Кьовеши си отиде с реч на бъдещ кандидат-президент

Хвалена и критикувана, тя стана емблема на румънското правосъдие
10 юли 2018 12:25, Елка Василева
2
Кьовеши си отиде с реч на бъдещ кандидат-президент
Лаура Кьовеши. Снимка: архив, Reuters

"Йоханис спази "елегантно" конституцията" (в. "Гъндул"), "Президентът сви знамената, след като един месец се правеше, че се бори, четейки решението на Конституционния съд" (в. "Адевърул"), "Йоханис се готви да срине правителството" (в. "Ромъния либера"), "Кьовеши отстранена след 12 години хегемония начело на прокуратурите" (в. "Евениментул зилей"), "Лаура Кодруца Кьовеши, ангел на справедливостта или демон на злоупотребите" (в. "Гъндул") са част от заглавията в румънския печат днес след вчерашното решение на държавния глава да отстрани от длъжност главния прокурор на антикорупционната агенция.

Основната критика към президента Клаус Йоханис е насочена към начина, по който беше оповестено вчерашното решение, а именно чрез говорителя му Мадалина Довроволски. Малко неща могат да обяснят решението на президента да уволни шефката на Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) чрез говорителя си. Тук не става въпрос за политика, а за характер. А малодушието е последната характеристика, която човек би асоциирал с най-високия държавен пост, коментира анализаторът Ливиу Аврам, цитиран от в. "Адевърул".

Още по темата

32 дни и заплахата от неизбежен импийчмънт заради нарушаване на решение на Конституционния съд - това беше ритъмът на реакция на президента Клаус Йоханис при подписването на указа за отстраняване на Лаура Кодруца Кьовеши от ръководството на Националната дирекция за борба с корупцията, пише в. "Журналул национал", цитиран от БТА.

Под заглавие "Излиза Йоханис, влиза Кьовеши" в. "Гъндул" коментира пресконференцията, дадена от Лаура Кодруца Кьовеши два часа след съобщението за отстраняването й. Според анализатора Лелия Мунтяну речта на Кьовеши, която започна с думите: "Това не е поражение!", е била "реч на политик, на бъдещ кандидат за президент". С всяка дума се усещаше как твърдото ядро на поддръжниците на Йоханис се мести към Кьовеши, коментира авторът, описвайки ситуацията като "политическа победа" за уволнената шефка на антикорупционната агенция.

Кьовеши представи снощи и равносметка за дейността си начело на НДБК, от която става ясно, че за пет години (от 2013 до 2018 г.) институцията е изпратила на съд 68 високопоставени официални представители, от които 14 министри и бивши министри, 39 депутати, 14 сенатори и един евродепутат, и е запорирала имущество на стойност 2 милиарда евро на обвиняемите. От изпратените на съд окончателно са били осъдени 37 души.

В. "Гъндул" напомня, че Лаура Кодруца Кьовеши беше най-младият главен прокурор в историята на Румъния, преди да оглави антикорупционната агенция. Хвалена и критикувана, Кьовеши стана емблема на румънското правосъдие през последните 12 години - с два мандата като главен прокурор и два мандата като ръководител на НДБК (вторият трябваше да изтече през 2019 г.), тя често разпалваше духовете с политическия свят и беше обвинявана, че е повлиявала върху изборни резултати чрез неправомерни разследвания.

Вестник "Ромъния либера" поставя въпроса какво следва след уволнението на Кьовеши. Изданието посочва, че министерството на правосъдието е започнало процедура за селекция на новия ръководител на антикорупционната агенция, а дотогава тя ще бъде ръководена от прокурора Анка Журма. Изданието напомня, че управляващата Социалдемократическа партия (СДП) промени закона за назначението на прокурорите и сега президентът Клаус Йоханис ще има право да отхвърли само едно предложение на правосъдния министър за нов шеф на агенцията.

В друг свой коментар изданието пише, че маневрата на Йоханис с отстраняването на Кьовеши е "първа стъпка на президента към сваляне на правителството" на премиера Виорика Дънчила и унищожаване на парламентарното мнозинство, на което СДП разчита. Авторът смята, че този ход "развързва ръцете на Йоханис" и "в скоро време може да станем свидетели на едно явление на смяна на правителството чрез правосъдието", както в периода на Социал-либералния съюз на (бившия премиер) Виктор Понта.

Подобни маневри срещу парламентарното мнозинство биха представлявали директна атака срещу разделението на властите и демокрацията, предупреждава анализаторът. Според него Йоханис цели да си осигури втори президентски мандат, а за да си възвърне загубения електорален капитал, ще трябва да свали правителството на Виорика Дънчила и да постави на негово място един кабинет начело с Дачиан Чолош, евентуално с подкрепата на опозиционния Съюз за спасение на Румъния.
 


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
3
 
13
 
! Отговори
ПЕНКО преди 8 месеца
ДНЕС РАЗЛИКАТА МЕЖДУ "ДЕМОКРАЦИЯ -ЗАПАД " И " ДЕМОС-КРАТОС- НА ПЕРИКЪЛ" Е В ЛИПСАТА НА УЧАСТИЕТО НА "ДЕМОСА" В " КРАТОСА " !!!!! КАКВО ОЗНАЧАВА РЕФЕРЕНДУМ ЗА ДНЕШНИТЕ ПОЛИТИЦИ ??? КАК ТАКА В ЦЕЛИЯ- "ЗАПАДО -ИЗТОК" СЪДЛЬВЦИТЕ И СЪДЛЯРКИТЕ СЕ НАЗНАЧАВАТ , А НЕ СЕ ИЗБИРАТ / КАКТО Е В САЩ / ??? ПРИ БГ СОЦИАЛИЗМА ИМАШЕ ИЗБОРИ ЗА СЪДИИ ...А ДНЕС -НЯМА -САМОНАЗНАЧАВАТ СЕ -ЕДИН ДРУГ !!! ОТ КОГО СА НЕЗАВИСИМИ ...ЯВНО ОТ ДОКАЗАТЕЛСТВАТА !!!
1
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Само да отбележим: ДВА МИЛИЯРДА ЕВРО запорирано имущество.
Тук в БГ от КОНПИ се хвалят само с няколко си милиона лева, да не говорим че няма почти нито един осъден политик или служител на висок пост.
Ще има доста да ги гоним....Румънците