В АЕЦ "Козлодуй" започна плановият годишен ремонт на пети блок

Ще се извърши профилактика на оборудването и презареждане със свежо ядрено гориво
11 апр 2015 11:25, Анисия Иванова
4
В АЕЦ "Козлодуй" започна плановият годишен ремонт на пети блок
Снимка: архив Reuters

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй“ бе спрян в 02:05 часа тази нощ за планов годишен ремонт, съобщават от централата.

В периода на престоя ще бъдат извършени планираните ремонтни дейности, както и профилактика на оборудването и системите на блока. Реакторът ще бъде презареден със свежо ядрено гориво.

Ще бъдат изпълнени голяма част от дейностите, свързани с обследването на ключови компоненти и системи, с цел удължаване на експлоатационния ресурс на пети блок и подновяване на лицензията за експлоатация след 2017 г.

Плановият годишен ремонт се предвижда да завърши през втората половина на месец май. Конкретната дата от 20 май пък посочи главният изпълнителен директор Димитър Ангелов.

По думите му този ремонт е „напрегнат“ и „натоварен“ заради смяната на оборудване и на елементи на оборудване на блока.

Другият 1000-мегаватов шести блок на АЕЦ “Козлодуй” работи със 100% натоварване на мощността в съответствие със съгласувания с „Електроенергийния системен оператор“ ЕАД график, допълват от атомната централа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: АЕЦ Козлодуйремонт
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Измежду полските тревиблестеше в нощните тъмиедна светулка лъчезарна...(С това си качество, уви! и тя е злощастнакат другите светлини на нашата земица!)Внезапно бухалът, врагът на всички светлини,най-грозната, най-злостната и най-коварната птица,подгони светлата мушицаи най-подир я улови... - Какво ти сторих?... - Ти ми пречиш!***! - Че как ти преча? - Светиш!... След таз присъда кратичка и яснасветулката угаснаи се във вечност пресели,или с по-други речи -в търбухана бухля!...