Счупиха паметната плоча на Мара Бунева в Скопие

Паметният знак не можа да оцелее дори един ден
Обновена: 13 яну 2014 14:04 | 13 яну 2014 12:09, Елка Василева
140
Счупиха паметната плоча на Мара Бунева в Скопие
Снимка: Facebook

Неизвестни лица снощи са изпочупили паметната плоча на Мара Бунева на кея на Вардар в Скопие, която вчера беше поставена от български организации, съобщи македонската агенция МИА.

От 13 януари 2002 година активисти на ВМРО-БНД и местни българи от Македония поставят паметна плоча на мястото на извършения от Мара Бунева атентат и провеждат панихида в църквата “Свети Димитър”. Плочата ежегодно бива чупена от вандали и поставяна на ново, а през 2007 година се стига до побой над участниците в поклонението.

Още по темата
На 13 януари 1928 г. в близост до Каменния мост на река Вардар Мара Бунева изпълнява смъртната присъда, издадена от ВМРО, над сръбския основен палач Велимир Прелич на младите български студенти по време на Скопския студентски процес.

За поредна година в центъра на Скопие вчера се стекоха стотици хора, за да почетат паметта на българска героиня Мара Бунева, дала живота си, за да защити правата на своите братя и сестри българи, станали жертва на сръбския окупатор на Вардарска Македония.

Над триста членове и симпатизанти на ВМРО от Кюстендил, Перник, Благоевград и София, подкрепени от Българския културен клуб Скопие, както и  българи от цяла Македония и от Западните покрайнини, сведоха глава пред подвига на Бунева.

Дворът на църквата „Св. Димитър“ се оказа тесен да побере цялото това множество. След панихидата всички се отправиха към Каменния мост. Тук за поредна година между изникналите паметници на знайни български и незнайни „антични” дейци бе поставена плоча, бележеща борбата на местните българи със сръбският поробител.


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
3
 
4
 
! Отговори
44 преди 7 години
не е и Българи това е целта на вашите приятели Сърби Гърци Турци и Албанци -историята се повтаря братя е затова се борела Мара Бунева за справедливост за Българска реч и Български песни по хубави от нашите деца няма !!!Бог е с нас справедливост ще има за нашите страдния !!
105
4
 
4
 
! Отговори
44 преди 7 години
Да си чупят плочата в тяхната страна като е терористка Македония е наша земя на Македонските Българи не на Гърци Турци Сърби !!Земята си била наша по онова време когато Мара Бунева е била жива църквите и Самоилвата крепост се ляла Българска реч !Мара Бунева не е терориска тя си търсила правата защото Българи винаги ще ги има в Македония !Щом в Македония се говори Българска реч значи е Българска и се пеят наши песни и бая Албанска с голямото Албанско население .В Македония може да има всякакви но
104
1
 
3
 
! Отговори
Јордан преди 7 години
А тоа дека се во прашае српски пропаганди, српски шовинисти и сл, се за жал бугарски стереотипи и заблуди кои е тешко да се обаснат. Можеби се како резултат на децениската пропаганда на властите во Бугариа со кои му ги обаснуваат на народот трите катастрофални интервенции во Македониа и беспаа во кои дошле со тоа, редовно на погрешната страна на историата.
103
1
 
1
 
! Отговори
Јордан преди 7 години
ас не го одобрувам скришното, под закрила на мракот, кршее на плочата на дотичната, ас би сакал државата Македониа да смогне сили да си ги спроведува законите, и да не дозволува неодобрени собири, да не дозволува поставувае на спомен плочи без решение и би сакал да не ви го дозволат влезот во Р Македониа ако сте со неприателски намери.
102
3
 
3
 
! Отговори
Аз преди 7 години
Няма нищо по-нормално сърби и сърбомани да счупят плочата на Мара бунева, за тях тя е терористка. На сърбоманина Йордан бих казал - какво ни шириш тука сръбски пропаганди, какво ни интересуват лъжите на сръбските шовинисти от МАНУ?! За нас е важна истирията и културата на българския народ в Македония. За нищо не бихме предали паметта на нашите предци.
101
1
 
4
 
! Отговори
Јордан преди 7 години
Црковно просветните влианиа на соседниете народи на краот на 19 век, кои први во дел се ослободиле од османлиската власт Срби, *** и Грци, имаат одраз во натписите и обичаите во Македониа. Поделба на патриаршисти и егзархисти. Описменувае на соодветното писмо и граматика. Славее на Слава во западниот дел, што е своствен на Србите и на именеден на истокот, што е застапено и ка Бугарите. Но во своата државна рамка, Македонците а заакнуваат посебната национална култура и свест.
100
1
 
1
 
! Отговори
Јордан преди 7 години
За централното нарече како основа на македонскиот литературен азик се произнесол и Мисирков. По ослободуваето, државната рамка му овозможила на Македонецот севкупна преродба и економска и социална и просветна. Конески само го претворил тоа што постоело во стварноста во азична норма, а не измислувал. Бараето за бугаризациа на Македонците преку лостот на ЕУ е историски анахронизам и одраз на политичко предаторство, обид за лов во матно во декадиве на превираа на Балканот по 90-те.
99
0
 
2
 
! Отговори
Бай Глигор преди 7 години
Що е маке ,все е лйно .... тъпи ,по-тъпи ,най-тъпи , македонци .....
98
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До орданТоя светï храмъ на прѣсветая и славна великомѫченица Недѣля се издïгнѫ отъ основание съ иждивението на българитѣ при владикуванието на Вïсокопрѣосвещенния г-нъ г-нъ Венедиктъ Византийский който и я освети. Битоля 13 октомври 1863 год. Кои са кръвниците.И къкво направихте с БЪЛГАРИТЕ там.
97
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До орданВанче и Менча си имат плоча в Рим. tomb of Ivan Mihailov and Mencha Kurnicheva near Rome
96
6
 
2
 
! Отговори
Јордан преди 7 години
Георги Димитров имаше слух за правата на македонската нациа, Се разбира после него побрзавте да ги поништите тие отсапки. Денес се плашам дека херо ви е фашистот и крвникот Михаилов, приател на Хитлер и Анте Павели, и неговите а-ла-Мата-Хари ликвидаторки.
95
1
 
3
 
! Отговори
Јордан преди 7 години
Значи, заклучивме дека Менча Карничова е хероина, штом го убила предавникот Паница. Ред е и на неа плоча да и поставите во Виена, иако не загинала, а и Австриците а ослободиле од затвор. Можеби на Михаилов во Рим. Ако си малку поумен е сфатиш дека треба да престанете да ги величате сите личности, актери во несрени времиа на пресметки убиваа, колежи, било да се Македонци или ***. Нарочно сакам да си ги одбележувате дома, а не на нас да ни носите морбдност, омраза и деструкциа.
94
0
 
4
 
! Отговори
Bugarche преди 7 години
След като Тодор Паница живее в Гърция на издръжка на гръцката държава, едва ли е работел за интересите на македонците в Егейска Македония... ?Какво избиване по време на ВСВ около 250 македонци комунисти умират от 41-44г. Това ли е избиване. Та той Тито избива много повече македонски комунисти в Голи оток и Идризово след 44г. Повечето избити в Дъбнишката акция са комунисти. Много ми е интересно откога македонец е равно на комунист?????
93
3
 
1
 
! Отговори
Јордан преди 7 години
Герои?
92
4
 
1
 
! Отговори
Јордан преди 7 години
Врв на садизмот и на инквизиторските методи бил моментот кога иследниците се обидувале да го натераат Александар Стамболиски да аде делови од своето тело и да а пие своата сопствена крв. Раскинатите делови од телото на несрениот земоделски водач тие му ги давале да ги држи на неговиот брат Васил, ко не можеи да го издржи то момент, починал во наголеми маки. Суровостите на кра завршиле со тоа што мртвото тело на Александар Стамболиски било исечено на 75 парчиа.
91
4
 
1
 
! Отговори
Јордан преди 7 години
Но тогаш започнало уште пожестоко и сурово измачувае на двацата браа. Еден од мачителите со нож му ги отсекол ушите на Александар Стамболиски, друг почнал да му сече делови од нозете, додека трет му забивал нож во градите. За да биде уште поголема агониата на сменетиот бугарски премиер, мачителите со хируршка точност ги забивале ножевите во телото на жртвата во длабочина што нема да предизвика брза смрт, за да биде продолжено измачуваето.
90
2
 
1
 
! Отговори
Јордан преди 7 години
Според втората верзиа, пресуден збор за судбината на Александар Стамболиски имал капетанот Харлаков. По негова наредба Стамболиски од неговите мачители напрвин бил навредуван, понижуван, пцуен и омаловажуван, а потоа започнале физичките измачуваа со немилосрдно тепае. Стамболиски бил принудуван да ги носи на грб неговите мачители, кои покра то срамен чин, го боделе со своите ножеви за да оди побргу, а воедно започнале да го тепаат и со камшици.
89
3
 
1
 
! Отговори
Јордан преди 7 години
Дъбнишката акция е самоуправна наказателна акция организирана от Вътрешната македонска революционна организация, над дейци на Македонската федеративна организация, Българската комунистическа партия, Българския земеделски народен съюз и други противници на организацията в Пиринска Македония, проведена през 1925 година. 79 души са осъдени на смърт и екзекутирани на място.
88
3
 
1
 
! Отговори
Јордан преди 7 години
Менча Карнишова, на ист начин како Бунева, и исто по наредба на Иван Михаилов, го убива Тодор Паница во театар во Виена, И таа ли е героина? Зошто е срушена куата на стреланите во Дабница (Арнаудовата къща) ? Убиците на ане Сандански и на орче Петров се херои? Во пресметките меу Протогеровистите и Михаловистите кои се хероите? Овие работи од пред 100 години пак ли треба да се повторуваат? Убици и терористи ли е ни бидат идоли и заедничката историа?
87
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Во првата светска вона сте им се правеле приатели на Македонците. За во втората светска вона целосно да ги предадете. Македонците ве пречекале со цвеиа зашто тоа е првиот ден кога сте стапнале на македонска зема и Македонците од вас имале големи очекуваа. Кога сте почнале да ги избивате, тогаш и Македонците ви обрнале грб. Многу елементарно е.