Почистване на мобилния в сезона на вируса: Как?

Съвети за лични хигиена от специалисти
10 мар 2020 21:50, Иванка Гъркова
6
Почистване на мобилния в сезона на вируса: Как?
Снимка: Pixabay

В сезона на грипа от тип А и Б, както и заради случаите на коронавирус, личната хигиена е една от най-важните мерки, която може да ни предпази от заразяване. Специалистите съветват да мием ръцете си често – поне 20 пъти на ден, но кои са повърхностите, до които се допираме най-много? На първо място това е екранът на мобилния телефон, с който някои хора не се разделят.

Всеизвестен факт е, че дисплеят на джиесемите, както и клавиатурата на компютъра, са място, на което се събира много мръсотия. А това е идеалната среда за развитието на бактерии и вируси. Докосвайки ги с ръцете, след това ние може да пипнем с пръсти лицето, да си бръкнем в носа или устата – нещо, което не бива да правим, за да се предпазим.

"Почистването на мобилния телефон е далеч по-ефективна превантивна мярка в сравнение с носенето на предпазна маска на лицето". Това коментира пред "Prevention" проф. Дебра Гоф от Университета в Охайо. По думите ѝ, хората използват телефоните си стотици пъти на ден и при всяко хващане са изложени на микроорганизмите, които са попаднали върху тяхната повърхност.

Колко живеят микробите по дисплея на мобилния телефон?

Още преди появата на COVID-19, редица проучвания доказват, че дисплеите на електронните устройства, най-вече мобилните телефони, са много по-мръсни в сравнение със седалката на тоалетната чиния. Така например данните от изследване от 2017 г., публикувано в списание „Germs“, сочи, че телефоните на тийнейджърите в САЩ са „развъдник“ за бактерии.

И докато едни микроби се задържат за малко, други могат да останат доста по-дълго на мобилния и чрез него да се заразите и да започнете да боледувате. Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ, ако човек не почиства редовно дисплея на мобилния си телефон, норовирусът може да остане по него до няколко седмици. Той е най-честата причина за гастроентерит или стомашно-чревни инфекции.

По данни на проучване от 2017 г., резултатите от което са качени в „The Journal of Hospital Infection“, вирусите, причиняващи грип, могат да „живеят“ на повърхността на джиесема до две седмици. Някои дори остават там до 7 седмици, ако хигиената на собственика на устройството е слаба. Дори на един памучен тампон, който има пореста структура, бактериите могат да живеят около седмица.

Тъй като настоящият щам на коронавирус все още се изследва, не е ясно колко дълго може да се задържат характерните за него вирусни частици, които са с ресни, наподобяващи кралска корона. Някои лекари предполагат, че става дума за няколко дни. Ето защо дезинфекцията на дисплеите на джиесемите, клавиатурите на компютрите и въобще повърхностите, които пипаме най-много през деня, трябва добре да се почистват. По този начин рискът да попадне вирусът върху ръцете, а оттам в носа и устата, е по-малък.

Как да почиствате и дезинфекцирате мобилния си телефон правилно?
Най-често срещаните дезинфектанти, които се изчерпаха много бързо от някои магазини, са най-ефективни за почистване на ръцете, но могат да съсипят дисплея на мобилния, ако той няма протектор.

По данни на Apple, много препарати, създадени за дезинфекция, както и някои продукти, които имат абразивна структура, ще създадат проблем с разпознаването на пръстовите отпечатъци от страна на дисплея на електронните устройства.

Ето какво да следвате, за да се предпазите от вирусите и същевременно да не развалите мобилния си телефон:

1. Дезинфекцирайте, когато не зареждате мобилния
Преди да направите каквото и да е почистване, изключете телефона от зарядното си. Така, дори и да попадне влага в мобилния, ще предотвратите токов удар и евентуално по-сериозна щета на устройството.

2. Изберете микрофибърни кърпи
Има какви ли не мокри кърпи на пазара, които са антибактериални и с тях може да премахнете натрупаното замърсяване от дисплея, но някои от тях не са подходящи за него. Тези с по-фина текстура и могат „да поемат“ в себе си повече микроскопични бактерии, отбелязва проф. Гоф. Тя изтъква, че алкохолът и другите съставки в почистващото средство не могат да ги убият всичките, но поне ще направят мобилния, който държите в ръцете си, по-чист.

Има и вариант да ползвате микрофибърна кърпа, напоена с дезинфектант или препарат, предназначен за екрана на телевизори, компютри или по-малки електронни устройства. След това ползвайте суха кърпа, като после не забравяйте да изперете микрофибърната кърпа и да измиете хубаво ръцете си.

Вижте още по темата в Tialoto.bg


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Браво за откритието!
Чистя телефона си вече 2-ри месец по 3-4 пъти на ден със салфетка напоена леко в спирт, след това подсушавам веднага. Изхвърлям салфетките. Не използвам кърпа, която да пера.
Дръжки на врати задължително, дистанционно за телевизор и всяка бутилка поставена на масата по време на хранене измивам предварително.
3
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Шашнахте се с тоя вирус бе. Няма ли да ни укажете по-специален начин на акане в сезона на незнайния вирус ?
2
1
 
6
 
! Отговори
. преди 3 месеца
У тенджерата с веро. Лаптопо, и той!
1
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да се изчисти президентската институция от имбецила румен радев ветото!
Радев е престъпник, организирал масово заразяване на Шипка навръх 3 март!