Прогнозите за ръст на БВП – много оптимистични

Експерти коментираха икономическата ситуация и предизборните обещания
19 апр 2017 12:07, Василия Пейчева
5

Икономическата ситуация в България не е толкова притеснителна, колкото изглежда. До това заключение стигнаха гостите в студиото на "България сутрин".

Димитър Бранков, зам. - председател на Българската стопанска камара, и финансистът Емил Хърсев коментираха пред Bulgaria ON AIR доклад на международната Организация за икономическо сътрудничество и развитие, който констатира, че българите плащат повече данъци и осигуровки, в сравнение с другите държави. Важно е обаче да се сравняват показатели с еднакъв състав и съдържание, отбелязаха експертите.

"Сравнението е дадено за страни-членки на международната организация и то показва средна стойност около 36% за тази група държави. За България колегите са отчели 41%, но те изхождат от средната основна заплата и данъците към нея. А в сравнението на организацията са общите разходи на работодателя. Когато се изравнят базите на двата показателя, тогава България е около 34%", посочи Димитър Бранков.

Това е основание да се твърди, че трудът в България изобщо не е евтин за работодателя. Но това не означава, че работниците живеят добре с това, което получават, уточни Емил Хърсев.

Той коментира и предизборните обещания за 1500 лв. средна работна заплата и ги определи като нереалистични.

"Очакването за ръст на брутния вътрешен продукт ми се струва твърде нереално. 120 млрд. за 4 години, това е до 7-8% средногодишен ръст. Ние все още не знаем каква ни е базата на вътрешния продукт за 2016 година и най-вероятно ще разберем към 2021 г. Дори да вземем текущата оценка за БВП, отново това е твърде оптимистичен показател", смята финансистът.


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
за да има ръст на бвп трябва да се увеличи вътрешното потребление,а за да се увеличи трябва да се увеличат доходите на хората
4
2
 
4
 
! Отговори
За кой ръст говорим? преди 3 години
Какъв ръст, от 2009-та до сега дълга на страната е нараснал почти 3 пъти, а след нито едно правителство той не е намалял, за този ръст ли се говори? Или за ръста на доходите на няколкото олигарха усвояващи обществените поръчки и еврофондовете, или за ръста на тлъстите комисионни на разни бездарни хрантутници? За ръста на демографската катастрофа, ръста на ромското население или ръста на неграмотността в провинцията, ръста на дупките по пътищата също се е увеличил с поне 150% след тази зима?
3
0
 
4
 
! Отговори
ГНЕВЕН преди 3 години
Ръста вече го има.Газта скочи , след нея и парното.Скочиха и горивата.Очаква се нов скок на тока ,на данъците и таксите ,както и скок на цените на стоките от първа необходимост.Скочиха и цените на жилищата.В момента герберунгелите мислят нови данъци като тези върху лихвите,данък уикенд ,данък вредни храни и т.н. Голям ръст се очаква...на дървото върху гърба на данъкоплатците.
2
3
 
2
 
! Отговори
Така е преди 3 години
Тази истина е болест за Нинова.Не може да бъде..!Зощото сме комунисти...
1
2
 
9
 
! Отговори
ЦК на Либерастите преди 3 години
Ръста в икономиката няма да донесе пара нито на бюджета , нито на българите!
Статистиката с ръста е в полза само на тези които държат България под финансова и търговска обсада!