Топлото става по-скъпо, но защо сега и с толкова?

Заради дългогодишно изкривяване на пазара сега сме свидетели на парадокс
6 апр 2017 10:15, Деляна Петкова
24
Топлото става по-скъпо, но защо сега и с толкова?
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Дни, след като партиите затвориха предизборната фабрика с обещания, българите потънаха в сериозен размисъл за цените на газа, на парното и стоките от първа необходимост. Отговорите на въпроса защо обаче идва трудно.

Както всяка година, регулаторът утвърди нови цени на газа за второто тримесечие на годината - утвърди, а не определи. Цената се определя на базата на действащия договор за доставка между "Булгаргаз" и "Газпром Експорт".

И според този договор цената се базира на движението на цената на алтернативните горива (петрол), на курса на щатския долар спрямо лева и още други фактори, за които всъщност дори не сме наясно, защото по традиция всички договори с руските компании, особено в енергетиката, са обвързани от търговски тайни.

Още по темата

И така, от 1 април цената на "Газпром" за България се увеличава с 13% и това е обяснението защо трябва да поскъпне и природният газ. Защо обаче Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена с 29,6% по-висока? Ами защото така отразява повишението на цената от 1 октомври 2016 година насам. Тогава регулаторът утвърди по-ниски цени на "Булгаргаз" с единствения възможен аргумент - надвзет приход през 2016 година, чийто размер вече е изчерпан.

Изправени пред зимния сезон, по-високата цена на газа щеше да се отрази още тогава върху сметките за топлофикационни услуги.

И ето че на дневен ред излизат цените на парното. По закон те се преразглеждат при "съществено изменение" на ценовите елементи. Газът е основната суровина, а 29,6% е повече от съществено изменение.

Много логично звучи и въпросът защо точно с такъв размер се повишава цената на парното - с между 18% и 38% спрямо различните дружества в страната. Нека вземем за пример "Топлофикация София". За нея увеличението е от почти 23%, тоест под ръста на цената на газа, но в абсолютна стойност цената е малко над 79 лева, или в същия размер, когато цената на природния газ беше 630 лева за 1000 куб. метра. От 1 април цената на газа вече е 382,99 лева за 1000 куб. метра.

Периодът с такива цени на газа е началото на 2014 година, тоест когато действа ценовото решение на тогава Държавната комисия за енергийно и водно регулиране за регулаторния период от 1 юли 2013 година до 30 юни 2014 година. С него регулаторът приема, че ценовата добавка за дружеството по чл. 33 от Закона за енергетиката, е 95 лева за мегаватчас.

Така написано, едва ли говори много за широката аудитория. Зад този член обаче се крие подпомагането за дружеството за високоефективното производство на електроенергия. Тя се изкупува по преференциални цени с решение на правителството.

Днес тази надбавка е 38 лева и регулаторът отказва да я промени. Така цената на електроенергията се повишава под 1% за крайните потребители. Или с други думи, съвсем видимо е как "Топлофикация София" е поддържала по-ниската цена на парното - чрез компенсации от по-високата цена за тока, тоест кръстосано субсидиране.

И след като изяснихме защо се стигна до повишаване на парното и защо в такъв размер, може би е редно да се запитаме защо сега? Защото периодът е подходящ - цената на газа е ниска, предстои лято (без сметки за парно), а и надеждите, макар и неизказани, са за нов спад на цената на газа още преди края на годината и новите зимни месеци.

Основание за това може да се намери в движението на цената на петрола на световните пазари - през първото тримесечие на годината суровината поевтиня с 6%, а това трябва да бъде отразено по формулите на "Газпром" в рамките на 6 до 9 месеца.

Очакванията са още, че до ползването на тази формула може и да не се стигне, защото предстои и предоговаряне на договора по силата на решението на Европейската комисия по делото за злоупотреба с господстващо положение на "Газпром" в Централна и Източна Европа. Определяни на пазарен принцип, цените могат да паднат, очакват анализаторите.

Крайното решение на КЕВР за цената на парното ще дойде на закрито заседание, насрочено за 7 април. Каквото и да бъде то, намерението на регулатора е ясна - премахване на търпяно дълги години изкривяване на пазара.

А именно заради подобни решения в миналото сме свидетели на парадокса, че всяко намаление на цената на суровините е "глътка въздух" за бизнеса и цените не трябва да се пипат, а всяко повишение - застрашаващо жизнеспособността на икономиката, предвиждащо шоково поскъпване на живота.

Още новини за бизнеса четете в Investor.bg


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ограбването на българите се увеличава = още 1 милион безработни, гладни, тъсещи късмета си в чужбина
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А защо поскъпна след изборите, а не преди,??? - защото КЕВР обслужва ГЕРБ !
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Топлото става по-скъпо, но защо сега и с толкова?" Отговорът се крие във въпроса:Защо газът не поскъпна когато избрахте Генералът-Президент, а поскъпна когато избрахме Генералът-Премиер ?
14
0
 
13
 
! Отговори
(-_-) преди 4 години
Това увеличение е пряк резултат от нечии игрички на преливане от пусто в празно с шестцифрени печалби за сметка на всички останали.. С девет думи някой яко е крал през годините и сега си легализира печалбата..
13
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За съжаление, КЕВР наистина обслужва силните на деня. Сега вдига шоково всички цени преди Мутрата да встъпи във власт за да може като встъпи отново да ее оправдава с тези преди него.Да не забравяме, че сегашният състав на КЕВР е назначен лично от Борисов през септември 2015 година, така че тия приказки за независимост да си ги разправят в банкянската кръчма, може и тоалетна.
12
1
 
6
 
! Отговори
Няма Няма възможност преди 4 години
Бюджетът на София събира се от ВСИЧКИ ДАНЪКОПЛАТЦИпрез 2010 година ще бъде 1.2 милиарда леваза 2011 г. 1,3 млрд. лева.за 2012-г. 1,272 млрд. лвза 2013 г. 1.190 млрдза 2014 г. 1,465 млрд. лева.за 2015г 1.49 млрд. лвза 2016г. 1.26 млрд. лева2017 г Общината ще преразпредели 1.328 млрд. лв., или с 63 млн. лв. повече от 2016 г. Свиват се разходите за изграждане и ремонти на улици!!!Вноската за Евросъюза е от ВСИЧКИ ДАНЪКОПЛАТЦИМетрото е 80-85% БЕЗВЪЗМЕЗДНО Еврофинансиране!Нещо насреща....
11
0
 
13
 
! Отговори
Гаус преди 4 години
От всички "аргументи" в полза на увеличението на парното се разбира, че тези "аргументи" са несъстоятелни, защото представляват една бакалска, заблуждаваща сметка на кръчмар-хитрец. КЕВР не е хитрец-кръчмар или не би трябвало да бъде. Посочените в дитирамбата сметки, не представляват калкулацията на цената на парното, която КЕВР прави, а е пълна заблуда за наивния читател. От дитирамбата разбираме обаче със сигурност, че КЕВР лъже в цената системно и методично.
10
1
 
18
 
! Отговори
както винаги преди 4 години
Българските наглеци пак излезнаха много по-алчни от РуснацитеПАК
9
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми не купувайте от Русия бе, що купувате от Русия!_____________Ми щото раССия освен за бензиностанция/газстанция, за друго не става!
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 5Ех, ненаядоха се червените ***.те са всичките "червени" ама от тези "богоизбраните"
7
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
но защо сега и с толкова?-защото на банковата система и е нужна инфлация, нужно е да има надуване на балона - нови и нови заеми, които ще бъдат "усвоени от правилните хора", а пък ще бъдат плащани от оФцете чрез ново увеличени на цените и така нататък и т.н... "докато накрая остане само Един" !
6
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми не купувайте от Русия бе, що купувате от Русия! Купувайте евтина шистова газ от братята американци или евтина втечнена газ от братята катарци. Кой ви кара да купувате от Русия, сега има свободен пазар, умряла е Русия за вашия пазар, счетоводителите на Газпром няма дори да забележат намалението на оборота ако България спре да купува газ, толкова незначителна а членката на ЕС (на втора скорост) и НАТО.
5
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изриване на ***. Иначе, мизерия!Некадърници, които немогат 6 милиона българи да нахранят. Замислете се, по- малко сме от населението на Париж.
4
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ех, ненаядоха се червените свине
3
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гласувахме за по-високи заплати, получихме по- високи цени! Честито на печелившите! Честито на гербербавите!
2
0
 
30
 
! Отговори
zeus преди 4 години
Има нещо гнило тук, нали 2012 година Борисов се похвали с 10 годишен договор с Газпром с фиксирана цена на газта.
1
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въпросът е кой какви пари прибира все пак.

Спонсорирани публикации