Военен преврат в Мали, арестуваха премиера и президента

ТДържавата се бори с политическата криза от години
25 май 2021 07:28, Ния Христова
24
Военен преврат в Мали, арестуваха премиера и президента
Снимка: БГНЕС
Военните в Мали, недоволни от реформите на преходния кабинет, задържаха президента и министър-председателя с военен преврат, който разтърси африканската държава, бореща се от години с дълбока криза, съобщава "Дойче Веле".
 
Президентът Ба Ндау и министър-председателят Моктар Уан оглавяват преходното правителство, създадено след преврат през август, за да избегнат заплахата от международни санкции.
 
В Брюксел лидерите на ЕС осъдиха това, което описаха като "отвличане" на малийския президент и министър-председател, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. "Това, което се случи, е сериозно и обезпокоително и ние сме готови да обмислим необходимите мерки", каза Мишел пред репортери след среща на върха на 27-те държавни глави на ЕС.
 
Преди това ООН, африканските организации и държави като Франция и САЩ бяха осъдили "опита за преврат" в Мали и отхвърлиха всякакви действия със сила, включително евентуалната принудителна оставка на преходните лидери. 
 
В съвместно изявление мисията на ООН в Мали (MINUSMA), Общността на западноафриканските държави (ECOWAS), Африканският съюз, Франция, САЩ, Великобритания, Германия и ЕС "настояват за незабавно и безусловно освобождаване" на двамата политици, арестувани заедно с техните сътрудници.
 
Лидерите на преврата и военните лидери запазиха влияние върху преходното правителство. Това успя да породи съмнения относно ангажимента за провеждане на избори в началото на следващата година. 
 
Двама висши служители, пожелали анонимност твърдят пред „Франс прес“, че войниците са отвели Ндау и Уан във военния лагер „Кати“, в покрайнините на столицата Бамако. Арестът последва реформата на кабинета в отговор на нарастващата критика към временното правителство.
 
След пренареждането на армията са останали стратегическите министерства, които те вече контролираха в правителството, но двама лидери на преврата - бившият министър на отбраната Садио Камара и бившият министър на сигурността, полковник Модибо Коне, бяха изключени. В същото време в столицата се разпространиха слухове за възможен държавен преврат.
 
Премиерът Уан казва пред „Франс Прес“, в кратък телефонен контакт преди прекъсването на линията, че войниците "дойдоха за мен".
 
MINUSMA поиска чрез изявление в Туитър да се запази спокойствие и настоя за незабавното освобождаване на Ндау и Уан. "Тези, които ги държат, ще трябва да отговарят за действията си", предупреди мисията на ООН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боката суджука къде се е окопал?
8
0
 
1
 
! Отговори
До 6 преди 2 години
Ти си гледал филм, а аз по това време бях там! Събитията бяха Ноември и Декември 2020 заради изборите на 27 Декември'20, а Януари и Февруари затихнаха благодарение на наемниците от Русия и френския чуждестранен легион. В тези държави винаги ще има конфликти, които за съжаление са разпалвани от интерес-имащи държави (Познайте кои?!)!
7
1
 
5
 
! Отговори
Малиййй преди 2 години
Още един повод за санкции срещу Русия и Беларус.
6
14
 
3
 
! Отговори
Нов Български преди 2 години
A кога и у нас? Криминалният режим на Черепа, посредством протежетата му Радев и Янев трябва да бъде свален с хунта.
5
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Военен преврат в Мали. Не е изненадващо. Там са лабавите французи. Виж в ЦАР е съвсем друга манджа. Там руснаците държат яко. Онзи ден гледах филма "Турист" за събитията в ЦАР от януари и февруари тази година.
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 1Кои хора?Военните ли?Ми общо взето нямат си много работа.
3
2
 
13
 
! Отговори
Мале преди 2 години
В мали средната работна заплата е 70 долорес на месец,средна продължителност на живота 58 години,смъртност при децата 98/1000,грамотност 24 процента,с две думи глад и мизерия.
2
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Горкият свят...още колко държави има пълни с изостанали хора, които тепърва четат за комунизма и лудите диктатори и искат да бъдат такива. Това е ужасно. Развитие се постига с работа и разговори . Крадците в затвора и това е. Какво може да даде един военен на една държава? Нищо.
1
4
 
4
 
! Отговори
Зори преди 2 години
Така се прави. Ще успеят.