Работници от "Захарни заводи " ще блокират пътя София-Варна в петък

Протестът на работниците и специалистите е поради това, че българската държава си самоопредели квота за внос на сурова нерафинирана захар от 250 хиляди тона за 2005 г.
14 апр 2005 12:46,

Работници и специалисти от "Захарни заводи " АД - Горна Оряховица ще блокират от 14:30 часа в петък магистралния път София-Варна при село Козаревец (област Велико Търново), съобщи БТА по информация от пресцентъра на КНСБ.

В съобщението се посочва, че протестът на работниците и специалистите е поради това, че българската държава си  самоопредели квота за внос на сурова нерафинирана захар от 250 хиляди тона за 2005 г.

Разпределението на тази квота от агенция "Митници" е за: Захарен завод "Кристал " АД, Пловдив - 27 800 тона; "Литекс Комерс" и фирма "Захар БИО АД, Русе - 194 000 тона и "Захарни заводи" АД, Горна Оряховица - 27 800 тона, допълват от синдиката.

Според КНСБ ръководството на Захарни заводи - Горна Оряховица от началото на април е изправено пред неизбежната ситуация от спиране на производство и е предприело действия за съкращение на 465 човека. На изпратената в началото на април  и подписана от 832 човека от колектива на дружеството декларация  до президента, председателя на парламента, министър-председателя на и главния прокурор няма отговор по поставените въпроси, се посочва в съобщението.

Колективът на дружеството настоява българското правителство да разреши 100 хиляди тона допълнителна квота за внос на сурова нерафинирана захар за 2005 г. По този начин ще се осигури работа на колектива на "Захарни заводи" АД- Г. Оряховица и ще бъде намалена цената на захарта на българския пазар, която след решението от 18 март на Комитета по интегрирана митническа тарифа, изкуствено се завиши със 120 лева на тон, допълват от КНСБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации