Практически ориентирано ли е дуалното образование в Македония?

Инвестицията от Германия - за квалифицирани млади кадри
29 ное 2018 20:06, Екип на Bloomberg
2
Практически ориентирано ли е дуалното образование в Македония?
Снимка: Pixabay

На Националния бизнес форум 2018 с акцент върху наука, бизнес, образование, работна ръка, който се проведе вчера у нас, бе застъпена и темата за германското професионално образование като фактор за развитие на Балканите. На събитието, организирано от Сдружението за подпомагане на малкия и средния бизнес- Обединени бизнес клубове, участие по темата взе проф. д-р Синиша Наумовски, изпълнителен директор на Института за бизнес и мениджмънт Хайделберг в Скопие, член на УС на Македонската централна банка. Той коментира особеностите на германското професионално дуално образование в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"В Македония все още нямаме диверсифицирано образование, по-голямата част от студентите, които завършват в страната имат научно образование, но нямат практическо. Това е една сериозна празнина в македонското образование. И целта на нашия институт е да направи така, че да даде възможност на обучаващите се да получат практически знания. Имаме 20 университета в страната, а за 2 млн. жители това са твърде много университети. Така се създава едно объркване у младите хора къде да изразходят парите си за образование", каза проф. Наумовски.

Инвестицията на германски капитал в Скопие удовлетворява потребността от нови млади, квалифицирани кадри. Това образование има за цел да обучи много млади кадри, които имат възможността да практикуват в Германия. Допълнителната маргинална стойност на института в Скопие е, че преподавателите имат над 10-годишен опит, съобщи професорът.

"Имаме 4 образователни стълба. Първият е образованието чрез семинари и курсове с немски експерти или такива от ЕС. Вторият е електронното обучение и сертифицирането, като имаме 10 програми в списъка ни, сред които управление на риска, банкови сертификации, счетоводство, банкови специалности, и още един интересен сертификат, който е по-скоро в областта на IT програмите - управление на бизнес данни и бизнес информатика". 

Още от интервюто проследете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
0
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Само че долното обучение възниква в Швейцария, а Германия го развива в момента в някои общини, а не във всички. В България също се правят опити в тази насока и това обучение е само за техническите училища, и не важи за гимназиите.
1
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Честно... Македония повежда, пред България.:) Наздраве!