Сунитските арабски страни създават военен съюз, аналог на НАТО

Западни медии за напрежението в Близкия изток заради Йемен
Обновена: 30 мар 2015 11:50 | 30 мар 2015 09:22, Елка Василева
16
Сунитските арабски страни създават военен съюз, аналог на НАТО
Снимка: Reuters

Напрежението в Близкия изток се засилва заради кризата в Йемен, пише британският вестник "Файненшъл таймс". В същото време преговорите за ядрената програма на Иран не вървят добре, отбелязва изданието.

Намесата на Саудитска Арабия в Йемен изпраща силен сигнал на Техеран, съперник на Рияд за влияние в региона - но освен това създава риск от превръщане на многостранната борба в провалящия се Йемен в истинска гражданска война.

Въздушните удари, водени от Саудитска Арабия, ще продължат, докато шиитските бунтовници хуси се изтеглят и предадат оръжията си, съобщава британският вестник "Телеграф". Йеменският конфликт, който е резултат от отдавнашно напрежение, се превръща в религиозна война между две от най-големите сили в Близкия изток - шиитски Иран и сунитските монархии от Залива.

Още по темата

Роля играе и сваленият по време на "Арабската пролет" йеменски президент Али Абдула Салех, който нареди на лоялните към него войски да се присъединят към хусите, пише изданието.

Решението на Арабската лига за създаване на подобен на НАТО съюз на сунитските държави се дължи предимно на стремежа на Саудитска Арабия - най-богатия член на съюза, да окаже по-агресивна съпротива на Иран, който може да е въоръжен и с ядрено оръжие, отбелязват анализатори, цитирани от в. "Вашингтон таймс".

Само дни след началото на бомбардировките срещу подкрепяните от Иран йеменски бунтовници в сунитските страни има силни опасения, че способността на Техеран да се намесва в целия Близък изток може да бъде подсилена от ядрено споразумение между Иран, САЩ и други световни сили.

Сунитските сили се опасяват, че ако световната дипломация успее да спази крайния срок за постигане на споразумение за иранската ядрена програма, Техеран ще може да се намесва по-свободно в Йемен и Бахрейн, управлявана от сунити държава, в която шиитите са мнозинство, подчертава в. "Вашингтон таймс".

Въпреки това решението на арабските държави не се отнасяше само до Иран. В него се заявява, че съвместните отбранителни сили могат да бъдат използвани за справяне с терористи, включително сунитски групи като Ислямска държава, добавя в. "Вашингтон таймс".

Не е ясно дали арабските държави наистина ще могат да спрат войните в региона чрез военни действия, отбелязва в. "Вашингтон пост". Арабските армии, макар и добре екипирани, са като цяло неопитни и не са обучени за партизански конфликти с бунтовнически сили като хусите.

От Йемен и Либия до фронтовете на Сирия въоръжени групи използваха насилие, за да се сдобият с власт или да прогонят съперниците си. Резултатът беше засилване на поляризацията и нарастване на броя на жертвите в региона, посочва изданието.

Много анализатори смятат, че причината за създаването на военен съюз на арабските страни се крие в стремежа им за по-голяма независимост от Вашингтон, отбелязва в. "Ню Йорк таймс".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Диваци. Ако не им даваха великите сили знания и технологии, още щяха да се избиват заради религ.... О.Хмм.
7
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По добрия вариант за съществуването на света е е двуполюсния. На времето когато имаше т.н. социалистически лагер и противостоене войните бяха доста по малко
6
1
 
6
 
! Отговори
Той е преди 9 години
До до той е 4Ти си зле,не аз!При исляма етническия признак се заключава в религията,а не обратното!Мюсюлманина ще враждува със своя етнос,ако е от от друго течение,и е единоверец с чужди народи,изповядващи неговия вид религия!Перси и араби не враждуват,враждуват клоновете на религията им!А колкото до това,че Ал Кайда,и ИД са сунитски групировки,четете внимателно,те и в тези статии го споменават!
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Tezi sa bolni mozaci .... eto zashto taka lesno se manipulirat ot the US.Jalko obache che zagivat hiliadi nevinni hora.No staroto rimsko pravilo "razdeliay i vladey" e v sila ot kray vreme.
4
4
 
12
 
! Отговори
до той е 4 преди 9 години
Батка,много си зле с исляма.Арабите враждуват с Персите/Иран от векове.При арабите мнозинството изповядва сунизъм,шиитите са малцинство,Иран е центъра на шиитите и поощрява сепаратизъм сред шиитските малцинства на Арабския полуостров.Друг път ни пиши неподготвен.
3
2
 
17
 
! Отговори
Той е преди 9 години
Горе-долу,картинката е следната - има две основни течения в исляма,сунизъм и шиизъм.Те враждуват от векове,подобно и на християнските течения - православие и католицизъм.Като цяло,шиитите са мнозинство,но в повечето страни властта е в сунитите.Шиитите са по-светски настроените мюсюлмани,докато сунитите изповядват ортодоксален,шериатски ислям.САЩ са съюзници на сунитите,между които са и ИД и АлКайда,сами съдете,чии съюзници сме и ние!
2
4
 
27
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Какъв аналог на НАТО ако това стане ще бъде ново НАТО командвано от САЩ Саудитска арабия прави това което и кажат американците.Не е далеч времето когато сегашнотоНАТО няма да го има.ЕС трябва да има свой военен съюз само от страни членки на ЕС защото сега САЩ започнат някъде война и европейските държави се включват по задължения в нея без да имат полза от това. Правилното е да е само от държави членки на ЕС
1
4
 
23
 
! Отговори
1 преди 9 години
Замисъла е много по дълбок...... Целта на това арабско НАТО е Израел....