Смазваща репресия в Беларус: Мария Колесникова бе осъдена на 11 години затвор

Тя е обвинена в заговор, целящ завземане на властта
6 сеп 2021 15:47, Нели Христова
115
Смазваща репресия в Беларус: Мария Колесникова бе осъдена на 11 години затвор
Снимка: БГНЕС

Беларуски съд наложи дълги присъди на две водещи фигури от беларуската опозиция, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Присъдата от 11 години лишаване от свобода на Мария Колесникова, една от водещите фигури на опозицията срещу президента Александър Лукашенко, ознаменува смазването на съпротивата срещу режима. Другият подсъдим, адвокатът Максим Знак, получи присъда от 10 години затвор.

Съобщенията за присъдите бяха публикувани от пресслужбата на Виктор Бабарико, друг намиращ се в затвора опозиционен лидер, за когото те работеха.

Двамата бяха обвинени в "заговор, целящ завземане на властта", "създаване на екстремистка организация" и "призиви към действия, поставящи под заплаха националната сигурност".

Процесът срещу тях започна в началото на миналия месец и се проведе при закрити врата.

Колесникова помагаше за координацията на продължилите с месеци протести на опозицията, започнали след изборите през август 2020 година. Тя се противопостави на опитите на властите да я накарат да напусне страната. Когато служители на беларуската служба за сигурност я отведоха до границата с Украйна, тя разкъса паспорта си и се върна в Беларус, за да бъде арестувана.

39-годишната жена беше арестувана през септември миналата година.

Снимки от процеса, публикувани в Телеграм, показват как Колесникова, намираща се в стъклената клетка на обвиняемите, се усмихва на присъстващите в съдебната зала и е оформила сърце с ръцете си, на които са поставени белезници. Този жест беше един от символите на протестите.

Международната общност разкритикува процеса срещу опозиционерката. И германското правителство настоя многократно тя да бъде освободена, отбеляза Дойче веле. Години наред Мария Колесникова е работила като културен мениджър в Щутгарт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
2
 
! Отговори
Къса памет преди 2 години
За атакуалите капитола американци колко стотин години са присъдите?Ако си мерите "демокрациите"!!
96
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хе .бил съм два пъти в Беларус ,знам кво става ,ако си пиеш водката и си мируваш нищо няма дати се случи ,тая нозасе прави на интересна ,и който търси намира
95
5
 
11
 
! Отговори
Напомняне преди 2 години
Германското правителство настоявало многократно Колесникова да бъде освободена... Звучи авторитетно... Остава да си спомним, че по волята на германското правителство, през лятото на 1941 г. Беларус е окупирана за почти три години. Освен това, през този период около три милиона местни жители са изтребени (два пъти повече от жертвите на арменския геноцид през 1915 г.), от тях два милиона на територията на страната и около милион в концентрационните лагери, контролирани от германското правителство.
94
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Другарят Лукашенков пипа здраво! Важното е, че търговийката му с ЕС върви!Санкции ли?
93
1
 
5
 
! Отговори
Дойче Зеле преди 2 години
Станишев:Ама не може така другарю Лукашенко!Навсякъде има жендъри и ворОз,у Беларус нема,вирОза бил психично заболяване!И ся ко прайм?
92
20
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ееее... Няма ли някой смелчага да му тегли един куршум на тоя диктатор там...? Баси ужаса стана живота там...
91
19
 
12
 
! Отговори
Радеф аут преди 2 години
Толкова трябва да му дадат минимум и на националния предател Радеф
90
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези хора са създадени , насочвани ,финансирани и всячески подпомагани от запада в една широкомащабна дейност по дестабилизиране на режима в Беларус , поради което репресията е "смазваща". Защо не се нарича така осъждането на 20г. затвор на влезлите само в Капитолия в САЩ. Там присъдата е от 20 до 25г.? Типична проява на двоен морал.
89
3
 
4
 
! Отговори
Гуайдо преди 2 години
До Анонимен "Все някой ден Лукашенко ще умре и тогава ще има промяна." - Чакаме Мадypo да умре.
88
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 88 "Лукашенко изби зъбите на наглеците от Брюксел и от Вашингтон." Мда, като отиде да поиска още едно милиардче от Джуджи за да има за репресийки. Обаче така парите бързо свършват, а не остана нищо, което може да заложи ....
87
5
 
21
 
! Отговори
Асандж преди 2 години
Асандж да не би да е на курорт? При това не е организирал революции като в Беларус? Само е казвал истината. Кое е по-лошото?
86
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Все някой ден Лукашенко ще умре и тогава ще има промяна. Властта развращава и при него не е изключение. Въпрос на избор е: спокойствие, мизерия, Лукашенко или другото: капитализъм, несигурност, парични отношения, напрягане на мозъка и демокрация... решавайте кое е по-добре за Вас. За мен отговора е ясен.И затова украинците и белорусите ходят да работят в Полша. Има много рускоезични канали в ютуб, където обясняват как да го направят. Преобладаващо са доволни, в сравнение с родината им.
85
2
 
16
 
! Отговори
да преди 2 години
До фактГотвеха Украинският модел.
84
2
 
15
 
! Отговори
ехххх преди 2 години
До АнонименДа и си спаси страната от разграбване,мутри и мизерия.А ни я не можах ме...
83
0
 
18
 
! Отговори
До кога преди 2 години
Как в някой страни репресия а в други е вътрешен тероризъм?!
82
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лукашенко изби зъбите на наглеците от Брюксел и от Вашингтон.
81
5
 
31
 
! Отговори
цирк преди 2 години
В САЩ на протестиращите пред и в капитолия им дадоха на 20 години за тероризъм но къде бяха тези ,,защитници на правата,,?
80
8
 
20
 
! Отговори
факт преди 2 години
Каква репресия,предатели готвещи преврат даже малко са им дали!
79
6
 
19
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
До ГОБАРА/ ЩОТО ПРИ БОРИСОВ НЕ БЕШЕ ДИКТАТ! ИВАНЧЕВА Я ОВЪРЗАХА С ВЕРИГИ КАТО ХАНИБАЛ ЛЕКТАР!
78
6
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
До Анонимен 78/ ПО СКОРО ТРЯБВА ДА ВИ ПСУВАМЕ , ЗА ТОВА, ЧЕ ПОБЕДИХТЕ ХИТЛЕР! БЪЛГАРИЯ БЕШЕ С ХИТЛЕР И ЗАГУБИХМЕ ДОСТА !