НДСВ: Фискалният резерв е под критичния минимум

Милен Велчев алармира, че правителството е в неплатежоспособност
16 фев 2012 20:58, Миглена Иванова
242
НДСВ: Фискалният резерв е под критичния минимум
Бившият финансов министър от НДСВ Милен Велчев. Снимка: архив, Булфото

Правителството е снижило фискалния резерв до 3,3 млрд. лева през миналата седмица, което означава на практика, че то е в неплатежоспособност. Това коментираха днес икономистите на НДСВ Милен Велчев, Любомир Дацов и Николай Василев, съобщиха от централата на партията.

Бившият зам.-финансов министър Любомир Дацов алармира, че в момента нивото на фискалния резерв е под критичния минимум и „простичко казано, сме в ситуацията на правителството на Виденов”. Управляващите са в ликвидна криза или с други думи – в неплатежоспособност, подчертава Дацов.

Икономистите коментират, че правителството на ГЕРБ е заварило двойно по-голям фискален резерв, като вече си е позволило лукса да изхарчи половината от него.

Използването на втората половина е по-трудно, защото минава през Международен фонд „Козлодуй”, Сребърния фонд (наричан още „трети стълб“ на пенсионната система), както и някои други „неприкосновени” фондове, казва бившият финансов министър Милен Велчев.

По думите му, вместо да мисли за осигуряване на достъп до капиталовите пазари, за да рефинансира облигациите, които предстои да се платят в началото на следващата година, правителството по-скоро мисли да ги плати с парите за българските пенсионери. Въобще нямаше да има нужда да се замисляме как да платим тези облигации, ако не беше изхарчен наполовина фискалния резерв, подчертава Велчев.

"Един от проблемите при инвестирането на средствата от Сребърния фонд в държавни ценни книжа е, че ако се наложи да се плащат пенсии, няма с какво – с ДЦК ли?", задава риторичен въпрос бившият финансов министър.
Според него ако бъде позволено средствата от Сребърния фонд да се инвестират в български акции, това ще бъде "най-голямата кражба, която познаваме".

Относно оценката на Европейската комисия да ни постави в група от 12 рискови държави икономистите от НДСВ смятат, че тя е „справедлива“ заради огромната междуфирмена задлъжнялост у нас.

За справяне с този проблем бившият министър на икономиката Николай Василев дава няколко идеи, като една от тях е да се даде възможност на всички кредитори да трансформират своите вземания, просрочени с над 3 месеца, в търгуеми облигации.

Още икономически новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


242
Още по темата: фискален резерв
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
211
0
 
2
 
! Отговори
Pffff преди 12 години
Фискалният резерв е под критичния минимум ... лично Милен Велчев изшмърка 3/4 от него ...
210
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Този никак не мога да го понасям , но се опасявам , че е прав ! Магистралите на Боко ще ни излязат през носа !
209
0
 
8
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 12 години
А представяте ли си ако е истина ,това което казва Велчев? Тогава кво прайм?
208
0
 
8
 
! Отговори
Varnenez преди 12 години
Velchev e sobstwenik na mnogo hoteli po Chernomorieto.Kak e stanal?
207
2
 
9
 
! Отговори
петър преди 12 години
Това Велчево пишлигарче освен че за "***" не става,но е и крадлив и лицемерен.Подготвя почвата за бъдещите гнусотии които се канят да ни поднесат с мадам"YES".До тук си пичага-народа Ви го каза,потопи се и си управлявай крадените пари.
206
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ti si sashtia boklyk kato ostanalite pederasi
205
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЕЙ ТОЯ ГНУС С РАЗДАЛЕЧЕНИТЕ ОЧИ И РЕЦИДИВИСКАТА ФИЗИОНОМИЯ САМО ДА ГО СРЕщАНА АЗ, АМА САМО ДА ГО СРЕщНА!
204
1
 
13
 
! Отговори
Банкера преди 12 години
Велчев си е милионер,ще си го премести в крачола.За него криза няма.Казва го на вас,че ще ядете хея.
203
2
 
11
 
! Отговори
Иван преди 12 години
Много странно - нито медии , нито политици - управляващи и опзиция - никой не се хвана за темата.Какво става - това ако е вярно не е ли проблем или по важно е къде е жената на Плевнелиев ?
202
3
 
2
 
! Отговори
до 171 преди 12 години
Не на соц. и други. Делят се на евро-зона и на други. Спасяват Гърция защото гърция е във еврозоната. Ако потъне Гърция - ще пострада еврото, ако пострада еврото страда цялата еврозона. Ние не искаме да помагаме на Гърция, тоест не искаме да помагаме на ЕС, после нека нека не ревем че ЕС не се натиска да ни помага!
201
1
 
5
 
! Отговори
ai преди 12 години
Да покаже всички документи, които е изготвил за действията, които е извършил относно дълга. А не да обяснява как е направил powerpoint презентация за това.
200
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 227 Даваш много точно описание на Вожда
199
4
 
5
 
! Отговори
za ф-1 преди 12 години
за сведение на истинските социалистически загубеняци: делата а не думите показват товасъщо така и релано построеното и постигнатото
198
9
 
8
 
! Отговори
Ф-1 преди 12 години
Като плюете тройната коалиция и БСП,все едно плюете Б.Б.КОй го докара на власт?От коя партия произлиза Б.Б?ЗА СВЕДЕНИЕ НА ЗАГУБЕНЯЦИТЕ;бкп ПРОДЪЛЖАВА ДА Е НА ВЛАС ПОСРЕДСТВОМ РАЗЛИЧНИТЕ СИ МЕТАСТАЗИ.
197
6
 
12
 
! Отговори
историк преди 12 години
Дефиниция за комунист: " Индивид с хронично заболяване наречено клептомания,който иска чрез измама,кражба или политически приьоми или убийство да отнеме чуждо имущество"
196
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе хора, кога са изборите че тия наизлизаха от дупките си?
195
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Между другото никъде не прочетох надслова под който се провеждаше т.н. пресконференция на тия тримцата - "Пред фалит ли е България?"Извинете господа, но когато някой обича държавата си не всява паника средн населението и най-вече сред инвеститорите! Би трябвало да знаете какви икономически последици може да има такова надсловче, все пак сте икономисти, нали?
194
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
тъжни крадливи комунисти гледат как малко по малко се съсипва целта им да държат българина в контролирана бедност за да може винаги да гласува за тях от страх да не обеднее още повеченикога повече социалисти в управлението на България
193
3
 
5
 
! Отговори
до 208 преди 12 години
Мноого си *** бе ***.Сигурен съм,че през съзнателния си *** живот не си заработил 1 лев.До сега си живял с парите на баща си,които пък не са негови а от далавери от "масовата" и "касовата" приватизация,от РМД или "спечелени" бързи пари от заменки по време на БКП-БСП управление.
192
7
 
3
 
! Отговори
до 220 преди 12 години
а когато не се управлява от комунисти и техни клонинги има реално построени и постигнати неща за държавата и народата тва е