Бюджет 2018: Инерция, липса на реформи, а прозрачност?

Икономист: С всяка година бюджетът става все по-непрозрачен!
5 дек 2017 18:19, Екип на Bloomberg
4
Бюджет 2018: Инерция, липса на реформи, а прозрачност?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В Бюджет 2018 отново липсва информация за начините, по които дефицитите в определени сектори като например здравеопазването ще се отразят на цялостната картина, като отново ни се налага да гадаем. Аналитичната част липсва, като всяка поредна година получаваме все по-малко информация.

Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria преподавателят в Югозападния университет проф. Ганчо Ганчев.

„Неслучайно редица международни анализатори определят фискалната ни политика като непрозрачна“, посочи гостът в студиото.

За да има реформи в определен сектори и в икономиката като цяло, смята проф. Ганчев, е необходимо да има концепция как това да се случи, да бъде даден модел, който да докаже, че ако това се случи, то би било добре за икономиката.

„Липсва концепция за реформи, както в отделните сектори, така и на макроравнище“, допълни икономистът, според който една от причините това да е така е липсата на звено в рамките на правителството, което да прави анализ и да дава решения след закриването на Агенцията за икономически анализ.

Друг проблем – ежегодното формиране на бюджетен излишък. „Това е нарушение на Закона за държавния бюджет. Парите, които държавата е събрала в повече от нас, следва да ни бъдат върнати“, смята събеседникът в предаването.

Според проф. Ганчев Бюджет 2018 е реалистичен дотолкова, доколкото е инерционен, използва инерцията на икономиката като цяло, но не предлага, за пореден път, решение на проблемите.

Вижте повече във видеото!


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
3
 
! Отговори
Макроравнище преди 3 години
БАН вика "Дайте, дайте, дайте ни още и още пари! След обикновения чушкопек изобретихме и тригнездов такъв! Ура!"

Спонсорирани публикации