Красин Димитров: Аутсорсинг индустрията има сериозен потенциал за ръст

Годишният ръст на аутсорсинг дейностите в ИКТ сектора е между 20 и 30%
17 дек 2013 21:18,
1
Красин Димитров: Аутсорсинг индустрията има сериозен потенциал за ръст
Снимка: Bulgaria On Air

Развитието на аутсорсинг индустрията е изключително динамично. Аутсорсинг услугите в сектора на  ИКТ сектора бележат ръст от порядъка на 20-30% на година, коментира пред Bulgaria On Air заместник-министърът на икономиката Красин Димитров. Той допълни, че в рамките на следващите три години е напълно възможно този ръст да достигне дори 100 процента.

По думите му предимствата на страната за развитието на аутсорсинг процеси и услуги са няколко. Стратегическото географско положение и членство в ЕС прави страната ни привлекателна дестинация за подобен тип услуги, коментира Димитров. Сред другите предимства са благоприятната данъчна система и свързаните с нея оперативни разходи за извършване на услугите, показателите за икономическа и политическа стабилност и т.н. Не на последно място е наличието на голям брой кадри, които имат необходимите IT умения и говорят два езика.

Димитров подчерта, че държавата подкрепя индустрията по няколко направления - като създава благоприятни бизнес контакти с големи чуждестранни компании; като създава финансовите механизми за финансиране на тези компании и на трето място като работи за развитие на дуалното обучение и формиране на необходимите умения у кадрите.

Изпълнителният директор на Bulpros Ивайло Славов също подчерта, че до 2018- 2019 година аутсорсинг индустрията има потенциал да се удвои. За развитието на сектора активно работят компании-членове на  Българската аутсорсинг асоциация. Неини членове са и университетите в Пловдив и Велико Търново, които осигуряват връзката между образованието и бизнеса, коментира още Славов. Той допълни, че освен в София, интересни аутсорсинг проекти има във Варна, Пловдив, Велико Търново и Благоевград. Освен в столицата, подобни процеси могат да бъдат развити и в по-малките населени места и със съдействието на местната власт, допълни още Славов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
titi преди 10 години
ne sam mislila po temata

Спонсорирани публикации