Историк: В РС Македония тече системна дебългаризация

Според Спас Ташев другите оказват подкрепа за своите малцинства в РСМ
18 апр 2022 08:12, Елка Василева
78
Историк: В РС Македония тече системна дебългаризация

„В Северна Македония тече системна дебългаризация. Там българските семейства са разбити и без България да застане зад тези хора, няма как да очакваме те да поведат този процес на приятелство между държавите“, каза историкът Спас Ташев пред bTV.

Още по темата
По думите му всички останали държави оказват подкрепа за своите малцинства в РСМ, но само ние стоим настрана и разчитаме на събитията да се развият сами.

„Последната акция в Битоля беше добре организирана. Личи си, че е предварително замислена, но когато имаме една контролирана държава, е нормално да се провокират такива събития“, каза още Ташев за обидните плакати, които посрещнаха българската делегация в града.

„Събитието беше малко, но ако съдим по медийния ефект, това е една от медийните провокации в двустранните ни отношения“, добави още Ташев.

Той допълни, че политиката на президента на РСМ Стево Пендаровски се доближава до тази на Владимир Путин. „Това показва тези топли връзки между Москва и Скопие“, каза Ташев.

Според него без Скопие да се реформира в европейска посока, един подобен скандал като този в Битоля би отекнал сериозно в Европейския съюз.
 


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
2
 
1
 
! Отговори
Б. М. преди 1 година
Изчитайки коментарите, ми направиха впечатление няколко неща.Първо, тези които обичат Русия, са против това, Македония и България да станат една държава. Второ, повечето от пишещите, никога не са ходили в днешна Македония, обаче знаят какво мислят хората там. Трето, привържениците на така наречените патриотични партии, са също против Македония да влезе в ЕС, защото няма да имат с какво да се борят. Накрая бих Ви направил едно сравнение с България. Тук също има *** обичащи Русия и мразещи ЕС
57
1
 
11
 
! Отговори
Българин преди 1 година
А къде са българите в тая област? 45 година всички са били българи. Какво стана с тия българи?
56
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тя дебългаризацията там тече още от 44-та, та няма но чудно, че тези се смятат по-скоро за извънземни, отколкото за българи.
55
6
 
17
 
! Отговори
ВЕТО преди 1 година
ВЕТО а и да кажа, че македонските тролчета тука са ми много секси, затова ВЕТО с любов от гр.Плевен, от мен за вас, от сърце дет се вика
54
31
 
14
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Всъщност руските агенти в България са основната пречка за премахване на ветото ни. Два месеца преди да дадем зелена светлина за ЕС на Македония ние се сетихме ,че българите там са дискриминирани.преди това 28 г. Не го виждахме. Каквото и да стори Македония ние ще измислим нови пречки. България е независима държава и прави само онова което иска Путин. Целият ни т,нар. елит е руска агентура.
53
8
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разделяме Албания от Македония за членството. Приемаме Албания, Босна, Черна Гора и Косово. Сърбите и Макетата нека си душат пръдните заедно и да плюят колко сме лоши ние и колко са велики те, докато гризат комата стар мухлясал хляб!
52
6
 
27
 
! Отговори
Снимката преди 1 година
Много правописни грешки се допускат в северномакедонската литературна норма.
51
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вън от ЕС крадците на история! Никакви пазарлъци!
50
5
 
10
 
! Отговори
МИС ПИГИ преди 1 година
В БСП СРЕДИТЕ ИЛИЯНА ЙОТОВА Е ИЗВЕСТНА КАТО МИС ПИГИ!МИС ПИГИ НА БЪЛГАРСКАТА ПОЛИТИКА СЕ РАЗХОДИ ИЗ ЧАРШИЯТА В БИТОЛА!
49
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Loyko Ти си бъдещ затворник!
48
2
 
20
 
! Отговори
Mен преди 1 година
И в България тече дебългаризация ,я вижте учебниците на децата си.НПО-тата на американците се погрижиха добре.
47
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
какво сега намесвате путин в македония У?? Нещо ако сърбите го натиснат тогава ще каже ЮСАто драпа в момента на всяка цена /и чрез македонското марионетно п-во да влязат нато е ес Това даже са го написали ще разделят геополитически балканите по оста българия македония албания косово аре без нас
46
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
51 галфонски работи разбирасе че има я ю а ъ е преминало в о диолектна форма просто като са им правили изкуствената азбука за да не съвсем като българската са взели латинското йота j /фонетично е същото ja e я и тн Всеки филолог го знае това и обущаря да си гледа обувките и да не коментира неща дето не разбира
45
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
е да се оттеглят нашите от преговори ядец ес , пък и добро ще им направим за какво им е да им оберат ресурсите
44
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тя цяла РСМ е от малцинства, срещу кого подкрепа.
43
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
53 сега да не забравиш да кажеш че и Ботев е македонец, а Левски е искал освобождение на велика Македония, записана с ей това име в картата на Европа. Ах тези лоши комунисти бре. Как само са ни промивали мозъците с история дето не е наша. Е да де, но по времето на Самуил комунисти не е имало, не е имало кой да го принуждава да се нарича българин. То и Яворов не е бил комунист като е писал за Македонския въпрос. Нито пък всички онези дето са се борили за освобождението на същата тая Македония.
42
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
51 жалък си с обясненията си. Редактора на телефона зависи от програмата, която използваш за редакция. Твоята вероятно е някоя дето си свалил от македонско и за това ти прави корекции с правописни грешка на български. Като искаш да се правиш на българин с мега ултра свръх великия си телефон, поне си данлоудни една истинска българска коригираща програмка.
41
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
49 готов си да се откажеш от костите на дедите си, от болката им, от битките и вярата им в името на това да се харесаш на ония дето искат Македония в ЕС? Ти с какъв произход си и къде живееш? Въобще има ли и капка българска кръв във вените ти? Ако цената Македония да влезе в ЕС е ние да се откажем от историята си, то тогава Македония НИКОГА няма да влезе в ЕС. Ако искат в ЕС, да признават историческата истина, а тя е очевидна и е против лъжите на макетата.
40
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
48 интерес! Ха. Когато Самуил се е нарекъл българин сам и го изписал в документите на държавата, интереса ми е да запазя историческата истина. Когато Калоян се е борил за България и е искал да я възстанови цяла, интересът ми е историческата истина. Когато българи живеещи в област Македония са се наричали българи, интересът ми е да запазя паметта и вярата им и да не позволя да подменят историческата истина. Това е интересът ни. Историческата истина.
39
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
46 редактора на телефона ти не може да бърка Д с Т, може да заминя думи, но не и правилният им правопис. Сори, но пък вероятно може и да ги бърка ако е македонски редактор, а не български.