Ще продават картина на Хитлер поне за 50 хил. евро

Акварелът е една от около 2000 рисунки на диктатора
19 ное 2014 19:01,
40

Снимка: Reuters

Акварел, нарисуван от Адолф Хитлер през 1914 г., ще бъде предложен на търг в Германия в събота и предвид глобалния интерес може да бъде продаден за сума до 50 000 евро, предаде Ройтерс.

Картината, озаглавена "Отдел Гражданско състояние и старото кметство на Мюнхен", е една от около 2000 творби, нарисувани от Хитлер като нереализиран млад художник в периода между 1905 и 1920 г., обяснява Катрин Вайдлер от аукционна къща "Вайдлер" в Нюрнберг.

В автобиографичната си книга "Моята борба" Хитлер разказва за младежките си надежди да стане художник, попарени от нееднократното му отхвърляне от виенската Академия за изящни изкуства.

На въпрос относно критиките не е ли проява на безвкусица да се продават картини на нацисткия диктатор, масово смятан за не особено даровит като художник, Вайдлер отговаря, че подобни питания трябва да се отправят към продавачите - неназована двойка сестри от Германия, прехвърлили 70-те.

"Имаме запитвания от четири континента и интересът към картината е голям. Не можем да кажем за колко ще се продаде акварелът - всяка сума от порядъка на няколко хиляди до 50 000 евро е възможна", казва Катрин Вайдлер, допълвайки, че стартовата цена е 4500 евро, а 10 процента от продажбата ще бъдат предоставени за благотворителност.

Предлагани на предишни търгове пет картини на Адолф Хитлер са достигали до 80 000 евро, докато други са продавани за едва 5000 евро, припомня БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ТАВА ТРЕБВА ДА ИЗГОРИ КАТО НЯКОГА КАК Е ИЗГОРЯЛ РАЙХ ГСТАГА ТАКА И ЕС
27
0
 
6
 
! Отговори
Адолф преди 9 години
Защо се страхувате? Покажете ми цялото творчество. Никъде не видях пречупения кръст............ Аз имах добри намерения, исках да ви отърва от от лапите на Сталин, а вие.....
26
4
 
2
 
! Отговори
... преди 9 години
И преди псевдо-националистчетата които биха лапнали х*я на Хитлер ако още беше жив ми сложат минуси на долното съобщение, погледнете работите на един от нашите художници Владимир Димитров - Майстора. ТОЙ е гениален, работите на Хитлер са скучни, прости(в лошия смисъл), повтаряеми и доста от тях са пълни с технически грешки.
25
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Айде сега щото е на Хитлер да плюем, а разни гейзери мажат с валяка напреки по две черти и реват "модърн арт" и чакат луди пари да им се плащат от заблудени псевдо меценати (довчера мафиоти)
24
4
 
2
 
! Отговори
... преди 9 години
До ГЕНИАЛНОИ кое точно йм е гениалното - в най - добрия случай стават за архитектурни рисунки. + това хора и животни не може да рисува.Като цяло творчеството му е пощенска картичка и толкоз.
23
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колко мило, картините на един болен мозък на търг! Е, по-добре да си беше станал художник, отколкото фашистко изчадие.
22
0
 
13
 
! Отговори
ГЕНИАЛНО преди 9 години
произведение от гениален художник ! И Джузепе Верди не е бил удостоен с честта да бъде приет в Музикалната Академия в Милано, но какви творци са само Адолф Хитлер и Джузепе Верди- гениални !
21
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ето какво значи ще подари Путин на Болен за годишнината им.
20
6
 
4
 
! Отговори
аналнологичен случай преди 9 години
ми съга, кото хитлир, да ги сберат и 2000 па на куп на мегдано и да им драснат кибритя, по негов почин!
19
1
 
11
 
! Отговори
Яшко преди 9 години
Кардиналната грешка е била на изпитващият в споменатата академия,на този който го е скъсал да се прехвърли отговорността за Втората Световна и,жертвите в нея.Най голямата обида за един художник е да му кажеш че е некадърник,само това е достатъчно да подпали челият свят без да му мигне окото..Исторически доказано.
18
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Болене купувай батка !
17
13
 
6
 
! Отговори
бай Иван преди 9 години
Може и някой концлагерист да ги е рисувал,а Хитлер само да се е подписвал.Бай Тошо да не би да си е писал томовете,или Доган да е правил проекта за Цанков камък?
16
2
 
10
 
! Отговори
?? преди 9 години
Какво означава "нереализиран художник"?? Ти или си художник или не си!
15
0
 
15
 
! Отговори
Stamat преди 9 години
Dobar e bil :-)
14
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като артист мога да заявя, че картините му не са никак лоши, особено на фона на разни *** драсканици, които се продават за десетки милиони. А критиците да го духат, хора които не могат да нарисуват един елементарен портрет нямат работа да критикуват изкуството на други.
13
2
 
33
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 9 години
До Анонимен 4 Бил е невероятен художник и затова евреите , които са били / и сега е така / начело в Академиите са го отхвърляли , защото е бил беден с износени дрехи , без пари . Спял е в приюти ,на гарата и въпреки това е рисувал . Проекта му за развитието на Берлин е уникален . Градът щял да се преименува на Welthauptstadt Germania . Ако той бе успял , в СУ щяха да учат Лунно Право , а в Зоопарка такива като Обама !
12
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Академията го определила като безперспективен, редица "експерти" се изреждат всекидневно да обясняват, че е бездарен, а картините му се търсят и продават и до днес. Да не говорим, че е по-известен от цялата Академия и всичките си критици хаххах
11
11
 
5
 
! Отговори
Сър Пичук преди 9 години
А някой ранен Путин няма ли?
10
11
 
11
 
! Отговори
Мунчо от село преди 9 години
И Хитлер и Сталин са един дол дренки.Те са имали договор да си разделят Полша,но после мутрите на света се скарали и се сблъскаха.Заради двама ненормалници загинаха милиони.Да се поучат от историята сегашните световни лидери -задължителен психотест ...
9
8
 
19
 
! Отговори
SS преди 9 години
До Анонимен 7...да вметна само, че в периода на Втората Световна Война много повече хора са избити по вина на Сталин и предвожданата от него Червена чума , отколкото по вина на Адолф Хитлер...