Светкавица удари самолет, пилотите успяха да го приземят

Машината е претърпяла значителни щети
23
Светкавица удари самолет, пилотите успяха да го приземят
Снимка: БГНЕС, архив

Самолет "Еърбъс" A320 на чилийска авиокомпания ЛАТАМ Еърлайнс успя да кацне след като претърпя значителни щети и пряк удар на светкавица минавайки през буря.

Инцидентът е станал по време на полет от международното летище "Артуро Мерино Бенитез" в Сантяго, Чили, до международното летище "Силвио Петироси" в Асунсион, Парагвай, на 26 октомври 2022 г. с 48 пътници на борда.
Заради предупреждение за силна буря пред тях екипажът решил да отклони самолета към летище "Фоз де Игуасу" в Бразилия. След престой за около три часа, машината поела отново към Парагвай, пише "Труд".

Наближавайки крайната си дестинация 10-годишният "Еърбъс" попаднал в бурята, а пътници на борда публикуваха кадри от преживяването в социалните мрежи.

На видеото се чуват ужасените викове на някои от тях, докато самолетът се тресе от силната турболенция.
След успешното приземяване става ясно, че машината е претърпяла значителни щети по фюзелажа, а носът й е буквално откъснат.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: Светкавицасамолет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
4
 
! Отговори
До: Луфтханза преди 1 година
А дано някой ги осъди, че да започнат да пишат адекватни материали то журналистиката вече е на дъното при полицаите
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен "Гръмотевиците са абсолютно безопасни за самолетите" --- това не е вярно. Даже съвсем скоро имахме случаи на 777 ударен от мълнии при заминаване от лще СФ, който след това се върна обратно.
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Питър "До Анонимен 9Тъй, де, точно под липсващия нос се виждаше някаква антена" -- електрониката е точно толкова защитена от мълнии от носа, колкото и без него. Както казах конусът е ел.магн. прозрачен, а начините за защита на електрониката са други. В повечето случаи на попадение от мълния няма никакви последствия за самолета, но се случва и да има. Има и протоколи за действие при попадание.
16
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има си хас да не успеят да го приземят - трябва да са пияни или дрoгирани :D
15
2
 
0
 
! Отговори
Питър преди 1 година
До Анонимен 9Тъй, де, точно под липсващия нос се виждаше някаква антена - представяш ли си какво би станало, ако през нея мине електрически заряд с такава мощност? Щото аз не мога
14
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гръмотевиците са абсолютно безопасни за самолетите, а тежката турбуленция е съвсем други нещо, макар че те и на това издържат. Ни абсолютно идиотско е в 21 век да се набиеш в бурята директно, против всички правила на авиацията.
13
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Казва се мълния , но надали е важно за фийсбук поколението !
12
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Непозната "Адмирации за пилотите!" --- адмирации за какво? За това, че са вкарали самолета в супер клетка, където самолет от гражданската авиация няма работа??? Всичко се е случило заради лошата им преценка или заради кофти политики на авиокомпанията! Ще има разследване и дано виновните си получар заслуженото!
11
1
 
7
 
! Отговори
Димитър преди 1 година
Както винаги, новини с ден-два закъснение.
10
2
 
8
 
! Отговори
Непозната преди 1 година
Адмирации за пилотите!
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Питър "Вероятно турболенцията е повредила носа, който се е откъснал по време на полета, което нарушава целостта на Фарадеевия кафез," ----- глупости! Единствената цел на носа е да е прозрачен за радиовълни и да пази метео радара +аеродинамика. Носът не е част от фюзелажа! Изграден е от композитни материали и лесно може да бъде повреден при удар с птици или като в случая - едра градушка. Градушката даже е натрошила "прозорците" на кокпита. Отделен въпрос, че модерните самолети също са от компо
8
2
 
3
 
! Отговори
Питър преди 1 година
До До 1Сега гледах видеа в ютюб, преживяването е било кошмарно. Вероятно турболенцията е повредила носа, който се е откъснал по време на полета, което нарушава целостта на Фарадеевия кафез, предпазващ самолетите от удар на светкавица. Прав си по принцип, но дори след успешно преминаване през удал от светкавица, самолетят трябва да се върне незабавно за преглед на системите. А хората обсъждат колко е странно, че пилотите са се набутали директно в такава буря, разследването трябва да провери
7
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Факт Истина е, Airbus-a не е руски, но не е и американски ;)
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 1 "Всички заряди, образувани в облаците се затварят само към земята." ----- освен спрайта
5
5
 
5
 
! Отговори
Факт преди 1 година
На 05 Май 2019 г. Суперджет SSJ-100 го удари светкавица и се върна да кацне не Шереметиево. При кацането загинаха 41 души. Но все пак Еърбъс не е руски.
4
4
 
4
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 година
Ударът не е от...светкавица,а от летяща...чиния на извънземни. Пак добре,че са били...милостиви и са закрепили самолетчето,да не се...разпадне във въздуха.
3
4
 
17
 
! Отговори
До 1 преди 1 година
Няма такова нещо като пряк удар от светкавица във въздуха. При всички случаи на поражение на летателен апарат във въздуха от светкавица, тя просто се затваря през него по пътя си към земята. Ударът винаги е косвен. Всички заряди, образувани в облаците се затварят само към земята.
2
2
 
46
 
! Отговори
Луфтханза преди 1 година
Махнете тази подвеждаща снимка от статията, че да не ви съди Луфтханза
1
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
'пряк удар на светкавица' --- а косвен има ли? а челен не може ли да го пишете?