IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Chernomore Posoka Boec Megavselena.bg
BGONAIR Live

"Фалшивото сирене" набира все повече популярност, как да разпознаем истинското

Българинът губи доверие в местните производители на сирене, цените му са високи

Продукцията на истинско сирене у нас намалява, а в същото време имитациите на млечни продукти, известни като "фалшиво сирене", набират популярност. Само за първото полугодие на 2025 г. количеството на консумираното фалшиво сирене у нас достига близо 6000 тона, като реалната цифра вероятно е още по-висока заради сивия пазар.

"Фалшивото сирене, всъщност, няма точни терминологии, те имитират продукт", каза д-р Сергей Иванов от Асоциация "Активни потребители”. Експертът добави, че това е една изцяло българска терминология, която е била въведена преди 10 години, за да се обозначат тези т. нар. “млечни продукти”, които са произведени с добавката на немлечни мазнини, популярното палма, което му казват хората. 

"Това значи по българското законодателство имитиращ продукт, фалшиво сирене, както му казваме, това е нещо, което няма в другите страни на ЕС. Това беше чисто българска инициатива", коментира д-р Иванов в студиото на "България сутрин".

Той обясни, че заради липсата на ефективен контрол имитациите вече не са ясно отделени в магазинните витрини, а търговците не се притесняват да ги продават. Често тези продукти се разпространяват и в училища, хотели и ресторанти, където потребителите трудно могат да се ориентират дали сиренето е истинско.

Причините за масовото производство на фалшиво сирене са както икономически, така и свързани с пазара.

"Повечето производители в България, които искат да хитруват, минават на измами с вода, но тези, които използват класическите имитиращи продукти, са традиционалисти. Те просто са хванали една технология и искат да се придържат към нея, защото има изгода. Не забравяйте, че цената на млечните продукти в България е по-висока, така че защо масово продължава да се прави имитация – защото има икономическа изгода", каза д-р Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Друга причина е намаляващото доверие на българите към местните производители на сирене, както и износът на продукти на външни пазари. Това води до концентрация на пазара и до случаи, в които в малки магазини се предлага единствен продукт, без възможност за избор.

За потребителите обаче има някои начини да се ориентират. Специалистът препоръчва да се обръща внимание на етикетите – ако е ясно обозначено, че продуктът е имитиращ, или съдържа прекомерно количество вода, по-добре е да се избягва. Той също така предупреждава за маркетингови трикове, които се използват, за да се представят имитациите като истинско сирене.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
България
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата