Очи изпълнени с тъга: Какво виждат лекарите на терен в Газа?

40% от жертвите на въздушните удари са деца
30 окт 2023 07:00, Нели Христова
84
Очи изпълнени с тъга: Какво виждат лекарите на терен в Газа?
Снимка: БГНЕС

На лицето му няма нищо, което да издаде това, което е видял. Извадени от развалините безжизнени тела на деца, палатки с мъртви, увити в бели савани. Сгради, разрушени от опустошителната сила на въздушните удари.

Махмуд Бадауи е видял човечеството взривено, изгорено и разбито.

"Има много трудни ситуации", казва той пред BBC. "Като шофьор на линейка свикваш с това, което се случва. Независимо дали става въпрос за ръце, глави или тела, които се режат… ние сме свикнали".

Неговата линейка "препуска" от една кървава сцена към друга. В тясна уличка в Газа той спира, за да вземе две деца, жертви на въздушен удар. Един мъж се приближава, държейки вързоп в ръцете си. Става дума за тежко ранено момче.

Той се обажда на приятел, който помага на работниците от спешната помощ да натоварят пострадалите, като го призовава да внимава повече с момчето.

"Насър, главата му е отворена", казва медикът.

И все пак Махмуд запазва разсъдъка си. Не че той не се трогва от всичко, което вижда, но необходимостта изисква да се съсредоточи върху онези, които могат да бъдат спасени. Докато говори с журналист от BBC, се чува звук от експлодираща ракета.

"Не си почиваме много с всичко, което се случва. Ситуацията е много лоша. Сега ще се опитаме да локализираме бомбардирания район, за да отидем при ранените и загиналите."

Попитан какво е положението с медицинските консумативи, Махмуд отговаря категорично: "Всичко върви".

Според ръководените от Хамас здравни власти в Газа повече от 7000 палестинци са били убити през последните две седмици. Съобщава се, че около 40% са деца.

ООН предупреди, че близо една трета от болниците и две трети от центровете за първична здравна помощ е трябвало да затворят "поради щети от военни действия или липса на гориво". ООН казва, че нейните запаси от гориво са на изчерпване и че ще трябва да се направят „трудни избори“ за това какви услуги са приоритетни през следващите дни.

Израел отказва да допусне гориво в ивицата Газа, защото твърди, че доставките може да бъдат поети от Хамас. Твърди се, че организацията трупа гориво.

В Газа дните и нощите безмилостно се смесват един с други. Войната е постоянна в тази малка ивица земя - общата площ на Газа е само 365 квадратни километра . Тя е навсякъде.

Израел нареди на около един милион жители в северната половина на Газа да се евакуират на юг. Причината - за да позволи на силите си да атакуват Хамас. Но израелските въздушни удари продължават в южната част на Газа, където хиляди са избягали.

Дали да бягам? Къде да бягам? Къде да се скрия, ако все пак избягам - всеки ден и нощ в Газа са изпълнени с отчаяни избори.

Това също означава, че за аварийните работници няма възможност да се приберат на безопасно място.

Когато е навън и работи, Махмуд се тревожи за жена си и шестте си деца точно както те за него. Когато бомбардировката е тежка, той се опитва да звъни на всеки час. Но телефонната комуникация е трудна.

"Връзката със семейството е много трудна. Едва разполагаме с услуга, за да можем да се обадим и да разберем дали са добре или не."

Махмуд е работил усилено, за да създаде семейство със силни стремежи да служи на обществото. Той се гордее с децата си. Има дъщеря, която учи за лекар. Тя е вдъхновена от работата на баща си и собствения си опит от войната в Газа като дете. Има и син, който е медицинска сестра. И още един, който се е класирал за учител.

С настъпването на нощта настъпва затишие в бомбардировките. Махмуд спира и застава между линейката си и купчина отломки. В лявата си ръка държи носилка в очакване на следващия спешен случай. Адреналинът е уникално спаднал. Той остава за кратко неподвижен и очите му гледат в далечината. Те са изпълнени с тъга за всичко, което е видял.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
2
 
! Отговори
а-и преди 5 месеца
Да бяха погледнали и в очите на заколените,убиваните и изнасилвани младежи и малки деца,когато тия зверове от групировката се бяха развилнели и разгонили,под въздействие на наркотици и други!
61
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Някакви *** пак си създават лагери. Конкретно ДВА лагера си създават. Те така са свикнали. Могат да броят до 2 и повече не могат. За тях има само русофили и русофоби. Русофобите за тях задължително са американофили. Колко голям имбeцил трябва да е някой, за да си мисли, че съществуват хора от типа "ако не харесваш агресията на Русия, значи харесваш Израел"??? Ами не! Не харесвам нито агресията на Русия, нито агресията на Израел! Но това ви обърква как въобще е възможно, нали? Не вярвате!
60
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Много е смешно, но от онова жaлкото смешно, когато видя някакви хора да говорят палестинците какво били направили на Израел. Абе бyшмени, а Израел какво им направи на тези хора мислите ли? Тези деца които бяха бомбардирани там преди години, какви други могат да станат според вас освен войници на Хамас? Какви други да станат, като още от деца та чак досега 20-30 години по-късно са живели и израснали в затвор? И постоянно са били преследвани и унижавани от израелците.
59
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ако нямаше празненства по улиците на Газа след 7 Окт , можеше и да ми пука . Решение има , нали някои казват че Хамас не било Палестина , ами айде тогава Палестинците предават Хамас на Израел и войната свършва .....
58
3
 
3
 
! Отговори
Факти преди 5 месеца
Интервю с лидер на Хамас по МЕМРИ ТВ - "Защо построихте 500км тунели за бойците на Хамас, а нито едно бомбоубежище за хората в Газа". "Защото тунелите са за нашите бойци да са предпазени от самолетите и да атакуват Израел, а населението на Газа трябва да се пази от Израел и ООН, не от нас". Който не вярва - да го изгледа сам.
57
3
 
3
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 5 месеца
Израел провежда специална военна операция на територията на Газа. Россофилите и други нацисти да не се пенявят излишно, Хамас си получава това, което са търсили последните 17 години.
56
2
 
6
 
! Отговори
Ужас преди 5 месеца
Евреиските жестокости са епични
55
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не е в полза на израелците да нагнетяват положението и убиват палестинци и спират водата, в момента нямат никаква практическа подкрепа от никой, не само заради палестинците, но и заради Зеленски, никой не иска да умира за тях, ако искат война , ще я получат, но не е в тяхна полза.
54
2
 
6
 
! Отговори
народа преди 5 месеца
Да би мирно седело, не би чудо видело.
53
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Ботинков, "на никой не му пука за хората в Газа, не виждам някоя "загрижена" държава", не е съвсем така, просто хората се страхуват, но из цяла Европа, Азия, Африка, че даже и в Америка, имаше огромни протести в полза на палестинците, а в ООН настъпи гробовно мълчание и никоя държава не ръкопляска на изказването и речта на израелеца с павето в ръка, беше изолиран, отвори видеата и гледай!
52
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А според мен, някой иска да подпали война, правят се опити, а израелците се възползват от това, но и двете страни, трябва да внимават много, да не стъпят накриво, за да не стане страшно за всички хора и има още невинни жертви!
51
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До До Libre comme airГлупости пишеш, в Ливан самите християни са араби, не са други, старите хора са и с френски дух, от влиянието на Франция, чиято колония са били, не слагаха бурки и не са религиозни фанатици, но може би именно агресията на израелците, ги е принудила да се ислямизират, а и самата Англия е ислямизирала маса население и територии в миналото, защото е използвала арабите за целите си и са били приятели с тях!
50
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До До 49Бие се ама както се вижда на евреите почна да не им стиска, сега нямало да има широкомащабна сухопътна операция. А в началото голям го вадеха.
49
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Това,което причиняват евреите над палестинските деца и бебета е геноцид.Във фейса има покъртителни картини на убити,изгорени,осакатени с изтекли очи малки деца.Нама вода,ток,храна.Израел спира конвоите с хуманитарна помощ. Повярвайте,че това няма да остане неотмъстено,като се има в предвид ,че в Европа е пълно с мюсюлмани.Милиони хора по света протестират в защита на Палестина,дори ортодоксални евреи.
48
2
 
3
 
! Отговори
Ботинков преди 5 месеца
Рвално на никой не му пука за хората в Газа, не виждам някоя "загрижена" държава да предлага евакуация и подслон за тях. Въпроса е Израел да не изкорени Хамас, защото тогава ще се види че зачистването на нецивилизовани диваци които халуват на чужда територия не е мисия невъзможна.
47
6
 
8
 
! Отговори
ТОВА ВИЖДАТ ХОРАТА преди 5 месеца
Какво виждат лекарите на терен в Газа? - виждат ПОСЛЕДИЦИТЕ от варварското терористично нападение на ХАМАС срещу Държавата Израел на 7 октомври 2023 г, при което бяха избити 1 400 НЕВИННИ МИРНИ ГРАЖДАНИ, ранени 18 000 и отвлечени 230 заложници, това виждат. Израелската армия ПРЕДУПРЕЖДАВА преди да нанесе удар и дава възможност за евакуация, не отвлича заложници и не удря преднамерено граждански цели. ХАМАС използват населението на Газа като жив щит, защото са терористи.
46
1
 
9
 
! Отговори
ДО 51 преди 5 месеца
Къде е Хамас да защити палестинците....изпокриха се като плъхове я подземията....
45
5
 
7
 
! Отговори
До 49 преди 5 месеца
Хамас нападна Израел на 7 октомври с 5000 ракети..Изби 1300 израелци и взе над 200 души в плен....Израел няма да им цепе басма и ги попука....агресор не се жали, бие се по канчето....
44
5
 
7
 
! Отговори
простата истина преди 5 месеца
Прекалиха израелците определено.Вече не са жертви.Не може от 7 000 убити 3000 да са деца.Това е клане и геноцид.Ако продължават така - Иран Турция или Русия ще се намесят и ще ги подпукат.А евросъюза дето е толкоз принципен и морален къде е сега?Защо не *** защо няма санкции?Или палестинското дете не е човек?Къде изобщо са тия велики евроценности?
43
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Хамас имат цистерни с над 50 000 литре гориво, тонове храна и вода - да вземат да дадат малко на хората там.