Кои са почистващите препарати, които никога не трябва да смесвате?

Смесването на белина и оцет е опасно
11 ное 2022 00:30, Михаела Лазарова
1
Кои са почистващите препарати, които никога не трябва да смесвате?
Снимка: Istock

За почистването на дома си ежедневно използваме всякакви почистващи продукти. Когато ни се иска жилището ни да блести от чистота, а замърсяванията са упорити, използваме повече от един почистващ препарат, за да сме сигурни, че ще върнем чистотата в дома си.

Смесването на почистващи препарати и средства обаче може да е опасно. Макар да сте изгледали всички клипове и трикове за почистване в интернет, показващи как лесно да почистите с помощта на смесване на няколко продукта, не го правете. Доверяването на демонстрации и съвети с недоказан произход може да има токсични и опасни ефекти за здравето.

При смесването на някои препарати за почистване се отделят задушливи и отровни газове, които при вдишване могат да причинят сериозни щети на здравето. Заради този риск, има някои препарати и продукти, които никога не трябва да бъдат смесвани.

Кои са почистващите препарати и средства, които никога не трябва да смесвате?

Препарат за почистване на тоалетни и белина

Тоалетната чиния е едно от най-упорито замърсените места в дома. По нейната повърхност се размножават болестотворни бактерии. Емайлът на чинията пожълтява, добива лигави остатъци заради влагата и постоянното ползване, натрупва се котлен камък. За да премахнете цялото това упорито замърсяване, вероятно бихте използвали повече от един агресивен препарат.

Ако все пак решите да го правите, важно е да знаете, че в никакъв случай не трябва да смесвате препарат за почистване на бани и тоалетни с белина. Белината може да ви се стори най-подходящият препарат за дезинфекция и пълно премахване на замърсяванията и отлаганията, но не е добра идея.

Смесването на белина с препарати за почистване на бани и тоалетни може да е опасно, защото те съдържат киселини и основи. Белината също е основа, което създава условия за потенциално отделяне на опасни токсични газове. При вдишване, тези газове могат да имат изключително негативен ефект върху дихателната система и здравето.

Белина и амоняк

От изключително значение е да четете етикетите на препаратите за почистване. В тях е указано какви химически вещества се съдържат в готовата смес. Например хлорната белина се продава както под формата на самостоятелен концентрат, така и се съдържа в много други препарати, например такива за избелване, разтваряне на загорели остатъци, втвърдени мазнини, котлен камък.

Амонякът, от друга страна, също се предлага в самостоятелни концентрирани опаковки, но и присъства в готови препарати, например препарати за почистване на стъкла и огледала. Ако смесите белина с амоняк, може да се отдели хлораминов газ, който е изключително опасен, дори смъртоносен.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
съвет WC преди 1 година
Не олизвайте *** чиний и не вдишвайте парите им