Плачът за свобода: Борбата на иранките да гледат футбол на стадионите

Вече 40 г. достъпът до стадиони за жените в страната е забранен
15 апр 2019 18:45,
16

15 часа с влак - толкова пътува иранката Зейнеб от Ахваз до Техеран, за да отиде на мач на любимия си отбор. Пътят обаче не е единственото предизвикателство за младата фенка на футболен клуб Персеполис.

След Ислямската революция от 1979 година на жените в страната е забранено да посещават стадионите. Въпреки забраната обаче, фенките на футболните отбори в страната не се отказват и намират различни методи да се вмъкнат в стадионите, включително и това да се маскират като мъже.

Жените рискуват арест, но те са решени да се борят за правата си, стимулирани от спортния хъс.

През 2018 г. президентът на FIFA Джани Инфантино посети Иран. По същото време 35 жени бяха арестувани, защото искаха да отидат на среща между отборите на Персеполих и Естегал. Инфантино тогава призова иранските власти да вдигнат забраната.

Фара Алеи е фотографка, която проследява футболните неволи на Зейнеб и така създава фото историята "Плачът за свобода". Тя си спомня, че в нощта, когато националният отбор на Иран се квалифицира за пети път за Световното първенство, по улиците на страната празненствата били за всички.

"В контраст с външните възгледи за иранското общество, че жените са пасивни и не участват в социалните проблеми, имаше много майки и дъщери на улиците. Те танцуваха и празнуваха цяла нощ", спомня си Фара. Тази гледка събудила нейното любопитство.

"Осъзнах, че този проблем е належащ за много жени и не се ограничава само до няколко футболни маниаци", посочва фотографката.

Проблемът се пренесъл и на международните стадиони по време на Мондиала миналата година.

Тогава кафенетата в Техеран получиха разрешение от правителството да излъчват мачове от Световното по телевизорите, така че жените да могат да гледат срещите на публични места, с други мъже. Дори тази малка свобода донесла радост на жените в Иран, споменава фотографката.

Събитието, което обаче най-силно провокирало Фара било друго.

"Правителството разреши на семействата да отидат на стадион "Азади", в Техеран, за да гледат мача на Иран на голям екран. Интервюирах много жени там. Бяха от различни социални прослойки, някои от тях идваха от градове извън Техеран", спомня си Фара.

Някои от тези жени не били отдадени спортни фенки, но просто искали да влязат в стадион поне веднъж.

"Една от тях ми каза, че е много щастлива да види стадион отвътре преди да умре. Друга легна на полето, когато мача свърши и заяви, че е "искала да усети полето, може би ще е за последно", обяснява Фара.

Иранското правителство показа, че е склонно на компромис за 40-годишната забрана и започна да разрешава на жени да посещават някои мачове на стадион "Азиди".

Фара Алеи е там, не само, защото това е възможност, която се дава рядко в консервативната страна, но и за да снима историческия момент.

След няколко часово чакане властите най-сетне отворили вратите на стадиона и пуснали феновете вътре.

"Почти всички ние плачехме от щастие в тези славни моменти", обяснява Фара пред Guardian.

Плачът за свобода: Борбата на иранките да гледат футбол на стадионите

"Усещах страстта на феновете и можех да го видя на лицата им. Тогава реших да нарека историята си "Плачът за свобода", казва младата фотографка. Това е игра на думи - името на стадион "Азиди" в превод от персийски означава свобода.

Забраната обаче не е напълно вдигната и иранките продължават да се борят за пълната му отмяна.

"Чрез този проект се запознах със смелите фенове, които се маскират като мъж, не само за да влязат на стадиона, но и да дадат гласност на права си. Те се борят срещу неравенството и рискуват арест. Срещнах едно от тези момичета, Зейнеб, която сега ми е близка приятелка", обяснява Зейнеб мотивацията си за проекта.

Двете решили да влязат на стадион "Азиди", маскирани като мъже, за да приключат проекта "Плачът за свобода". Фара дори не била помисляла за подобен риск преди, но се съгласила заедно със Зейнеб да се маскира като мъж и да влезе.

В първите 10 минути след влизането на стадиона Фара не спирала да плаче. Било унизително, че трябва да скрият лицата си, да превържат гърдите си.

"Отначало изглеждахме странно за мъжете около нас, един от тях искаше да ме изрита. Но след като видяха, че не сме мъже, ни оказаха огромна подкрепа. Тогава можехме да се насладим на мача", обяснява Фара.

Снимките й бяха номинирани за наградата на World press photo. Фара е наградена в категория "Спорт".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
3
 
! Отговори
Не преди 5 години
Ако жените започнат да гледат футбол, кой ще направи салата?
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На мен пък и пари да ми дават на мач не отивам
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аааа никакви мачове за тези моми и булки. Ако им е скучно и си търсят забавление,за тях има само ,,бой с пръчки'' ...публично.Мачове щели да гледат нашите хммм.
11
0
 
4
 
! Отговори
Додо преди 5 години
Ясно, дийп стейт нио-конса воглаве с Помпео и Болт са решили да занесат "демокрация" в Иран, за да зарадват юдеогосподарите си. Затова и ослужващите медии започват къде осъзнато, къде не толкова, да разпространяват гнусната жидска пропаганда.
10
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истината е, че на персите им липсва много живота при Шаха, ама не смеят да се оплачат на глас. А Иран си има чудесна природа и страхотни плодове, че и петрол на всичкото отгоре. Ама "прогресивните религии" на никого не прощават. Можеха да са перлата на изтока. На всичко отгоре и иранците са хубави хора, а не като например гнуснитe саудитци.
9
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Авторът на тази пропагандна по м ия не може да се нарече статия или е заблуден или е откровен лъжец, защото на световното в Русия се видя, че всеки трети ирански фен беше жена. Та за каква забрана плещите... Там се видя и нещо друго, Иран беше многократно ощетяван, за да могат да се класират връзкарските отбори на Испания и Португалия. Е нищо, руснаците смазаха испанските нечестно преминали групата със съдийски подпирания прехвалени звезди. Не ви ли писна да оплювате няколко страни в света???
8
0
 
12
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Да ги доведат на нашенски мач, ще се откажат от футбола до живот ;) !!!
7
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путинист=джихадист, нямате разлика...
6
7
 
3
 
! Отговори
техноиран преди 5 години
Абе, тва на снимката (първата) кво е ? Колкото до техеранките- да ви имам проблемите.Приемете итанбулската конвенция, сложете си хаштаг "MeToo", и станете евроджендърки . Окичете се с цветовете на дъгата и нека СИЛАТА да бъде с вас! и ще заприличате на безполови американки и трътлести, никомуненужни еропейки!
5
0
 
7
 
! Отговори
Плачът на Фарисеите преди 5 години
Те съпустват от дън душа на народа на киренайка, но не им пука за съгражданите им.
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гледайте мачовете на националите на Иран срещу Испания и Аржентина да видите за каква здрава защита става на въпрос.
3
1
 
10
 
! Отговори
Срамота преди 5 години
Нямат ли си ирански Цветан Цветанов ?
2
0
 
8
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
1. Как точно отборът се е квалифицирал? Доколкото ми е известно, един отбор може да се класира, но как се квалифицира?2. Колко града има в държавата Техеран, та са присъствали и хора от градове извън него?
1
1
 
11
 
! Отговори
zeus преди 5 години
А тук борбата е да можем да пишем под предишната новина с оправданията на министъра на спорта...