България става водеща аутсорсинг дестинация

FT за Пловдив като пример за тази процъфтяваща индустрия
5 юни 2015 20:36, Елка Василева
65
България става водеща аутсорсинг дестинация
Снимка: архив, Reuters

България става водеща аутсорсинг дестинация, съобщава Financial Times в статия, публикувана днес.

Град Пловдив, датиращ от преди 6 000 години и богат на археологически съкровища, възвръща предишната си културна и икономическа значимост, пише изданието.

През 2019 г. вторият по големина град в България ще бъде европейска столица на културата. Междувременно брутният вътрешен продукт (БВП) на Пловдив нараства с 12-13 процента годишно - един от най-бързите темпове в страната. Голяма част от това може да се отдаде на бума в IT и аутсорсинг секторите, който е подкрепян от местната власт и правителството, се посочва в статията.

"Мечтата ми е да видя възраждането на Пловдив като едновременно промишлен и културен център на България", казва кметът на града Иван Тотев.

Пловдив е пример за процъфтяващата аутсорсинг индустрия на страната, допринасяща с почти 4 процента към БВП, според Българската аутсорсинг асоциация (БАА).

България е деветата в света най-предпочитана аутсорсинг дестинация според индекса Global Services Location на консултантската компания A T Kearney за 2014 година.

Инвеститорите са привлечени към района на Пловдив от "Тракия икономическа зона" (ТИЗ), обединяваща шест индустриални зони, пишат авторите на статията Теодор Троев и Ангел Петров. Предимствата на ТИЗ са изградената цялостна инфраструктура и ускорени процедури.

ТИЗ е първата по рода си зона в България, обособена като район за целенасочена подкрепа от държавата, което позволява дори по-малки общини да кандидатстват за финансиране на проекти от националния бюджет или по програми на Европейския съюз.

Инвестициите в ТИЗ надвишават 1 млрд. евро, като се очаква те да бъдат удвоени през идните 10 години.

"Ние сме консервативни в тези оценки. Интересът непрекъснато расте", казва Пламен Панчев, съуправител на ТИЗ и председател на съвета на директорите на строителната компания Сиенит холдинг, която има важна роля в създаването на зоната.

Над 100 инвеститори, предимно от Европа, са били привлечени от благоприятното за бизнеса законодателство, ниските разходи за труд и плоския данък от 10 процента, които България предлага на чуждестранните компании, отбелязва статията.

Проект, наречен "Интелигентен град", за насърчаване на енергийната ефективност и намаляване на промишлени отпадъци в ТИЗ, се разработва съвместно с германския институт "Фраунхофер" и китайския технологичен концерн Huawei.

Друга китайска компания е партньор на ТИЗ в Евро-китайската зона за икономическо развитие, насочена към привличане на повече китайски инвестиции чрез създаване на логистичен хъб, свързващ Азия и Европа.

В ТИЗ работят 12 000 души, припомня изданието. Липсата на квалифицирана работна ръка обаче е проблем.

Други български градове като Велико Търново, Варна и Бургас също се ползват от развитието на аутсорсинга, посочва Financial Times.

Разширява се чуждестранното присъствие. Американският технологичен конгломерат HP откри лаборатория в София.

"Потенциалът, който имаме, може да удвои дела на аутсорсинг сектора в БВП през идните три до пет години", казва Стефан Бумов, председател на БАА и изпълнителен директор на Софика Груп - най-голямата българска аутсорсинг компания, купена от TeleTech, чиято централа е в САЩ, през миналата година.

Илия Кръстев, изпълнителен директор на Data Pro, компания за услуги по интелигентно набиране и съхранение на съдържание и данни, прибавя към предизвикателствата намаляващата раждаемост и образованието, "които могат да се окажат спирачка за устойчивия растеж".

Той казва, че България трябва да улесни процедурите по наемане на чужденци, да спре изтичането на мозъци, да привлече местните жители, които са завършили в чужбина, и да подобри качеството на живот.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още по темата: Пловдиваутсорсинг
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Моля ви се, заглавието е толкова заблуждаващо!Нямам предвид текста за Пловдив, Пловдив нека си се развива, заслужава си го.
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До инДж. Синко. Ти съвсем ги обърка , полевите транзистори, икономиката и българската граматика.
10
1
 
5
 
! Отговори
инДж. преди 8 години
Сорса къде отива, иначе гейта е доходен?То и дрейна е източник, но къде отиват паричките?То маи в дебело...серите.
9
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не България, а Румъния! Немци и французи не искат да работят в България, заради корупцията и манталитета!
8
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До тук-тамТова със западния език беше някакво предимство при социализма. А то и едно практикуване . Повтаряш написани ти от друг фрази до припадък.
7
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 5, стани световноизвестен художник или писател, щом толкова ти се похабяват талантите и стига рива.
6
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ай стига ревахте ве! Все за нещо сте недоволни!
5
12
 
22
 
! Отговори
тук-там преди 8 години
"Имате ли представа колко е гадно да работиш на такова място? Няма никакво развитие . Дори мисленето не се поощрява."Но поне плащат добре, освен това практикуваш западен език. Със сигурност е много по-добре от това да си сервитьор, продавач или пиколо.
4
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Имате ли представа колко е гадно да работиш на такова място? Няма никакво развитие . Дори мисленето не се поощрява.
3
6
 
12
 
! Отговори
до 1 преди 8 години
А в Китай да не би да е скъпа работната ръка? Дай боже и на нас такива темпове на растеж скоро...
2
23
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всъщност вече не сме чак толкова евтини. Да, на западните работодатели тук им излиза поне 5 пъти по-евтино, но хубавото е, че и нашите заплати постоянно нарастват.
1
9
 
28
 
! Отговори
Гецата преди 8 години
Определено мога да кажа, че Пловдив се възражда. Вече няколко приятели си се върнаха от София в Пловдив, защото там им предлагат по-високо възнаграждение, отколкото тук.