Рияд иска да е конкуренция на Дубай с нови мерки за чуждестранни инвестиции

Те са част от амбицията на принц Бин Салман да отвори страната
11 апр 2023 22:20, Анисия Иванова
15
Рияд иска да е конкуренция на Дубай с нови мерки за чуждестранни инвестиции
Снимка: Pixabay

Уил Браун, ръководител на отдел "Глобални рискове" в Дубай, който пътува до Рияд по работа от почти седем години, забелязва промяна по време на двучасовия си полет до саудитската столица.

Вместо обичайната група мъже, които са преобладаващата част от професионалистите, пътуващи до Саудитска Арабия, на борда вече има жени и деца.

"Самолетът не е само от бели мъже на средна възраст, които летят в неделя, а започват да се виждат хора, които пътуват със семействата си", казва 49-годишният Браун, който обикновено пътува до Рияд за работната седмица от неделя до четвъртък в кралството.

Браун и семейството му скоро ще се преместят в Рияд на пълен работен ден, тъй като работодателят му Control Risks, глобална консултантска фирма в областта на риска, открива там регионалната си централа.

Фирмата иска да се съобрази с неотдавнашните правила на Саудитска Арабия, които ограничават държавните структури да правят бизнес с международни компании, които нямат регионални централи в страната до януари 2024 г., дори ако това може да изисква стъпка назад по отношение на качеството на живот на служителите ѝ.

Новите мерки имат за цел да привлекат чуждестранни инвестиции и работници. Те са част от амбицията на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман да отвори страната към международните пазари, като постави столицата сред 10-те най-големи градски икономики в света и удвои населението ѝ до поне 15 млн. души до 2030 г. - въпреки многото традиционни пречки, свързани със строгото тълкуване на ислямското право в кралството.

Този стремеж не остана незабелязан в Дубай, главния бизнес и туристически център в Близкия изток, който отдавна е предпочитан от емигрантите.

Към края на 2022 г. почти 80 компании са подали заявления за лицензи за преместване на централите си в Рияд, заяви в неотдавнашно интервю саудитският министър на инвестициите Халид ал-Фалих, като добави, че градът ще се превърне в "голямата столица на Близкия изток, в политически и икономически план".

Големият въпрос обаче е дали Рияд е готов от гледна точка на инфраструктурата, жилищното настаняване, начина на живот и дори на администрацията за приток на чуждестранни работници с бели якички и техните семейства. Също така, под въпрос е дали хората ще са готови да изоставят сравнително по-свободния и космополитен, макар и по-скъп Дубай, за да се преместят там.

Според класация на HSBC Саудитска Арабия изостава от Бахрейн, Катар и Обединените арабски емирства като желана дестинация за емигранти.

На богатата на петрол Саудитска Арабия със сигурност не ѝ липсват пари, за да направи необходимите промени, но досегашните данни сочат, че има да се извърви дълъг път.

Въпреки неотдавнашното смекчаване на някои правила, алкохолът, извънбрачните връзки и хомосексуализмът са наказуеми "морални престъпления", а възможностите за избор на жилища в западен стил и международни училища са ограничени.

И докато на футболната звезда Кристиано Роналдо е разрешено да живее с приятелката си Джорджина Родригес, след като се присъедини към саудитския футболен отбор миналата година, малко други хора са удостоени със същата привилегия. Чужденците се оплакват и от продължителността на процеса на получаване на работна виза, въпреки че пропуските за туризъм се получават по-лесно.

"Има инфраструктурни предизвикателства и именно там ще бъдат първите проблеми - да се уверим, че има достатъчно жилища, вода, дали пътната система може да ги поеме и т.н.", казва Метин Мичъл, който ръководи фирма за набиране на персонал, която работи в Саудитска Арабия от 1995 г. насам.

През тази година бяха обявени лъскави и футуристични проекти за недвижими имоти в Рияд и околностите му, като например Мукааб - обявен за "първата в света дестинация за потапяне и преживяване", в която ще бъдат разположени търговски, жилищни, търговски и културни площи, но дългоочакваният генерален план за разширяване на Рияд беше отлаган многократно.

Метрото, което трябваше да бъде завършено до 2019 г., все още не е открито. Признаци за проблеми се виждат и в неотдавнашното уволнение на ръководителя на Кралската комисия за град Рияд - структурата, отговорна за изпълнението на генералния план, което подсказва за разочарованието на престолонаследника от липсата на напредък.

Министърът на икономиката и планирането Файсал Алибрахим заяви пред телевизия "Bloomberg": "Рияд е готов днес и ще бъде готов утре, когато дойдат повече хора."

На места очертаващият се недостиг на жилища в Рияд значително е повишил цените на наемите. Годишните плащания за апартамент с две спални в един от по-добрите квартали на Рияд са се увеличили с почти 12% през последната година до около 181 000 SAR (48 260 USD), според Файсал Дурани, партньор и ръководител на проучванията за Близкия изток в Knight Frank, световна брокерска и консултантска компания за недвижими имоти.

Той обяснява, че това се дължи на редица фактори: повече чуждестранни специалисти, които се преместват в Рияд, ограничената наличност в предпочитаните от западняците жилищни комплекси поради облекчените правила за обличане, фитнес зали и плувни басейни, както и нарастващата тенденция сред младите саудитци да се преместват заради възможностите за работа.

Също така е по-трудно кандидатите за работа в Саудитска Арабия да изискват екстравагантни заплати в замяна на преместване, което намалява стимула за заминаване. Според Крис Риа, асоцииран директор в саудитската практика на фирмата за набиране на персонал "Майкъл Пейдж", забавянето на световната икономика и масовите съкращения в някои международни компании дават на саудитските и мултинационалните работодатели повече възможности за влияние.

"Вече не става въпрос за "Искам 50% увеличение, за да се преместя" - всеки, който каже това, в момента е почти "не"," казва Риа и добавя, че служителите, които се преместват в Рияд от Дубай, все още могат да получат увеличение на заплатите с 20-25%.

Старши продуцент от саудитската медийна компания MBC Group, която планира да премести повечето си служители от Дубай в новата си централа в Рияд до 2024 г., заяви, че той и други получават увеличение на заплатите с поне 35-40 % и гаранции, че ще запазят работата си за пет години, но въпреки това мнозина се страхуват от преместването.

В Дубай си емигрант като повечето хора, но в Рияд трябва да се справяш с местния начин на мислене - каза продуцентът, като отказа да бъде назован, за да говори свободно за притесненията си.

Повечето чужденци няма да са готови за начина на живот, който води Рияд, казва европейка, която набира персонал за разрастващия се пазар на хотелиерски услуги в кралството. Тя се е преместила в саудитската столица от Дубай преди една година и посочва като фактори невъзможността да практикува свободно християнството и пълната забрана на алкохола.

Все пак много неща са се променили в Саудитска Арабия. След като престолонаследникът принц Мохамед отмени строгите правила за обличане, половата сегрегация и ограниченията за шофиране и пътуване, жените масово се присъединиха към работната сила. Той също така ограничи властта на ултраконсервативната религиозна институция, която се опитваше да наложи своите наредби със сила върху всички - граждани и неграждани.

Но в същото време чужденците, които идват в Саудитска Арабия, трябва да помнят, че всяка критика към ръководството и системата може да доведе до експулсиране, затвор или нещо по-лошо. ОАЕ налагат подобни ограничения на свободата на изразяване, но декриминализираха съжителството, разрешиха гражданските бракове и премахнаха таксите за лиценз за продажба на алкохол, припомня Bloomberg TV Bulgaria.

Тъй като Дубай се превръща в по-толерантен град, преместването в Рияд може да изглежда като понижение.

За други има усложнения от друг вид. Браун, изпълнителният директор на Control Risks, който планира да се премести там през следващата година, се опитва да измисли начин да вземе със себе си кучетата си: хъски, салуки и смесена порода. Внасянето на домашни любимци в Рияд е далеч по-рестриктивно от това в Дубай.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
6
 
2
 
! Отговори
Ясеви преди 1 година
Мюсюлманите трябва да узаптят Салман преди да е превърнал Светите земи около Бейтуллах във втори Тайланд. Има достатъчно места за забавление по света, но Кяббе е едно и свято за всички мюсюлмани. Както е тръгнал ще го отвори и него за неверници. Недопустими неща си позволява и ако продължи ще му падне главата. Нашата вяра си е за нас, и искаме светите места да са чисти. Пожелавам на всички братя скоро да посетят месджиди харам и да отидат на Умре, а защо не и на Хажж. ИншаАллах я Рабб.
10
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българките никога, ама никога няма да имат стандарт на живот както жените в Саудитска Арабия, за българките остава само нощния живот в Хамбург или Амстердам да задоволяват мераците на богатите западняци да изкарат нещо за помади и да сложат силикона.
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Риад е град, където нощния живот е все още забранен, както и дискотеките. За каква конкуренция на Дубай става дума?! Може би защото Уиз Еър реши да пусне полет от София до Риад и затова се е появила тая статия тук. Ама е много далеч от истината. Доста време още има докато почнат БГ кифлите да ходят в Риад
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ОПЕК+ обяви решението си. Саудитска Арабия ще намали собствените си доставки с 500 000 барела на ден. Кувейт, Обединените арабски емирства и Алжир последваха примера и. Руската федерация сама обяви намаляването на производството още преди това решение.
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А нещо новини за лидерите няма ли, какво правят лидерите, ходили ли са някъде, примерно Макрон и акушерката на са ли ходили някъде?
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А нещо новини за Рияд и Техеран няма ли?
5
2
 
10
 
! Отговори
Влади преди 1 година
Много хубаво, обаче в исляма няма прогрес - след период на либерализация винаги следва период на мракобесие, после пак охлабване, после пак хард и така до безкрай. Така е било от самото начало, така ще е и в бъдеще. Това е по-скоро политическа доктрина, отколкото религия, прогресът е от зор ,само за пред "кръстоносците от Запада", а иначе искат да живеят като във времената на Пророка, със забулени жени, без цигари, алкохол и кафе(!). Без ток, телевизия и Интернет.
4
0
 
8
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
До Анонимен 5 Световното беше в Катар.Дубай е в ОАЕ.Отвори картата и се образовай.
3
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Видехме колко е отворен Дубай на световното, немаше и една женска гръд, немаше е емоцията, фалшива работа бин бла еди какъв си :)) Иначе рашките си търсят пазари, съвсем нормално, тъй като Дубай нема вече петрол :)))
2
1
 
1
 
! Отговори
Фередже преди 1 година
На тази кула на снимката, вечер сигурно включват окото на Саурон.
1
4
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Рияд конкурент на Дубай? Това трябва да е някаква шега.