Ердоган ли ще спасява Босна, ще оглави ли посреднически процес?

Турският президент с усилия за разрешаване на политическата криза
12 ное 2021 21:51, Елка Василева
76
 Ердоган ли ще спасява Босна, ще оглави ли посреднически процес?
Милорад Додик и Реджеп Ердоган. Снимка: архив, БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган поде усилия за разрешаване на политическата криза в Босна и Херцеговина - роля, която както изглежда, е възприемана положително от всички фактори в балканската държава.

Босна се върна във фокуса на внимание на международната общност след опасни изявления на босненския сръбски лидер Милорад Додик за отцепване и прехвърляне на правомощията от централната власт на държавата към съставните й единици. Това изглежда като опасна игра с огъня в район, славещ се като "бурето с барут" на Европа.

Още по темата

През изминалата седмица Ердоган прие Додик, сръбския член в тричленното Председателство на Босна и Херцеговина, в президентския си дворец в Анкара, за да обсъдят актуалната ситуация и приноса, който Турция би могла да има в уреждането на продължаващата от месеци криза. След срещата на двамата във вторник не бяха направени официални изявления. Преди това обаче босненският сръбски лидер даде да се разбере, че турският президент се ползва с неговото доверие като лидер, който винаги се е застъпвал за постигането на мирно решение.

Преди босненския сръбски лидер в Турция на 2 ноември беше на посещение Бакир Изетбегович, лидер на босненските мюсюлмани, а според турски медии през следващите дни се очаква и съвместна визита на Шафик Джаферович и Желко Комшич, които заедно с Милорад Додик са тримата членове на Председателството /президентството/ на Босна и Херцеговина.

Пред местен телевизионен канал след визитата си в Турция, където разговаря с турския президент, Изетбегович - лидер на Партията на демократичното действие на Босна и Херцеговина, заяви, че страната трябва да се възползва от добрите отношения, които Ердоган има със сръбските лидери. Той окачестви Ердоган като "много силен лидер", който е в добри отношения както със сръбския президент Александър Вучич, така и със сръбския член на босненското Председателство Милорад Додик. "Трябва да се възползваме от това", заяви Изетбегович.

Пред телевизия N1 Изетбегович нарече Ердоган "гений" и каза, че той би могъл да оглави евентуален посреднически процес за Босна.

Същевременно обаче той се противопоставя на инициативата на хърватския президент Зоран Миланович за "тримата големи братя", т.е. за евентуална медиаторска роля на Турция, Хърватия и Сърбия - държави, всяка от които е тясно свързана с един от трите държавотворни народа в Босна.

"Всички страни в Босна и Херцеговина искат Турция да изиграе роля там", посочи турският външен министър Мевлют Чавушоглу. Засягайки темата за Босна в изказване пред депутатите миналата седмица, Чавушоглу изтъкна положителното отношение на страните от региона спрямо Турция.

"Колкото и ЕС, и държавите от ЕС да ни представят като съперник, всички балкански страни имат изключително позитивно, конструктивно отношение към Турция. Всички страни в Босна и Херцеговина искат Турция да изиграе роля там. И сърби, и хървати, и бошняци по същия начин искат помощ от нас и от нашия президент", посочи турският министър и добави: "И Додик казва: няма нужда от Европа, Турция да свърши тази работа".

Самият Ердоган обеща, че "Турция няма да позволи Босна и Херцеговина да преживее страданието, през което премина през 90-те години на миналия век". След среща с босненски неправителствени организации в Истанбул преди няколко дни той подчерта, че Турция възнамерява да продължи да подкрепя босненския народ и открои оказаната досега подкрепа "без дискриминация за запазването и стабилизирането на мултикултурната и етническата идентичност на Босна и Херцеговина". Както подчерта турският лидер от помощта на Турция за проекти и развитие в Босна и Херцеговина са се възползвали не само босненските мюсюлмани, но също и сърбите и хърватите в страната.

"Правим нужните стъпки да разрешим проблемите в региона", каза още той, добавяйки, че Турция ще продължи да работи за добруването както на Босна и Херцеговина, така и на целите Балкани.

Премълчаването от страна на Ердоган, славещ се като лидера, на когото Алия Изетбегович е поверил Босна, след заявките на Додик обаче озадачи босненските мюсюлмани, виждащи в лицето на турския лидер застъпник за мюсюлманските каузи навсякъде по света.

"Някои босненски експерти обвиняват Ердоган, че на Босна изпраща поздрави, а на Сърбия - пари или че в Босна строи джамии, а в Сърбия фабрики", отбелязва Хамди Фърат Бююк, политически анализатор от Босна и Херцеговина, в статия, публикувана от турския сайт Политикйол.

Според него причините за съсредоточаването на турските инвестиции в Сърбия, а не в Босна и Херцеговина следва да се търсят в сложното държавно устройство на Босна и факта, че тя е пазар, който не носи печалба.

Бююк обаче смята, че Ердоган трябва да поеме активна роля в босненската криза първо заради претенциите, че се застъпва за правата на бошняци и мюсюлмани и критиките му за провала на предишни турски правителства по време на войната в Босна, а второ, заради необходимостта да покаже, че засилващите се връзки със Сърбия и Русия не вредят на отношенията с бошняците и че подкрепата за обединена Босна продължава. По думите на анализатора с влиянието, което Анкара има върху бошняците и благодарение на задълбочаващите се отношения със Сърбия, Турция има капацитет да изиграе конструктивна роля в Босна и да покаже, че не работи срещу интересите на Запада.
/БТА/
 


76
Още от Балкани
Вотът на недоверие срещу премиера на РСМ Заев се провали
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
2
 
8
 
! Отговори
ОСМАН преди 3 седмици
НЕ БАЛКАНСКИ СЪЮЗ..А ОБЩЕСТВО НА ОСМАНСКИТЕ НАЦИИ..Т.Е ООН..ТОВА Е ИСТИНАТА..21 ВЕК Е ВЕКЪТ НА ТУРЦИЯ..ДОГОДИНА ИЗЛИЗА ЕЛЕКТРОМОБИЛА.ПО ДОГОДИНА ЯДРЕНИГЕ РЕАКТОРИ ПОСЛЕ ШЕСТО ПОКОЛЕНИЕ ИЗТРЕБИТЕЛ БАЙРАКТАР БЕЗПИЛОТЕ.ПОСЛЕ ХИСАР ПВО РАВНО НА С 400 И .Т.Н.СТОЛИЦАТА Е НАЙ ДОБРЕ ДА СИ Е ОДРИН И БЕЗ ТОВА ЦЕЛИТЕ БАЛКАНИ СА ТАМ НА ПАЗАР ИЛИ НА ЦЪРКВА ИЛИ ДЖАМИЯ..ОСМАНЛИИТЕ НЕСЛУЧАЙНО СА УПРАВЛЯВАЛИ 630 ГОДИНИ .*** ОООООО .У
61
2
 
6
 
! Отговори
OSMAN преди 3 седмици
ЕРДОГАН ТРЯБВА ПЪРВО ДА СПАСИ БГ ПОСЛЕ И СИТЕ БАЛКАНЕ..КАКТО СИ Е БИЛО.ПОНЕ ЩЕ ИМА РЕД И ДИСЦИПЛИНА..КЬОРАВА МАФИЯ НЯМА ДА ОСТАНЕ ЗА МЕСЕЦ..И НЯМА ДА СЕ НАЛАГА ДА СА ОДИ НА ПАЗАР В ЕДИРНЕ......
60
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Турците сме ги били до посиняване, след като се освободихме, да не се правят на големата работа......:))) Иначе "мустака" си ги държи в клещите необразованите му избиратели, но и там вече издиша :)
59
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тоз се помисли за падишах......))) Турците в големите градове не го търпят, да видим докога ще ги лъже :)))
58
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Лисица в кокошарник !
57
10
 
14
 
! Отговори
USA преди 3 седмици
Не разбра ли тоя фес, че Турция е една плюмкa в сравнение със САЩ??
56
13
 
14
 
! Отговори
Emanetimiz Bosna преди 3 седмици
Ган ювци, Истанбул на тепсия да ви го дадат нямате хора и потенциал да смените байраците само! Ясен ли съм? Друг е въпросът, че всеки понечил да сваля байрака, се свлича с куршум между очите. Гледайте в ютуб един киприот как си замина, свлече се като леш от пилона понечил да пипне байрака на границата.
55
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Турция да не се меси в делата на Балканите.
54
5
 
4
 
! Отговори
Какво е това Босна? преди 3 седмици
Аз съм чувал само сръбска бановина!Какво е това бошняци, аз съм чувал само за пoмaци.
53
1
 
5
 
! Отговори
До 61 преди 3 седмици
Кога пи хапчаата за последно?!
52
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И после пак кафета и ресторанти у училища няма е вие ни зехте пък нямам думи.Здравето е важно верно *** и другото
51
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Значи след още толкова пак до октомври след октомври пак също трета четвърта пета игла ее астига
50
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не ми га да разбера едно пандемията намалява същевременно господата искат лит 4- 6 месеца за овладяване с кризата дефакто пак цирка да е до маи то хубаво *** забравиха се народа откъде ще се издържа от луната не съм видял пари само свети
49
4
 
7
 
! Отговори
Пpocта Пyткa преди 3 седмици
Аз съм Цвета-нищoжeствoто от Кърджали. Поцинковахте ли си кофата като мен?
48
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Има някои които умишлено не иска държавата да работи тоя някои е на полза от това е време е да му дръпнем кранчето не заради друго заради нас самите ние ще теглим кански от това тои се радва че ние не работим или кои къде намери жив и здрав
47
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Им царува ум робува ум патки пасе
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Честно казано моржове ли ще ставаме що за хора сме не знам значи на минус 20 или 30 това като стане не знам кои го е мислил на нее мислил правилно сигорно на плаж ще ходя декември
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Дали по Коледа клубовете и дискотеките ще са със сертификат и това докога ще.Господа зима иде студ иде замислете се в неделя дано да сме умни
44
15
 
18
 
! Отговори
Ястребителят преди 3 седмици
Високата порта лека полека, един по един ще си върне обратно вилайетите. Народът си спомня, че само и само по времето на османското покровителство народите по балканите бяха сити и обути, живяха в мир и покой.
43
12
 
9
 
! Отговори
ВСЕКИ КОЙТО СЕ Е преди 3 седмици
ХВАНАЛ С ТУРЦИТЕ, Е ИЗЧЕЗНАЛ ОТ ИСТОРИЯТА