Юли Тонкин: Когато няма желание, има оправдание

Хората не осъзнават скритите си ресурси, обяснява той
19 юни 2020 14:22, Петя Славова
33
Юли Тонкин: Когато няма желание, има оправдание
Снимка: Личен архив

Да направи човек съвършен, да му помогне да открие щастието и да се нарече успешен е сред начинанията на Юли Тонкин - автор на "Несеминарът", където говори за личностно развитие. И ако за мнозина това е дълъг процес, за който не стига цял живот, то Тонкин вярва, че всеки може да промени живота си – "тук и сега". Написал е вече няколко книги по темата, като сред тях са "Нечовекът", "Ново начало" и "проДавай". Вече е готов и с нова книга.

С какво тя е по-различна от останалите?

Новата книга се фокусира върху нещото, което най-много ни убягва, а именно щастието. То ни се изплъзва най-често, защото  не е точно умение, свързано с ума, а по-скоро нещо, което трябва да си припомним,  не да научим. Новата книга всъщност е припомняне и голямата разлика между другите книги е, че няма ново умение, което да научим, а старо припомняне на нещата, които всички знаем, но сме забравили.

Къде да ги търсим – в детството ли е разковничето, което да ни помогне да преоткрием силите си?

Те са тук и сега. И винаги са били. Когато ги търсим в миналото няма как да бъдем щастливи, защото щастието е тук и сега и само него трябва да търсим. Настоящият момент е вратата към щастието. Бъдещето е илюзия, миналото е спомен. Щастието е тук и сега. В книгата има процес, свързан с медитация, която прехвърля нашето внимание в "тук и сега".

Кога усетихте, че може да давате съвети на другите?

Това се преобърна, когато бях професионален покер играч. В началото много изследвах играта на другите. В един момент всичко се преобърна и започнах да изследвам моята игра. Видях, че когато се съсредоточавам върху нея, играта на другите няма значение. Тогава започна този процес на личностно развитие. За мен това е запознаване с нас самите. Припомняне кои сме. Не бих казал, че давам съвети на другите, а споделям какво съм открил за себе си. През годините стана така, че когато споделям какво съм открил за себе си, хиляди се припознаха и започнаха да откриват неща за себе си, които работят.

Психоаналитиците биха казали, че е нужно много време за това?

Нужно е само един момент и това е този момент, в който взимаме решение. Много хора казват, че е трудно, но всичко което е нужно е едно решение. Всички знаем, че когато има желание има начин. Когато няма желание винаги има оправдание.

Бърка ли се щастието с успеха или са взаимно свързани?

Щастието е основа на успеха. Успехът никне от плодородната почва на щастието. Това, което се случва в съвременното общество е обратно. Хората си мислим, че трябва да сме успешни, за да стигнем щастието. Но не е така -  когато сме щастливи, всяко начинание, се превръща в успех. Бих казал, че успехът е следствие на щастието и повечето хора търсят щастието във външни изяви, вещи, предмети, взаимоотношения, но истината  е, че когато сме щастливи, ставаме успешни във всяко едно начинание.  Така че бих казал, че щастието е фундамент, плодородната почва, върху която расте успехът.

Кои са най-честите проблеми, с които хората се обръщат към вас?

Не бих обобщил. По-скоро мисля, че огромна част от хората не осъзнават скритите си ресурси. Това е следствие на тази догма, която тегне, че "Крушата не пада по-далече от дървото", "Няма как да си успешен в България" и всички тези ограничаващи вярвания. Според мен е много важно да ги превърнем във вдъхновяващи вярвания. Да имаме надежда и да я даваме на себе си, но и на другите. Всеки човек намира в мен, както и във всеки друг, нещо специфично, което е за него. Към мен се обръщат много хора  с въпроси как стратегически да построят бизнеса си. В медийното пространство съм известен като мотиватор, но тази мотивация идва от резултатите, които постигам аз  и клиентите ми. А и не мисля, че съм мотиватор. По-скоро правя стратегии, благодарение на които човек е склонен да поеме действия и да постигне резултатите, които е мечтал.

По време на кризата и на изолацията, вие усетихте ли хората да са по-обезверени или тепърва ще го усещаме?

Много зависи за кои хора става дума. Познавам много, които фалираха, не успяха да свържат двата края. Познавам и други, които направиха много пари и вдигнаха бизнеса си на тотално различно ниво. За тях случващото се беше невероятна възможност. Всичко зависи от гледната точка и всички знаем, че монетата има две страни. Определено тази изолация и криза донесоха много щети, беди и страдания на много хора и аз екипът ни се опитваме да помогнем чрез различни събития. Направихме събитие, в което участваха триста различни бизнеса и дадохме различна гледна точка. Когато е криза, хората се фокусират върху въпроса как да оцелеем. Това е грешната стратегия. Трябва да се фокусираме как да дадем повече на нашите клиенти, защото бизнесът е да служи на хората. Но повечето хора, като стане трудно се фокусират върху "мен" и "аз", "как да оцелея и свържа двата края". Именно тогава трябва да се фокусираме върху другите – как да им помогнем да постигнат резулати. В крайна сметка парите са вследствие на стойността, която придаваме на пазара.

По-различни ли сме от другите нации в откриване на щастието?

В случая е много важно да не обобщаваме. Когато кажем, че хората говорят нещо, да се питаме кой говори всъщност. Дали това го е казал наш приятел, който едва свързва двата края, или репортер по новините, някой човек  който разбира. Важно е да настроим нашия слух и чуваемост и да мислим критично. Време е не да слушаме хората, а да гледаме какво правят. Важно е всеки да си направи един по-сериозен рисърч и да види начина, по който живее. При мен идват онези, които са направили този рисърч и голямата разлика между говорене, правене и живеене. Ако мога да направя едно послание, то е: Не слушайте какво говорите, а какво правите. Защото то се превръща в навиците ни и съответно в живота, който живеем.

Какъв е вашият ключ за щастлив живот?

Няма ключ, това е като шкафчетата в съблекалнята, в която не трябва да си носиш ключ, а да помниш код, който е от четири цифри - 0000 и не ти пука, че някой ще ти го отвори. Моят ключ към щастлив живот е да го споделям с другите. Моето шкафче никога не е заключено. За мен щастието е да съм отворен, да приемам и да живея без да ми трябва ключ. Тук някой може да каже: "Ами да, но така някой може да открадне нещо". Аз истински вярвам, че всички сме едно и не е нужно да се заключваме, а да сме по-отворени към света и другите хора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
10
 
! Отговори
:D преди 3 години
Да помогнем на Юли Тонкин да си купи следващия апартамент. Над 10 станаха, затова нае фирма-домоуправител да му движи нещата с наемателите.
29
1
 
6
 
! Отговори
Юри, кой ти го тури преди 3 години
Дето има един лаф-празни приказки, жълти стотинки и мека п... ка всеки може да извади. Че и Юни същия. Докато има балъци, ще има и тарикати. Човека има дар слово и увлича в приказки. Иначе накрая, като се замислиш, той не казал нищо съществено. Много хора с неговата дарба станаха политици
28
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щастието е основа на успеха. Успехът никне от плодородната почва на щастието. Като чаках всичко под слънцето и не бях изтрезнявал 4-5 поредни месеца, бях много щастлив. Ама никакви успехи не съм имал благодарение на това ...
27
3
 
15
 
! Отговори
заптието преди 3 години
Много повърхностни и елементарни неща говори това човече, как му се връзват хората не знам...
26
2
 
14
 
! Отговори
Аззз преди 3 години
Щастието е в паричките, а тях изкарва на гърба на наивни хора с ниско IQ, които мислят, че като платят на някого и от утре ще станат красиви и богати. Не е луд този, който яде баницата, а който му я дава. Българинът ще направи всичко, ще ходи по семинари и по врачки и по психолози, само и само да не отиде да бачка.
25
0
 
14
 
! Отговори
7777 преди 3 години
Да печели пари от празните си приказки от продажба на книжки, пък после на бизнес ви учи.Жена му има психологически, готварски книги, картини рисува и всичко това се продава.Чак пък такъв специалист по всичко откъде се пръкна.Яко почалбарство от книжки и семинари вие си давайте парите за празните му приказки дето нищо ново не казва, а прочел и той 5 книжки и акъли ще дава.***.
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дрън, дрън...
23
1
 
19
 
! Отговори
Измамник преди 3 години
Гледах една видео на един негов семинар.В общи линии само приказки дето в нета ги има навсякъде.Обаче ми направи впечетление колко мизерни са хората където са се дали последните се пари да му гледат на тоя веждите.Наглоста беше накрая качи се в чисто нов мустанг и помаха на балъците и им каза вярвайте в себе си и отпраши с *** газ :D
22
0
 
6
 
! Отговори
Някой питаА дали са преди 3 години
Като имаше прическа тип "паница" беше по чаровен.Че май и леко кривоглед беше... ама помня ли... 10 години и кусур минаАа.
21
0
 
16
 
! Отговори
лапнишаран преди 3 години
Несеминарът => Нямадаходя
20
0
 
25
 
! Отговори
лапнишаран преди 3 години
Айде още един, който иска пари, за да ни учи как да живеем...
19
0
 
22
 
! Отговори
Българин007 преди 3 години
Този на снимката е добре познат шарлатанин.За 3 часа семинар не казва абсолютно нищо!
18
2
 
13
 
! Отговори
Литекс-София преди 3 години
Колко си плати за това "интервю" и всички банализми и клишета в него? Но...Ю.Т не е виновен, че все още има хора, които го слушат или четат - като гледам, че има такива, които гласуват с Б.Б - всичко става по-ясно.Пуснт манталитет - робски, все чакащ някой друг да ти покаже пътя, все мислиш, че някой ти е длъжен за всичко, все да е "тънко, на готови и за сметка на бърз резултат с нулеви усилия.
17
1
 
28
 
! Отговори
123 преди 3 години
Наталия Кобилкина в панталон. Иначе същата марка продавачи на въздух.
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До MaйMyнaтaИма дарба да говори.
15
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Успя да спечели пари от несиминарат и други подобни семинари.Повечето неща които ги казва са вече написани в книгите на други чуждестранни автори.
14
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И аз така казах на НОЩ и на лекарите дето не могат да се справят с коронавируса.Модерното промиване на мозъци, на хора които не могат сами да изградят собствено мнение, защото не може да възприемаш само чрез очите / филми, фейсбук / и ушите / семинари какво мислили другите / трябва да четеш и да мислиш. Поне така смятам аз.
13
2
 
20
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 3 години
То1 шарлатанин говори за неща, за които нищо не знае, как още на са го били некъде
12
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Семинар "Как да изкарам 100 000 евро за 5 минути". Юли Тонкин говори 5 минути общи приказки и пита публиката:ЮТ: Може ли да ми кажете колко човека сме тууууук?Тълпата: 1000аааааЮТ: По колко платихте за вхооооод?Тълпата: 100 еврооооЮТ: Благодаря Вииииии
11
31
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вместо да пишете глупости, вземете и прочетете нещо което е написал, па тогава коментирайте!