Протестите в Румъния с шанс да постигнат целта си

Какви са причините десетки хиляди румънци да излязат на улицата?
28 ное 2017 20:23, Екип на Bloomberg
12
Протестите в Румъния с шанс да постигнат целта си
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Зад многохилядните протести в Румъния, по време на които десетки хиляди хора излязоха по улиците на Букурещ и редица други румънски градове, се крият и други причини освен недоволството срещу предвижданите промени в съдебната система, които ще намалят нейната независимост. Тези причини са и социални, например се предвижда работниците да плащат изцяло осигуровките си.

Това коментира пред Bloomberg TV Bulgaria Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията.

Още по темата

„Проблемът в страната очевидно се задълбочава. Румънското общество очевидно е чувствително на тема корупция, може би с една идея по-чувствително от българско“, каза гостът в студиото.

Недоволството срещу промените в съдебната система пък биват масово подкрепени от прокурорите и съдиите. Причината – именно политическият елит, представители на който те нееднократно са осъждали, ще придобие безпрецедентна власт върху тях.

„Имаше много остра реакция не само от гражданското общество. Дори вчера излезе и официално прессъобщение Държавния департамент на САЩ, който призовава румънското правителство да се въздържа от реформи, които накърняват независимостта на съдебната власт и компрометират борбата с корупцията“, добави Марков.

„В случая този обединен фронт има по-големи шансове за успех“, изтъкна той.

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.