Мароко осъди двама холандци на смърт за убийство на студент

Двамата открили огън в кафене преди две години
Обновена: 30 юли 2019 13:53 | 27 юли 2019 22:05, Боряна Павлова
15
Мароко осъди двама холандци на смърт за убийство на студент
Снимка: архив Reuters

Мароканският съд осъди на смърт двама холандски граждани заради случайното убийство на студент по медицина през 2017 г., съобщи адвокатът на семейството на жертвата, цитиран от AFP.

Преди две години Едвин Габриел Роблес Мартинес и Шардьон Гиригорио Семерел са обвинени, че са открили огън в кафене в туристическия център на Маракеш, пише "Фокус".

Те очевидно са се целили в собственика на кафенето, но вместо това са убили студента и са ранили други двама души, съобщиха местните медии.

По онова време местните власти заявиха, че стрелбата е за "уреждане на сметки", което е "пряко свързано с престъпна мрежа с връзки в някои европейски страни".

В петък съдът осъди 15 други заподозрени по същия случай, издаде присъди от три до двадесет години за създаване на "престъпна банда", заяви адвокатът Абделатиф Хтитех.

Сред осъдените е и собственикът на кафенето, който е получил 15-годишна присъда за "трафик на наркотици", каза Хтитех, който представлява семейството на убития студент по медицина.

Говорител на външното министерство в Холандия каза пред AFP, че холандското посолство "е в пряк контакт с адвоката", без да дава допълнителни подробности.

Запитан дали страната ще се намеси, говорителят каза, че осъдените трябва да решат дали да обжалват или не. Но тя добави, че Холандия се противопоставя на смъртното наказание.

Мароко фактически замрази екзекуциите от 1993 г. насам, макар че издаването на смъртни присъди продължава.
 


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хората какви закони имат.
9
0
 
2
 
! Отговори
СА преди 1 година
"Мартинес" е най старата холандска фамилия, по стара даже от лалетата :D
8
0
 
2
 
! Отговори
Справедлив преди 1 година
Трябва всеки да отговаря за прехраната си а във този случай повече си плати хотела охраната прането и още там ко има и данъците да не забравяме работиш плащаш и глобите от зависи от пресъдата и тогава си свободен може и повече да полежиш ако не си платил нема те пуснат въпреки че си излежал там 2 3 или повече години както те спре полиция на запад задържат те плащаш и те пускат така и трева но за затвора само с плащане не става
7
0
 
5
 
! Отговори
муспи преди 1 година
Щом не показват снимки, това ще са холандци като "българите с български паспорти".
6
5
 
2
 
! Отговори
До 9 преди 1 година
Смъртната присъда в Америка излиза от два до пет пъти по-скъпо от доживотната. Осведоми се по въпроса!
5
0
 
5
 
! Отговори
Dr. Watson преди 1 година
До До 4Е , може смъртната присъда да не намалява тежките престъпления, ама за какво да ги държиш в затвора такива *** на обществото. Само разходи, които се поемат от данъкоплатците. Навремето американците добре са го били измислили - тежък каторжен труд, няма искам-не искам, иначе камшик. Ама вече нали е демокрация.
4
13
 
5
 
! Отговори
До 4 преди 1 година
Най-обичам домашно изпечени капацитети. Няма НИКАКВА корелация между смъртната присъда и намаляване на тежките престъпления. Доста плиткоумно и наивно е да очакваш, че престъпникът ще спре, замисляйки се какво ще стане, като той по презумпция очаква изобщо да не бъде разкрит. Ако поне малко се интересуваше от психология на престъпника и Фройд, щеше да знаеш, че смъртна присъда не е възпиращ фактор, докато възпитанието в детството е много по-важно.Инфантилен садизъм е желанието за смъртна присъда
3
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България това не може да се случи! Говоря за: да хванат и осъдят хора за показно убийство и/или за създаване на престъпна група. Само такива, неудобни на властта. Ама после ги пускат, нали.
2
3
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви холандци какви 5 лева. Това са просто някакви с холандски паспорти.И след като се стрелят в Мароко, човек може да си направи сметката с какъв бизнес се занимават в Холандия. На им мултикултурализъм.
1
8
 
34
 
! Отговори
Миро Хикса преди 1 година
Една държава без смъртна присъда не е държава, обречена е на разпад! Защото това действа силно деморализиращо за обществото й!