Българските износители трябва да търсят нови пазари

Експерт: Кризата в Украйна е причина за спад на износа
14 апр 2014 10:03, Екип на Bulgaria On Air
7
Българските износители трябва да търсят нови пазари
Иво Тодоров. Снимка Bulgaria On Air

Експортно ориентираните компании трябва да търсят нови пазари, заяви в Сутрешния блок на Bulgaria On Air Иво Тодоров, председател на Асоциацията на българските износители.

Коментарът му дойде по повод данните за спад на износа за втори пореден месец. Припомняме, че по данни на националната статистка износът през януари към ЕС намалява с 2.6% на годишна база, а за трети страни, извън ЕС - с 12,4%.

В основата на сериозния спад на износа към страните извън ЕС е кризата в Украйна, която е ключова дестинация за българските компании, наред с Русия, коментира Тодоров. Той допълни, че заради горещата политическа обстановка в Турция също се наблюдава забавяне на експорта към южната ни съседка.

„Налице са макро фактори, на които ние като държава не можем да повлияем. Българските компании се оказаха доста витални и способни да реагират на различни ситуации. В този смисъл очаквам да се пренасочат към други пазари в средносрочен план“, коментира Тодоров.

Той подчерта, че е много трудно да се правят прогнози дали ще има съживяване на износа и допълни, че ако има бързо решение на кризата в Украйна, може да се очаква възстановяване в сектора през втората половина на годината. В противен случай това възстановяване е трудно постижимо, коментира експертът.

На въпрос къде е мястото на държавата, Тодоров посочи, че всяко едно правителство малко или много работи за подкрепа на износа, „тъй като българската икономика нe може да разчита на вътрешното потребление“.

Той допълни, че държавата може да създаде макрорамката, като се прилага адекватно българското законодателството. Може да работи  и по създаване на финансови продукти, които да са целево насочени към експортно ориентираните компании, коментира Тодоров.

Компаниите на свой ред следва да  презентират по-добре продуктите си, заяви експертът. Ключов проблем по думите му е дефицитът на обучени кадри.

Още икономически новини четете на сайта на телевизия Bulgaria On Air.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Виждащ преди 10 години
Четвърт век след началото на промените българският износ продължава да бъде ориентиран към страните от бившия СССР. На руски туристи разчитат по Черноморието, руски нефт, газ, атом крепят енергетиката. Руските филми по телевизията бяха заменени с турски сериали, а представители на политическата класа продължават да смятат, че "кат Русия няма втора...". И всичко това в страна от ЕС, претендираща да е "люлка на европейската цивилизация"...
6
0
 
4
 
! Отговори
Родопите преди 10 години
Иран е страната, която може да ни помогне икономически, имат суровини и големи енергийни източници, основен производител на ток в Близкия Изток, произвеждат и коли, а пък са и голям пазар за наши стоки, още си спомнят за българското сирене и маратонки
5
0
 
5
 
! Отговори
До напротив преди 10 години
Ами то като гледаш как са сигурни американските!! Нали картите Visa и мастерс са мнооооого сигурни, след едно телефонче от Белия дом и оставаш без парите си! Браааво!!! Пладнешки разбойници са това от САЩ, а руснаците, ако си добър с тях нямаш никакви проблеми. В Русия сега има 120 етнически малцинства. Какво и е, добре си се развива и дай боже да видя как ще разкаже играта на хамериканците. Дай боже!
4
0
 
8
 
! Отговори
gtf преди 10 години
ае стига с тоз дефицит на кадри, ако заплащането беше на ниво, а закона да е над всичко - нямаше да има отлив на такива. За пореден път ще дам пример - един работник взима повече от квалифициран инж. с опит. *** и пульо стават политици, хора с родословие - наследници на комунисти, алчни, нагли и/или послушни. Никой политик не застана зад държавния интерес, крадете на дребно от тук от там, докато убивате производството създадено с много труд, но подкрепяте външни компании монополисти.
3
1
 
8
 
! Отговори
Още един българин преди 10 години
Пълни шушумиги! Скарахте ни с Русия, па "сега си търсете други пазари". Вие нямате мозък, щом като не виждате накъде върви света. Няма да има САЩ с неговите грандомански идеи да покорят целия свят. Е, зад голямата локва живеят добре. Ама за сметка на всички останали като нас. А сега с кого да търгуваме? Те европейците скоро няма да знаят къде да си дянат стоките. На тях хак да им е, ама ние дупедавците къде да идем?
2
6
 
5
 
! Отговори
Напротив преди 10 години
До БългаринНапротив!!! Точно това доказва колко сигурни и състоятелни са пазарите на Русия. Зависят от временното настроение на един или друг диктатор, а не на здравата пазарна логика. Мерси от такива пазари.
1
3
 
14
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Нали искахте санкции срещу Русия???На ви сега санкции, търсете си нови пазари, сигурно триполовите евродегенерати ще си спрат тяхното производство, за да ни подарят техните пазари, така ли???Направо почвайте да си търсите нови източници на храна - пасете трева, яжте кората на млади дръвчета и клонки и не забравяйте да подкрепите затягането на санкциите срещу Русия!

Спонсорирани публикации