Манастирът в Ново село все още помни Априлското въстание

За три дни светата обител ще се превърне в арена на възстановки
9 май 2014 21:48,
5
Манастирът в Ново село все още помни Априлското въстание
Снимка: БТА

В Априлци още пазят спомена за Априлското въстание и за посегателствата, станали в Новоселския манастир "Света Троица" през 1876 г. Всяка година в планинския град с различни прояви и възстановки се отдава почит на загиналите тогава въстаници и мирни граждани. От 2011 година на 9 май както местните жители, така и хората в цялата страна се прекланят пред паметта на загиналите за вяра и род свещеници и монахини в Новоселския манастир "Света Троица" в Априлци.

Историята на манастира е от 30-те години на 19 век

"Не са известни майсторите - строители, нямаме и представа как манастирът е изглеждал преди изгарянето му. По всяка вероятност е имал вид, подобен на сегашния, който е изграден върху старите темели по образ и подобие на първоначалния строеж", разказа още екскурзоводът Теодора Ковачева.

Тя отбеляза, че първата игуменка на манастира е била монахиня Сусана от Калоферския девически манастир. Ковачева припомни активната роля на монахините при избухването на Новоселското въстание, които начело с игуменката приготвяли храната за въстаниците, плетели чорапи и ръкавици. Въстанието обаче било потушено, църквата била осквернена и изгорена, варварски били убити монахините и свещениците.

Църквата е била възстановена през 1890 година. Същата година руският офицер Сергей Илич украсил храма с три стенописа полукръгли люнети. В купола били изобразени през 1936 г. от троянски художествен колектив изображенията на Света Троица и 12-те апостола. Същите творци са оставили в наоса няколко образа в цял ръст на родни светци, разказа Теодора Ковачева. Тя допълни, че през 2011 г. чрез дарения храмът е отчасти ремонтиран, направен е и нов иконостас.

Тук се съхраняват и светите мощи на мъчениците, убити по време на Новоселското въстание. Това са монахините Сусана Ц. Сомлева - игуменка, София Павкова, Елисавета Хр. Злийска, Ефросиния Хр. Мофтиева, Христина Христова, Сусана П. Чорбаджиева, Калестина и Екатерина.

Претърпели мъченическа смърт са и свещениците Георги Христов Дългодреев и Никола Барбулов.

На 3 април 2011 г. в катедралния храм "Св.Александър Невски" бе извършена канонизация на загиналите монахини и свещеници в манастира "Света Троица" в Априлци, припомни екскурзоводът. Тя добави, че иконата на новомъчениците е дарена от художника Владимир Аврамов. На нея творецът е изографисал 8-те монахини и двамата свещеници, а зад тях се виждат ореолите на незнайните християни, загинали по време на Новоселското въстание.

Животът в манастира "Света Троица" днес също не е лек.

"В момента тук няма нито монаси, нито монахини, така че условно може да се каже, че е манастир. Има църква с прилежащи сгради", разказа отец Йоан, който със семейство си са единствените обитатели на Новоселския манастир. По думите му липсват желаещи монаси, които да заживеят там. Въпреки това в него има богослужение. Отец Йоан казва, че е в манастира от 2011 г. и се опитва да се грижи за светата обител, но признава, че е трудно, тъй като недостигат средства.

"Манастирът се издържа от продажба на свещи и от дарения. Около 2500 лева се събират на година от дарения, толкова и от свещи. С такива пари е трудно да се правят ремонти и да се възстановяват сгради. Църквата е в приличен вид, лека полека в жилищната част се създават условия за живот", разказа свещеникът. "Манастирите имат смисъл, ако в тях живеят хора, посветили живота си на Бога. Ако няма монаси, всичко е насила", категоричен е отец Йоан. Той допълни, че в момента манастирът се посещава предимно от туристи.

В Априлци отново ще си спомнят за подвига на новоселските мъченици

Три години след канонизацията на новоселските мъченици в Априлци отново ще си спомнят за техния подвиг. Тържествата тук ще продължат три дни. Ловчанският митрополит Гавриил ще отслужи света литургия в манастира. Следва и литийно шествие, молебен, водосвет и благослов от дядо Владика. Учениците от ОУ "Васил Левски" ще поднесат "Гирлянда на почитта", съобщи кметът на община Априлци Бенко Вълев.

По традиция от 9 до 11 май всеки ден ще има и възстановки на Априлското въстание, допълни той. Първият ден ще бъде пресъздадено началото на въстанието с възстановката "От словата на Апостола до барутния огън", организирана от Регионален клон "Традиция" - "34-ти троянски пехотен полк" Априлци – Троян. На следващия ден ще бъдат пресъздадени боевете при Дебневския боаз през 1876 г., а на третия ден - героичният завършек на Новоселската епопея.

Кметът Бенко Вълев отбеляза, че тази година по идея на художника Владимир Аврамов тържествата ще бъдат разширени с Фестивал на изкуствата "Априлци вдъхновява". Той се организира със съдействието на Великотърновския университет и ще се състои в три направления - живопис, скулптура и музика. Участие в него ще вземат 20 творци. Според кмета Бенко Вълев с тези изяви се отдава почит към миналото, към загиналите мъченици и въстаници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Прехваления Стефан Стамболов, който се свъсват десните да го хвалят е бил ръководител на Търновския революционен окръг и НЕ ВДИГА ВЪЗСТАНИЕ!!!А съседната Габровска околия се вдига, заедно с южна България!
4
0
 
3
 
! Отговори
читател преди 9 години
Който не знае историята рискува да я повтори...
3
0
 
5
 
! Отговори
Вунд преди 9 години
Народа... народа слуша чалга и не го е грижа за загиналите в името на правото да бъдеш Българин.
2
9
 
5
 
! Отговори
до 1 преди 9 години
Така е. Повечето хора в наше време и особенно младите в наши дни биха отишли до въпросния манастир само ако имат повод да откраднат даренията за да си купят лаптоп. Броят си парите, за да си купят нещо модерно и изобщо не ценят българското ни минало. Не бих посетил манастира, защото не вярвам в тази религия, но това е право на личен избор все пак. Но не бих и нарекъл истински българин, този който не помни историята ни и няма национално самочувствие.
1
0
 
11
 
! Отговори
Absurde преди 9 години
Народа не помни което е най-лошото...