Вучич се заяжда: България е привилегирована, Сърбия е брутално наказана

Той е шокиран от решението на Хърватия да спре вноса на руски петрол в Сърбия
6 окт 2022 15:18, Нели Христова
106
Вучич се заяжда: България е привилегирована, Сърбия е брутално наказана
Снимка: БГНЕС

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че е шокиран от решението на Хърватия да спре вноса на руски петрол в Сърбия чрез Адриатическия тръбопровод (JANAF). Новината стана повод за ново заяждане от страна на Белград с България.

Сръбската оценка е, че „България, където руският "Лукойл" има доминиращо влияние на пазара, е поставена в привилегирована позиция, а Сърбия е наказана по брутален начин, поради настояването на Хърватия и няколко други членки, като по този начин ЕС се представя като ненадежден партньор“, предаде БГНЕС.

Новият пакет от санкции на ЕС е насочен към ограничаване на цената на петрола, който Русия изнася за трети страни извън ЕС.

Още по темата
"Въпреки че по настояване на Хърватия това включва и Сърбия, защото тя вече няма да може да внася руски петрол през JANAF, този пакет не включва България. Това решение е взето, защото руската „Лукойл“ има основна рафинерия в България. С това ЕС показа лицемерие, демонстрирайки двойни стандарти, когато става дума за внос на петрол, което показва примерът на Сърбия и България", твърдят проправителствени сръбски медии.

Сръбският президент нееднократно демонстрира негативно отношение към България и в множество свои изказвания отправя нападки към страната. При откриването на първия магазин от голяма и известна международна хранителна верига Вучич заяви следното: "По-красив е от този в България. Там бях преди 6-7 години, но този магазин е много по-красив". Изявлението му беше разпространено по всички медии, включително и в държавната като водеща новина. При откриването на фабриката на филипинската компания IMI в Ниш Вучич препоръча на закъснелия за церемонията неин генерален директор Артур Тан следващия път да не лети през София, а през Белград и Ниш. "Закъсняхте, защото кацнахте в София, а не в Белград или Ниш. Следващият път сигурно ще направите по-добър избор", каза Вучич. Твърденията му пък, че „по всички икономически показатели Сърбия изпреварва България“, са открито и доказано манипулиране на цифрите.

Новият пакет от санкции срещу Русия, подготвен от Европейския съюз, няма да включва освобождаването, т.е. дерогация за Западните Балкани, следователно и за Сърбия, поради отношението на Белград към официална Москва. Това на практика означава, че както се посочва в шестия пакет от санкции на ЕС, от 1 ноември Сърбия няма да може да се снабдява през Адриатическия тръбопровод, което поставя под въпрос цената на вътрешния пазар, както и избора на алтернативни пътища а доставка. Първоначално трябваше да се разреши транзитът на руски суров петрол през тръбопровода през Хърватия, при условие че този транзит остане в границите на средните нива от предходни години. След обсъждане на ниво посланици на страните-членки на ЕС, параграфът за дерогация е премахнат поради неспазването от страна на Сърбия на санкциите на ЕС срещу Русия, които са отговор на руската агресия срещу Украйна, съобщава Радио Свободна Европа.

От 1 ноември Сърбия няма да може да се снабдява с руски петрол по Адриатическия тръбопровод (JANAF) или друго пристанище или морски път. Цената му, както и опасенията от възможни санкции, бяха причината Сърбия значително да увеличи вноса на суров петрол от Москва през предходния период, от миналогодишните 16 до цели 60 процента. По тази причина значително бе намален вносът от Ирак, откъдето са дошли 47% от суровия петрол миналата година, както и от Казахстан, който е представен на сръбския пазар с 10%.

Министерството на минното дело и енергетиката на Сърбия излезе с уклончиво изявление по повод новината, като заяви, че най-важното е петролният пазар и родната рафинерия да са нормално снабдени и да няма прекъсване на доставките на горива.

На първата среща на върха на Европейската политическа общност в Прага, която се провежда днес и утре, от Сърбия ще се очаква да обясни защо не се е присъединила към общата позиция на ЕС. Дипломатически източници в Брюксел оценяват, че срещата на върха в Прага не е среща между ЕС и "останалата Европа", а събиране на различни страни партньори, включително такива, които нямат или не желаят перспектива за ЕС членство.

"Ето защо възможните последици от неследването от Сърбия на по-нататъшния ѝ европейски път ще се решават в различен формат, който обединява само 27 членки на ЕС", посочват от Брюксел.

Европейските дипломати очакват солидарността с Украйна да бъде едно от основните послания на срещата.

„Въпреки факта, че предложението на Европейската комисия предвиждаше изключение, от което Сърбия би спечелила, и по отношение на Адриатическия петролопровод, Хърватия и няколко други държави-членки се погрижиха част от предложението да не мине, защото беше заключено, че няма оправдание за това“, пише хърватският „Вечерни лист“.

„Това на практика означава, че Сърбия ще трябва да плаща скъп петрол заради Хърватия и този ход. Това решение представлява голям удар за Сърбия и всички нейни граждани“, коментира сръбският „Курир“.

С тази мярка на ЕС, както твърди медията, Сърбия ще е принудена да получава петрол от други пазари, което означава, че цената на петрола и неговите производни ще бъде по-висока както за вносителите, така и в крайна сметка за малките потребители.

Според Вучич натискът върху Сърбия в международен план се увеличава. На посещение в Белград европейски парламентаристи и германският пратеник за Западните Балкани са настояли отново за налагане на санкции срещу Русия и заемане на твърда позиция в подкрепа на Украйна, сподели той за сръбските медии.

Споменатият „натиск“ не попречи обаче да бъде подписан план за консултации между сръбското и руското външни министерства за следващите две години. Документът бе подписан миналата седмица по време на Общото събрание на ООН в Ню Йорк от ръководителя на сръбската дипломация Никола Селакович и руския външен министър Сергей Лавров. Държавният департамент заяви, че „новината за споразумението е изненадваща и в пълен контраст с други конструктивни срещи, проведени със сръбски официални лица в Ню Йорк“.

"По-нататъшното сближаване с Русия е стъпка в грешната посока и противоречи на изразените европейски стремежи на Сърбия. Сърбия трябва да ускори стъпките за напредък по европейския път, между които диверсификация на енергийните източници, за да се намали енергийната зависимост от Русия и привеждане на външната политика и политиката на сигурност в съответствие с Европейския съюз", подчерта Държавният департамент в изявление.

Медиите в Сърбия и Русия съобщиха, че сръбският президент Александър Вучич се е срещнал с Лавров в Ню Йорк и двамата са "подчертали съвместния фокус върху по-нататъшното динамично развитие на руско-сръбските отношения". Представители на прозападната опозиция в Сърбия заявиха, че подписването на последното споразумение с Русия е знак, че Вучич, бивш ултранационалист, се е отказал от присъединяването на балканската страна към ЕС и я приближава към лагера на Москва.

В речта си на Общото събрание на ООН в Ню Йорк в края на миналия месец Вучич заяви: „Сърбия е характеризирана като потенциален фактор за дестабилизация в региона. Сърбия, въпреки многото лъжи и фалшификации, подкрепя Дейтънското мирно споразумение, териториалната цялост на Босна и Херцеговина, както и целостта на Република Сръбска в рамките на Босна и Херцеговина. Сърбия е нападана, само защото смята, че политиката на санкции, въведена днес срещу Руската федерация, не може да донесе добри резултати на никого".

В речта на Общото събрание на ООН Вучич отправи нападки към НАТО, че е „атакувала суверенна държава без одобрението на Съвета за сигурност на ООН“, както и западните държави, признали независимостта на Косово, „потъпквайки териториалната цялост на Сърбия“, а също и ООН за „грубото нарушаване на основните разпоредби на международното публично право“.

А след срещата на ООН, сръбският президент публикува снимка в Инстаграм, на която демонстративно хапва в Ню Йорк руски борш – фотос, сдобил се с коментар от посланика на САЩ в Белград Кристофър Хил, че всеки има различен вкус – някои харесват китайско, други различни храни. 


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България трябва да спре да продава ток и въглища на Сърбия. Турски поток се затваря, докато ултрасът Вучич, започне да се държи прилично.
80
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сърбия е страна от третия свят, извън ЕС. Заради откритото й пренебрежение към политиката на Брюксел, ЕП изгласува да бъде замразен предприсъединителния процес със Сърбия, поради отказа й, да въведе санкции срещу Русия. Загуби война, в която бе агресор, през 90-те на миналия век. Затова неможе да се сравнява с България. Белград да си знае мястото, да положи усилия и възприеме европейските норми, иначе няма да получава повече пари от ЕС и достъп до европейските пазари.
79
4
 
10
 
! Отговори
УМЕН преди 1 месец
Дълга статия,ненужна, глупава измислена. Става единствено за повод да теглиш една каруцарска на тапира Вучич.
78
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ВУЧУ НЕ СЕ Е-БА-ВАЙ ТИ И ЗАПАДНИТЕ ПОКРАЙНИНИ ВЪРНИ!!!
77
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ВУЧУ НЕ СЕ *** ТИ И ЗАПАДНИТЕ ПОКРАЙНИНИ ВЪРНИ!!!
76
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хърватите му спрели нефта той за нас се хванал..... България е част от ЕС, не всичко ни е ок, но за сега скачаме със стадото.
75
2
 
7
 
! Отговори
ВЪХ преди 1 месец
КОПЕЙКА С ОЧИЛА
74
2
 
8
 
! Отговори
Аеца преди 1 месец
За някъв евтин ток питахте на скоро? Еми свърши тока, и в склада няма.
73
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
*** да плачеш на началника си. Нали сте независими - какво си се размрънкал вече цял месец.
72
2
 
10
 
! Отговори
! преди 2 месеца
Арогантен и неуважителен. Хич не ме интересува дали мрънка или не. Г-н Никой!
71
2
 
14
 
! Отговори
Селяк преди 2 месеца
Стига си плакал завистлив сръбски *** и си гледай твойта пробита чинийка :)
70
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сте не разбрале! Друже Вучич, повече го е яд, че България не е санкционирана от колкото това, че Сърбия е санкционирана.
69
3
 
16
 
! Отговори
Българин преди 2 месеца
Да отива да се оплаква в кремъл...хохохохо...то само с поклони не става...требе и характер!!!
68
3
 
22
 
! Отговори
Право куме у очи преди 2 месеца
Сърбия е наказана с недоразумението Вучич!
67
3
 
27
 
! Отговори
Слава на Царя преди 2 месеца
Югославски тъ,панар... България винаги ще е над Сърбия по-всички показатели!
66
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не бе Вучко (да се чете с К вместо В) пpocта, не сме ви ние виновни. Преди едни 20 и няколко години докато се разпадаше Югославия вие се "заяждахте" с Хърватска. Е сега им е паднало да ви натрият носовете в *** което изакахте тогава. Както се прави с кучетата когато не слушат. Кажи бау Вучко недна!
65
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А значи да рекетираш целия трафик от хора и стоки от/към Балканите и Турция, да се слагаш на Русия за пари, за да правиш мръсно на ЕС не е привилегировано, така ли?
64
7
 
7
 
! Отговори
Smurff преди 2 месеца
Откъде на къде Европейския съюз, който нае /тези бивши усташи/ за да свършат мръсната работа ще налага волята си на страна, която е извън Еврозоната. Това е голям шамар за "въртигъзеца" Вучич, който нема честта и доблестта да застане плътно до Москва и да докара руски войски на сръбска земя които да пазят суверенитета му. Като през това време от тегли официално кандидатурата на Сърбия . . .за членство в Европейския съюз ! https://disk.yandex.ru/i/XIT2sIV66lTHjQ
63
2
 
18
 
! Отговори
Българин преди 2 месеца
Добре, че този път сме на страната на цивилизованите държави, щото иначе сега щяхме да сме като сърбите-натикани в ъгъла от Запада.
62
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Откъде им идва петрола на Сърбия от Русия,че минава през Хърватия що решила да им го спре понеже тръбата на този Адриатически петролопровод минавала откъде ли не,че още през тях и заедно с предните по трасето на тръбопровода през които минавал предложили за нея като за последна дистанция от трасето преди да влезе в Сърбия да им спрат петрола към нефтопреработвателният им завод за преработка на компонентите до горивни материали и за промишленоста заради санкции към Русия,а те сетили за България.