се води за неутрална държава.макар да е член на ЕС.Във Виена има седалище на много Международни организации и на ОПЕК .Австрия Не е член на НАТО и никога не е искала да бъде под командването на американците.Австрия се опитва да поддържа диалог и със славянските държави и даде пари за оградата на Бълг. Турската граница за да се пази Е С от навлеци от близкия изток.
21
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А казват, че бил десен. Може и да е десен, но е умен и прагматичен. То и Орбан е десен.Австрия има дългосрочни икономически интереси в Русия. Получава ценни суровини оттам, продава високотехнологични изделия - металообработващи машини с ЦУП, даже сега ще въоръжи изцяло руската полиция с Glock с размерите на "Макаров" и кал. 9х18.Във Виена здраво учат руски - моя близка преподава във вечерни курсове и казва, че има голям наплив. Паметникът на Червената армия във Виена е образцово подържан.
20
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един разумен и отговорен човек
19
11
 
2
 
! Отговори
трафоПОСТ преди 6 години
А, защо анексията на Крим е сложена в кавички?И как точно се променя Европа, като санкциите бяха удължени. Едно уточнение, санкции към Русия няма, има списък с физически лица и фирми на които им е забранено да пътуват и да взимат кредити. Това е нещо различно от търговското, продуктово ембарго наложено от Путин на европейските стоки.
18
20
 
4
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
С тия огромни уши...Чини ми се, че ще загине в самолетна катастрофа.
17
6
 
28
 
! Отговори
8 преди 6 години
Браво на австрия поне тя няма страх от ес
16
3
 
6
 
! Отговори
Бай Оня преди 6 години
Ееей, всички озверяха за суджук по тая Европа...
15
3
 
16
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
до 2Не е зле до отворите някоя стара карта и да видите, че не само част от Австро-Унгария се стреми към добри отношения с Русия... Цялата!!!
14
2
 
15
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
До 18Ми, хайде, блокирайте да ви видим с топки ли сте или не! То от дивана много лесно!
13
32
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До майорскилавров може да си говори каквото си иска, още нищо не е видял от санкции, ЗАПАДА МОЖЕ ДА БЛОКИРА РУСИЯ ИЗЦЯЛО АКО ПОИСКА
12
25
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До майорскирусия се влачи след САЩ търси внимание
11
27
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До майорскиСАЩ НЕ СЕ ДОПИТВАТ ДО КРЕМЪЛ НАПРОТИВ, РУСИЯ ГОНИ САЩ ЗА СРЕЩА НО АМЕРИКАНЦИТЕ ОТКАЗВАТ.
10
5
 
27
 
! Отговори
майорски преди 6 години
Вси4ки до Кремъл се допитват .....и израелци ...и Турци ..и германци ...и Иран ...и САЩ ...допитват се и питат ли питат ...и за ЕС ...и за Сирия ...и за Либия ....и за Южна корея ...и за Китай .....и за Украйна .....абе голяма изолация на тази Русия ....Санкцийте направо я направиха по велика и зна4има отпреди !!!
9
7
 
14
 
! Отговори
етнически турчин преди 6 години
ПИТАМ ВИ-КОЙ Е АВСТРИЯ ЧЕ ЩЕ ДЪРЖИ РЕЧ НА РУСИЯ?НЕ СЕ ЗАБЛУЖДАВАЙТЕ ХОРА,СИЛНИЯ ВИНАГИ СИ ОСТАВА ИМПЕРИЯ,А ГЛАДНИЯ ВИНАГИ ГЛАДЕН!
8
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 7джендърче русофилско, ще те пратим в украина ако много знаеш да те превъзпитат
7
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
югославия също обичаше да ходи в москва
6
26
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
да отива и да не се връща
5
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БРАВО НА АВСТРИЯ. УМНИ РЪКОВОДИТЕЛИ, НЕ СА ПОД ЛОГИ КАТО НАШИЯ.ГЛЕДАТ ИНТЕРЕСА НА ДЪРЖАВАТА СЕ.