Ако няма либерализация, цените на тока ще продължат да се покачват

Експерт: Хаосът в енергийната ни система е следствие на десетилетия на грешни решения
Обновена: 21 мар 2014 10:06 | 20 мар 2014 20:55,
3
Ако няма либерализация, цените на тока ще продължат да се покачват
Снимка: Bulgaria On Air

„Ако няма либерализация на пазара, цените на тока ще продължат да се покачват“, заяви в ефира на Bulgaria On Air експертът от консултантска агенция "Нуклеон" Йордан Янков. Според него при евентуален фалит на Националната електрическа компания ще се стигне до балансиране на пазара. „Подобен развой на събитията обаче не би повишил цената на тока, цената ще продължава да расте, ако не се предприемат действия и системата продължава да функционира както досега. Повече от задължително е да бъдат премахнати монополите и да се направят нужните промени в Закона за енергетиката, които да позволят в България да има един независим регулатор“, обясни Янков.

Още по темата
По думите му ситуацията в българската енергетика е повече от хаос. "Проблемът е, че това има пагубни последици за абсолютно всички. Колкото и странно да звучи, не бих казал, че големите проблеми са свързани с цената на тока. Това е само последствие от десетилетия на грешни решения. Сега всички говорят за производството на електроенергия и проблемите с консумацията и цената на тока. Огромен дял в този дисбаланс има обаче липсата на битово потребление на газ“, посочва Янков.

"В момента се търсят повече не толкова базови мощности, които работят постоянно за тежката индустрия, а по-скоро маневрени мощности, които могат да доставят енергия, както в пикови часове, така и в по-равномерен режим. Такива мощности на нас ни липсват, имаме излишък от големи базови мощности, които не знаем какво да ги правим", обясни експертът.

Припомняме, че преди ден Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) откри процедури за отнемане на лицензите на трите електроразпределителни дружества EVN, ЧЕЗ Електро България и Енерго-про продажби.

Решението на енергийния регулатор идва, след като енергийният министър Драгомир Стойнев и ДКЕВР поставиха ултиматум на трите дружества да платят дълговете си към НЕК.

Дружествата имат 7-дневен срок, в който да отстранят нарушенията, както и 14-дневен срок за писмени становища. На 7 април енергийният регулатор ще проведе открито заседание по производствата за отнемане на лицензите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: НЕКЕРП-татаBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не само десните хора знаят, че това е така. Умните и мислещите от всички партии не се съмняват, че това е алтернативата. Либерализацията обаче трябва да бъде обмислена и направена по приемлив в социална отношение начин. Не може милионери, високоплатени, социално слаби, крайно бедни и безработни да плащат една и съща цена за нещо, без което в съвременния свят не е възможно да се живее. Всичко друго са празни приказки, с които ни манипулират БСП и техните сменящи се партньори. За това сме в агония
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако няма либерализация, цените на тока ще продължат да се покачват.Ако пък има либеразация, цените на тока ще продължат да подскачат нагоре.Нека ганчовците да изберат сами по-малкия от двата к.UR.а
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
това е изтината .Либерлизацияи повече газосмабдяване на домакинства

Спонсорирани публикации